Overnachten en hotels in Haïti

In Haïti is langzamerhand steeds meer keuze om te overnachten. Vanzelfsprekend vind je de meeste hotels in de hoofdstad Port-au-Prince en in de rijke en toeristenvriendelijke buitenwijk Pétionville, maar ook langs de kust verrijzen de laatste jaren talloze strandhotels en resorts. Er is accommodatie te vinden in plaatsen als Cap-Haïtien, Les Cayes, de Gonâve Bay, Jacmel en Petit-Gonâve. De beschikbaarheid van hotels in het (bergachtige) binnenland is een stuk schaarser.

Je zou het niet verwachten in het arme Haïti, maar je kunt overnachten in luxe optrekjes die je ook op een van de andere Caribische eilanden zou kunnen aantreffen. Je kunt slapen in paleisachtige hotels, gerestaureerde koloniale landhuizen op voormalige plantages en in sprookjesachtige resorts met palmbomen en witte zandstranden.

De meeste hotels hebben een restaurant en een bar wifi is steeds vaker beschikbaar in de wat duurdere hotels. Een muskietennet is een zeldzaamheid in Haïtiaanse hotels. Het is fijn om een hotel met zwembad en airconditioning als je ergens overnacht in het binnenland, waar je het moet doen zonder zeebries en waar het behoorlijk heet kan zijn.

De prijzen van hotelkamers zijn het goedkoopst van april tot en met november, wanneer het tropische Haïti eerst het regenseizoen krijgt, gevolgd door het orkaanseizoen. Het is dan ook de heetste tijd, met temperaturen boven de 30˚C. December tot en met maart zijn de koelere en drogere periodes. Het is verstandig te reserveren als je tijdens het carnaval in Haïti verblijft, rond februari.

Verder is het handig om te weten dat middenklasse en luxere hotels een toeristenbelasting van 10 procent in rekening brengen. Je kunt ook te maken krijgen met een dagelijkse toeslag van een paar dollar voor het gebruik van de generator. Nog steeds valt regelmatig de elektriciteit uit in het land. Een zaklantaarn is dus geen overbodige luxe als je gaat overnachten in Haïti.

Nieuwe hotels in Haïti

Ook de grote internationale hotelketens hebben Haïti inmiddels ontdekt. In 2013 opende in Port-au-Prince het Best Western Premier Hotel (www.bestwesternpremierhaiti.com). Dit 4-sterrenhotel met 106 kamers en zwembad was toen van de meest luxe hotels van het land. Het was ook het eerste hotel van een Amerikaanse hotelketen in Haïti nadat Holiday Inn 15 jaar daarvoor de deuren sloot.

Het Best Western Premier Hotel is een bijzondere plek om te overnachten vanwege de kunstcollectie. In het hotel zijn 600 kunstwerken te zien van Haïtiaanse kunstenaars, vaak gemaakt van gerecyclede materialen als autobanden, olievaten en aluminium platen.

In 2015 kreeg de hoofdstad er een Marriott Hotel bij, met 175 kamers. Bij de opening waren beroemdheden als oud-president Bill Clinton en acteur Sean Penn. De opening van nieuwe hotels geeft een boost aan de wederopbouw van Haïti en de groei van het toerisme na de verwoestende aardbeving in 2010, die een groot deel van het land met de grond gelijkmaakte.

Goedkoop overnachten in Haïti

De hotels en resorts richten zich vooral op buitenlandse zakenlieden en vakantiegangers, want ze zijn onbetaalbaar voor de meeste Haïtianen zelf (die moeten rondkomen van een paar dollar per dag). Goedkope accommodatie is dan ook schaars in Haïti. Er weinig budgethotels en de prijzen in de 4- en 5-sterrenhotels en resorts zijn aan de hoge kant.

De goedkoopste hotels worden vaak gebruikt door Haïtianen om prostituees te bezoeken. Je kunt dan een kamer boeken per uur, in plaats van per nacht. Deze hotels zijn logischerwijs niet echt veilig en vrouwvriendelijk.

Daarnaast kun je overnachten in guesthouses, die vooral in Port-au-Prince te vinden zijn. Ze zijn huiselijker dan hotels en ontbijt en diner zitten meestal bij de prijs inbegrepen. De douche en wc moet je delen met andere gasten en je moet ‘s avonds op tijd binnen zijn. In guesthouses verblijven vaak vrijwilligers, ontwikkelingswerkers en groepjes christenen.

Kamperen is niet aan te raden in Haïti omdat het te gevaarlijk is. Mocht je in de bergen willen kamperen, hou er dan rekening mee dat het in de nachten behoorlijk fris kan zijn.

Beste, beroemde en bijzondere hotels in Haïti

Haïti heeft enkele beroemde, bijzondere en beste hotels die we niet onvermeld willen laten. Deze hotels hebben een bijzondere geschiedenis, bevinden zich op een speciale locatie of hebben goede recensies van reizigers gekregen op internet. Hieronder een selectie van deze hotels.

Moulin Sur Mer Beach Resort, Côte des Arcadins

Het Moulin Sur Mer Beach Resort is een van de beste plekken als je luxueus aan het strand wilt overnachten. Het resort bevindt zich op een voormalige suikerrietplantage uit de 18e eeuw, waarbij het koloniale architectuur combineert met moderne voorzieningen. Bij het resort is een museum dat je terugbrengt naar 1794, toen Haïti de grootste suikerproducent was in het Caribisch gebied. Je kunt ontspannen in het zwembad of op de tennisbanen en je kunt wandelen in de weelderige tuinen van 8 hectare die het hotel omringen. De kamers en suites zijn versierd met Haïtiaanse kunst en kijken uit op de tuinen of de zee. Het Moulin Sur Mer Beach Resort helpt je met excursies, watersporten en trips om te duiken of te snorkelen. Vanwege de prachtige omgeving is het ook een geliefde trouwlocatie. In dit resort voel je je eerder in de naburige Dominicaanse Republiek dan het in het arme Haïti. Het ligt ongeveer een uur rijden ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. Website: www.moulinsurmer.com

Voor het laatst bijgewerkt op 16 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Haïti, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Steve Bennett; Best Western Hotel Haïti; Moulin Sur Mer Beach Resort.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam