Koningaap - Peru

Bezienswaardigheden in Peru top-10

Peru bezienswaardighedenPeru is een van de aantrekkelijkste bestemmingen van Zuid-Amerika, met een mix van oude beschavingen, koloniale steden en een overdaad aan natuur. Tot de populairste bezienswaardigheden behoort Machu Picchu, de oude Inca-stad die iedereen tot de verbeelding spreekt. Maar ook elders in Peru kun je struinen langs Inca-ruïnes en overblijfselen van inheemse volkeren die al véél eerder rijkjes opbouwden tussen de bergen en de jungle.

Dwars door Peru van noord naar zuid loopt het machtige Andesgebergte, met hoogvlaktes, kristalheldere meren en besneeuwde bergtoppen van bijna 7000 meter hoog. Hier kun je een boottocht maken op het hoogste bevaarbare meer ter wereld, maar ook trektochten maken door de diepste kloven op aarde. De hele oostelijke helft van Peru bestaat uit het eindeloze regenwoud van de Amazone. Waar je hoog in de bergen alpaca’s en vicuña’s tegenkomt, kun je hier spotten naar jaguars en reuzenotters.

Ontdek oude Inca-steden en de ruige Andes
Boek hier je privéreis op maat naar Peru

De inheemse cultuur heeft zich soms op verrassende wijze vermengd met Spaanse architectuur, waardoor je kunt dwalen door kleurrijke koloniale stadjes met pleinen en kathedralen. Of snuif de frisse zeelucht op in de hoofdstad Lima, met enkele van de beste restaurants van Zuid-Amerika. In Peru kun je op zoek naar sporen van de Norte Chico-beschaving 3000 voor Christus, maar ook sandboarden van glooiende zandduinen. Wil je cultuur, natuur, geschiedenis en avontuur in één rondreis combineren? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Peru!

Machu Picchu

Bovenaan de lijst van beste bezienswaardigheden staat uiteraard Machu Picchu, de mysterieuze Inca-stad op een bergtop in de Andes. De ruïnes van de ‘verloren stad’ van de Inca’s zijn een van de nieuwe zeven wereldwonderen en staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Alleen al de locatie is spectaculair, omringd door met jungle bedekte berghellingen. Maar Machu Picchu is ook uitgegroeid tot het belangrijkste symbool van het Inca-rijk, een beschaving die in Peru van de 14e tot de 16e eeuw haar hoogtepunt beleefde.

Machu Picchu in Peru

Machu Picchu werd rond 1450 door de Inca’s gebouwd op een 2430 meter hoge bergtop als religieuze stad, vol tempels, heiligdommen, baden en huizen. Honderden mannen moesten zware rotsen de berg op duwen om alle bouwwerken te metselen. Meer dan honderd trappen verbinden alle delen van de stad met elkaar.

Met de komst van Spaanse kolonisten in de 16e eeuw kwam er een einde aan het Inca-rijk en werd ook de Machu Picchu verlaten. Omdat de stad op zo’n verborgen plek lag, is deze nooit door de Spanjaarden ontdekt. Hoewel de locals van het bestaan wiste, is de ruïnestad in 1911 herontdekt door de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham.

Peru bezienswaardigheden Machu Picchu

Machu Picchu ligt in het zuidoosten van Peru, niet ver van de stad Cusco. Vanuit het dorp Aguas Calientes kun je een bus nemen naar het wereldwonder (20 minuten). Of je kunt in vier dagen over de beroemde Inca Trail naar de ruïnestad wandelen. Machu Picchu is een van de populairste bezienswaardigheden van Peru waar een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten. Je moet je tickets minimaal 6 maanden van tevoren reserveren. Website: www.machupicchu.gob.pe

Cusco

Het charmante stadje Cusco is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Machu Picchu, maar ademt zelf ook een eeuwenoude geschiedenis. Cusco (eveneens geschreven als Cuzco) ligt midden in de Peruaanse Andes en staat bekend als de ‘keizerlijke stad’. Dit was ooit de hoofdstad van het Inca-rijk, tot de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw. Op de ruïnes van de Inca-stad bouwden zij prachtige koloniale gebouwen.

Peru Cusco

Je kunt er dwalen door het schilderachtige oude centrum met de wirwar van straatjes en vele leuke pleinen. Het centrale plein is Plaza de Armas, met winkels, restaurants, de kathedraal en de kerk van La Compañía. Je kunt er verschillende musea bezoeken, maar net als veel backpackers genieten van de ontspannen sfeer. De stad ligt op een hoogte van 3399 meter, dus neem de tijd om te acclimatiseren. Cusco is de toeristische hoofdstad van Peru, die al in 1983 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Cusco

Titicacameer

Op de grens met Bolivia ligt het Titicacameer, het grootste meer van Zuid-Amerika én het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Op liefst 3820 meter hoogte kun je een boottochtje maken over het sprankelend blauwe water, omringd door glooiende groene heuvels en kleine dorpen. Hier kun je je onderdompelen in de traditionele Peruaanse cultuur, maar er zijn ook wat Inca-ruïnes te bezoeken. Het Titicacameer staat bekend als het begin van het rijk van de Inca’s.

Peru Titicacameer

Bijzonder is het om een boottochtje te maken naar de sprookjesachtige Uroseilanden. Deze drijvende eilanden zijn helemaal gemaakt van riet. Ze worden bewoond door de Uros-indianen, die ook hun huizen en boten van riet hebben gemaakt. Om de paar maanden moeten ze de eilanden met nieuw riet verstevigen, omdat ze anders wegzakken in het water. Ook de eilandjes Amantaní en Taquile zijn een bezoek waard. De stad Puno is de uitvalsbasis om tochten over het meer te maken. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden bij het Titicacameer

Colca Canyon

Denk je dat de Grand Canyon diep is? Je verandert van gedachten bij het zien van de Colca Canyon, want deze is twee keer zo diep als de beroemde kloof in Amerika. De Colca Canyon daalt zo’n 3400 meter af naar een kronkelende rivier die ver beneden ligt. Het is daarmee de één na diepte kloof ter wereld. De diepste kloof is de Cotahuasi Canyon (3500 meter), en die ligt toevallig dichtbij.

Colca Canyon in Peru

De Colca Canyon is echter de meest indrukwekkende: een gigantische kloof van meer dan 100 kilometer lang die dwars door het Andesgebergte snijdt in het zuiden van Peru. Het gebied wordt al eeuwenlang bewoond. Langs de wanden van de kloof zijn terrassen die al in 800 na Christus zijn uitgehouwen. Een attractie zijn ook de Andescondors die langs de klifwanden scheren. Dit is de grootste vogel van Zuid-Amerika. Je kunt een trektocht maken door de Colca Canyon, maar er zijn ook warmwaterbronnen om te relaxen.

Wil je een van de diepste kloven ter wereld verkennen?
Boek hier een tour naar de Colca Canyon vanuit Arequipa

Lima

Lima is een verademing als je na een tijd op grote hoogte weer op zeeniveau bent, waar je kunt shoppen, uitstekend uit eten kunt gaan en kunt genieten van een hippe culturele scene. De hoofdstad van Peru ligt aan de kust en is een bruisende metropool met ruim 11 miljoen inwoners. Daarmee is het een van de grootste steden in Zuid-Amerika. In de koloniale geschiedenis heeft Lima altijd een belangrijke rol gespeeld. De stad werd gesticht in 1535 en was tot halverwege de 18e eeuw zelfs de belangrijkste stad van de Spanjaarden op het continent. Daar heeft Lima ook haar bijnaam aan te danken: De Stad van de Koningen.

Peru Lima

De koloniale architectuur kun je bewonderen in het historische centrum, dat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het hart van het centrum is Plaza Mayor, dat ook wel Plaza de Armas wordt genoemd. Rondom dit gezellige plein vind je de kathedraal, het regeringspaleis en het bisschoppelijk paleis. Indrukwekkend is het Klooster van San Francisco, met de catacomben met botten van 70.000 lichamen. De wijk Barranco ademt een bohemien sfeer, waar je kunt stappen of de tijd kunt doden in hippe koffietentjes. Luxe winkelen, feesten en surfen kun je in de exclusieve wijk Miraflores. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Lima

Lijnen van Nazca

Tot de meest raadselachtige bezienswaardigheden van Peru behoren de Lijnen van Nazca, gelegen ten zuiden van de hoofdstad Lima niet ver van de kust. Dit zijn lijnen, tekeningen en figuren die al meer dan 2000 jaar geleden in de woestijngrond zijn uitgehouwen. Historici denken dat ze tussen 900 voor Christus en 600 na Christus zijn gemaakt door Nazca-indianen, die inmiddels al lang zijn uitgestorven.

Nazca Lijnen in Peru

Waarom de figuren zijn gemaakt, is nog altijd volstrekt onduidelijk. Het zijn vooral afbeeldingen van mensen, dieren, vogels, vissen en planten, vaak rechtlijnig en hoekig getekend. Er zit zelfs een figuur bij die bekendstaat als ‘de astronaut’. Dit voedt de theorie (onder sommigen) dat dit ooit een landingsplatform was voor buitenaardse wezens. De 70 tekeningen en honderden lijnen en geometrische vormen werden rond 1920 vanuit de lucht ontdekt met de opkomst van Peruaanse luchtvaartmaatschappijen. Nog steeds is een rondvlucht de beste manier om de Lijnen van Nazca te bewonderen.

Arequipa

Helemaal in het zuiden van Peru ligt Arequipa, bijgenaamd ‘De Witte Stad’. Veel huizen in het historische centrum van deze koloniale stad zijn gebouwd van wit vulkanisch gesteente dat als sillar bekendstaat. Vooral als de zon schijnt, lichten de gevels helemaal op. Hierdoor staat Arequipa bekend als een van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Je belandt in een andere tijd met zo’n 500 huizen uit het koloniale tijdperk, de zuilengangen en gewelven, de hofjes en de sierlijke barokke decoraties op de gevels. Door de combinatie van Spaanse en inheemse architectuur staat Arequipa op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Peru Arequipa

Bovendien is deze stad prachtig gelegen op 2325 meter hoogte, tussen de besneeuwde bergtoppen van de Andes. Evengoed is het een drukbevolkte stad, want met ruim 1 miljoen inwoners is het de tweede stad van Peru. Een van de bezienswaardigheden is het Santa Cantalina klooster uit 1580. In tegenstelling tot veel andere gebouwen is dit niet wit, maar rood geverfd. Je kunt er dwalen tussen de felle kleuren van de kloostermuren, via loopbruggen, trappen en kleine pleinen. Vanuit Arequipa kun je een trip maken naar de Colca Canyon (4 uur rijden). ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Arequipa

Kuelap

Kuelap is een bijzondere ruïnestad in het noorden van Peru die nog maar kort geleden door toeristen is ‘ontdekt’. De ruïnes van Kuelap liggen 3½ uur rijden van de plaats Chachapoyas, te midden van groene bergen en op 3000 meter hoogte. Je ziet er de resten en stenen van een enorm bouwwerk dat ooit is gebouwd als fort door de Chachapoyas-indianen, een volk dat leefde tussen circa 800 en 1500 na Christus. Dit volk is dus nog ouder dan de Inca’s. De muren waren liefst 20 meter hoog  en bij de bouw is zo’n 1,1 miljoen kubieke meter bouwmateriaal gebruikt, drie keer zoveel als bij de bouw van de Grote Piramide in Egypte.

Peru Kuelap

Daarmee zou Kuelap het grootste stenen bouwwerk zijn dat ooit in Zuid-Amerika is gebouwd. Het staat ook wel bekend als het ‘Machu Picchu’ van het noorden van Peru. Kuelap is pas in 1843 herontdekt, maar moeilijk bereikbaar door de afgelegen locatie is een mistig nevelwoud. Sinds 2016 is de ruïnestad veel makkelijker te bereiken door een kabelbaan, die er 20 minuten over doet. Je kunt Kuelap uiteraard ook nog steeds wandelend bereiken. Unesco plaatste de archeologische vindplaats in 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Chachapoyas

Huacachina

Huacachina is een lieflijk oasestadje in het zuidwesten van Peru, met een groene lagune, palmbomen en een paar resorts. Rondom het dorp liggen torenhoge zandduinen die uitnodigen om lekker actief bezig te zijn. Je kunt er ritjes maken met een duinbuggy of sandboarden – hetzelfde als snowboarden, maar dan glij je van zand in plaats van sneeuw. Of maak een wandeling naar de top van de duinen voor een panoramisch uitzicht over de omgeving. In Huacachina wonen maar 150 mensen, maar met de vele toeristen is het er altijd een stuk drukker. Het dorp ligt 5 kilometer ten westen van de stad Ica en is makkelijk te bereiken met een taxi.

Peru Huacachina

Tambopata National Reserve

Met het imposante Andesgebergte, de ruïnesteden en de koloniale stadjes zou je bijna vergeten dat het grootste deel van Peru uit jungle bestaat. Het immense regenwoud van de Amazone omvat liefst 60 procent van het grondgebied. Voor een volledige ervaring van Peru zou je ook een keer een uitstapje moeten maken naar de Amazone. Een aanlokkelijke plek voor natuurliefhebbers is Tambopata National Reserve, behorend tot de beste natuurreservaten van Peru. Dit is een de plaatsen met de meeste biodiversiteit op aarde, met 1255 soorten planten, 169 soorten zoogdieren, 1200 soorten vlinders en meer dan 600 soorten vogels.

Peru Tambopata Nationaal Park

Het reservaat ligt in het zuidoosten van Peru tegen de grens van Bolivia en bestaat uit tropische bossen, meren en rivieren. Tijdens een boottocht heb je de kans om allerlei dieren in het wild te zien, waaronder reuzenotters, tapirs, capibara’s, slingerapen en kleurige ara’s. Misschien spot je wel de schuwe jaguar of poema. Voor een complete onderdompeling in de Peruaanse natuur boek je een paar nachten in een ecolodge. Tambopata National Reserve is te bereiken vanuit het stadje Puerto Maldonado, te bereiken per vliegtuig vanuit Lima of Cusco. Hier vandaan is het nog een bootreis van 2 uur naar het park.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Peru, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam