Tips voor een vakantie in Mayastad Tikal, Guatemala

Door Gillian Morreel

Tikal is volgens velen het hoogtepunt van Guatemala. Door zijn honderden tempels die gebouwd zijn over een tijdspanne van 800 jaar en die hoogtes bereiken van wel 65 meter, is Tikal de toeristische trekpleister in El Petén.

Extra spectaculair maakt het dat Tikal midden in de jungle ligt. Terwijl je wandelt op een smal paadje dat eindeloos lijkt te duren, verschijnt er in de verte een klein topje van een tempel tussen de felgroene bladeren die de jungle overheersen. Daar kun je je niets anders voelen dan klein en nietig. Duizenden mensen hebben vanaf het jaar 700 voor Christus aan deze tempels gewerkt en nu, 2700 jaar later, zijn deze nog steeds in uitmuntende staat te bewonderen. Mede te danken aan de slimme ingevingen van de Maya’s!

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Tikal

Tikal is gelegen in de provincie El Petén, in het noordelijk deel van Guatemala. Zo’n 65 kilometer zuidelijker bevindt zich Flores, een klein en pittoresk stadje dat omringd is met water. Velen combineren Tikal met Flores om zo de volgende dag volledig uitgeslapen en ontspannen naar het tempelcomplex te vertrekken.

Het eiland heeft een aangename sfeer waardoor je wordt uitgenodigd om door de smalle straten te wandelen terwijl je kunt genieten van het eindeloze uitzicht op het meer. Niets is rustgevender dan het horen van het zangerige gefluit van de zeevogels op het water met het zonnetje dat een streling slaat op je gezicht. Ben je meer museumgericht? Dan kun je gemakkelijk een bootje nemen naar een museum op een klein eilandje dat niet zo ver van Flores ligt.

Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt met de gedachte dat je Tikal éindelijk kan gaan bewonderen, denk je dat je dag niet meer beter kan, tot je je hotel of hostel verlaat en het idyllische Flores herontdekt. Je dag kan degelijk toch nog beter worden.

Bezoeken van de Mayatempels in Tikal

Tikal is groot, maar het is zeker te doen om zowel de populaire, toeristische tempels als de kleinere, maar evenwaardige versies te bewonderen. Je kunt perfect alleen in Tikal ronddwalen, maar wanneer je toch liever het geklungel door én het wandelen met een kaart én het opletten waar je stapt én tegelijk nog rondkijken, vermijdt, kun je voor een paar uur een gids huren die je uitgebreid en met vol enthousiasme vertelt over het ontstaan en bestaan van Tikal.

De meeste tempels zijn vrij van onkruid en takken, maar toch is er een merendeel dat het niet kan winnen van Moeder Natuur. De tempels zien er wreed en verwilderd uit, waardoor je niet alles van de tempel kunt zien. Maar dit geldt in het algemeen: er zijn nog zo veel geheimen verborgen in dit park, dat zelfs de beste gids het hele park niet kent.

Praktische informatie over een vakantie in Mayastad Tikal

Overnachten in Tikal

In Flores: Er zijn voldoende hotels en hostels van verschillende prijsklassen (en kwaliteit) waar je de nodige slaap kunt inhalen voor de drukke dag die zal volgen. In het hoogseizoen is het raadzaam om te reserveren, om zeker te zijn van de gewenste slaapplek. Ben je meer een avonturier dan kun je je laten leiden door één van de kleine jongetjes op het eiland die je zal gidsen naar een onbekend ho(s)tel.

In Tikal: Slaap je liever in het park tussen de brulapen, neusberen of zelfs jaguars (want dat is wat de waarschuwingsborden melden richting Tikal!) kies dan voor in een lodge in het park. Geniet dubbel en dik van deze nacht, want het is zeer prijzig. Het park telt ontzettend veel en verschillende dieren, oppassen dus!

Eten en drinken in Tikal

In Flores: Overal waar je komt, vind je kleurrijke barretjes met happy hours. Sommigen hebben zelfs een hele happy day :-). Je zal dus zeker en vast iets vinden waar je de nodige energie kunt opdoen voor de volgende dag in Tikal.

In Tikal: Er is een restaurant waar je zowel iets kleins als iets groters kan eten. De prijzen zijn normaal, maar de porties zijn klein. Handig dus als je zelf wat snacks en drinken meeneemt in het park. Het is overal toegelaten om je eigen consumpties te nuttigen.

Vervoer naar Tikal

Vanuit Guatemala City kun je een 10-uur durende shuttle nemen naar El Petén. Om tijd te winnen kun je beste de nachtbus nemen. Houd er rekening mee dat de bussen in Guatemala zeer ouderwets en niet slaapvriendelijk zijn ingericht. Weinig comfort dus. Heen en weer kost het je zo’n 400 quetzales (ongeveer € 50).

Verkies je toch een snelle en comfortabelere rit, dan kun je een vlucht nemen vanuit Guatemala City naar Flores. Dit kost je iets meer (€ 200, heen en weer), maar het scheelt je ontzettend veel in uren. De vlucht duurt zo’n 40 minuten.

Wil je overnachten in Flores, dan kun je je benen uitstrekken door een wandelingetje te maken van het busstation in El Petén naar Flores. Je kunt ook een shuttle of een taxi nemen. De shuttle is de goedkopere versie van de taxi waarbij je ook nog eens helemaal wakker wordt geschud na die slaperige, lange busrit. Een shuttle zal je zo’n 5 à 10 quetzales (€ 1) kosten, een taxi 40 quetzales (€ 5).

Om vanuit Flores naar Tikal te gaan, kun je het beste op voorhand een shuttle reserveren. Deze kost heen en weer 80 quetzales (€ 10) en pikt je op bij je hotel of hostel en rijd je binnen tot in het Tikalpark. De rit duurt zo’n anderhalf uur en geeft je de tijd om geleidelijk aan met de zon wakker te worden. Shuttles vertrekken vanaf 5 uur ’s morgens.

Een zeer uitputtende trip, zeker wanneer je de nachtbus neemt, maar de Mayastad Tikal is absoluut een plek die je eenmaal in je leven gezien moet hebben.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Mayastad Tikal in Guatemala, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Gillian Morreel.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam