Koningaap - Peru

Overnachten in Peru

In Peru heb je volop mogelijkheden om te overnachten, van koloniale hotels en strandresorts tot eenvoudige pensions en eco-lodges in het Amazone-regenwoud. Backpackers en budgetreizigers kunnen terecht in een groot aantal hostels en hostales, de ideale plek om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Als je een taalcursus Spaans volgt in Peru, kun je vaak bij particulieren overnachten. Er zijn beperkte mogelijkheden om te kamperen, al moet je wel alert zijn op de gevaren.

De meeste accommodatie vind je in de hoofdstad Lima en in Cusco, vlakbij de bekende Inca-stad Machu Picchu. Het is raadzaam tijdig te reserveren als je in Peru wilt overnachten tijdens het hoogseizoen, van juni tot en met september. Dat geldt vooral voor toeristische plekken als Cusco en Machu Picchu. Ook tijdens feestdagen en festivals zijn hotels en hostels snel volgeboekt, zoals tijdens Semana Santa (de week voor Pasen) en tijdens de Fiestas Patrias op 28 en 29 juli, wanneer de Peruaanse onafhankelijkheid wordt gevierd.

Hotels in Peru

De meeste toeristen die vakantie vieren in Peru, overnachten in een hotel. Er zijn meer dan 2500 hotels in het land, vooral in de steden, aan de kust en bij archeologische vindplaatsen. Er is een grote variatie aan hotels in Peru, van luxe 5-sterrenhotels tot oude versleten hotels waar je de badkamer met andere gasten moet delen. Er zijn relatief weinig 4- en 5-sterrenhotels, de meeste hotels vallen in de middenklasse of in de goedkope categorie met 1 of 2 sterren.

Accommodatie wordt ingedeeld in sterren, al moet je hier niet teveel waarde aan hechten. Hierbij wordt vooral gekeken naar de voorzieningen, en niet naar de sfeer, de dienstverlening en de vriendelijkheid van het personeel. Je kunt hotels reserveren via de bekende boekingswebsites. Buiten het hoogseizoen is het de moeite waard om af te dingen voor een lagere prijs. Luxe hotels bieden vaak last-minute kortingen aan, maar dan moet je wel flexibel zijn met je reisplannen.

Het is raadzaam voor de eerste nacht een hotel te reserveren als je gaat vliegen naar Peru, aangezien de meeste intercontinentale vluchten ‘s avonds aankomen in Lima. Je wilt dan niet in het donker in een onbekende omgeving nog een hotel gaan zoeken. Kleinere en goedkope hotels in Peru accepteren niet altijd creditcards, maar daar heb je geen last van als je reserveert via een boekingswebsite.

Zoek je een voordelig hotel voor je vakantie in Peru?
Boek hier online een hotel, appartement of hostel in Lima

Hotels kunnen hun gasten bovenop de hotelrekening een btw in rekening brengen van 18 of 19 procent, de zogeheten Impuesto General a las Ventas (IGV). Buitenlandse toeristen hoeven deze belasting in Peru echter niet te betalen. Je kunt dat bewijzen door het tonen van je paspoort en je toeristenkaart, de Tarjeta Andina de Migracion (TAM). In goedkopere hotels zit deze belasting inbegrepen in het tarief en hoef je niet altijd te verwachten dat de rekening omlaag gaat. De betere en luxe hotels kunnen daarnaast een ‘service charge’ in rekening brengen van 10 à 13 procent – die moet je gewoon betalen als je daar gaat overnachten.

Goedkoop overnachten in Peru

Goedkopere hotels staan onder een veelvoud van namen bekend, zoals hostal, pensión, hospedaje, residencial en albergue. Let erop dat hostal niet hetzelfde betekent als hostel, het is gewoon de aanduiding van een goedkoop hotel. In een residencial kun je langere tijd verblijven, je krijgt meestal korting als je minimaal een week boekt. Overigens zijn er ook bed & breakfasts in Peru, om de verwarring nog groter te maken.

Veel reizigers – ook backpackers – kiezen voor een hostal, pensión of hospedaje. Het zijn goedkope hotels om te overnachten, want voor zo’n € 20 tot € 50 heb je al een tweepersoonskamer. De kwaliteit kan wel enorm variëren. Op de beste plekken zit je een gerenoveerd koloniaal herenhuis met een gezellige binnenplaats, op loopafstand van een centraal plein, de markt of het busstation.

De kamers zijn klein en eenvoudig, zonder veel fratsen. De badkamer moet je soms delen met andere gasten en een simpel ontbijt (koffie met toast en jam) is meestal bij de prijs inbegrepen. Airconditioning is zeldzaam in goedkope hotels, al kun je in warme oorden een fan in je kamer hebben. In hoger gelegen plaatsen, zoals Cusco, is de warmte niet zo’n probleem.

Let ook op elektrische boilers die aangesloten zijn op de douchekop, waarmee het water wordt verwarmd. Je kunt de douchekop beter niet aanraken tijdens het douchen, om een elektrische schok te voorkomen. Ook veiligheid is een dingetje in goedkope hotels. Check of de sloten op deuren en ramen goed werken om je kamer te kunnen afsluiten en laat geen kostbaarheden achter. Taxichauffeurs willen je graag naar een ‘goed en goedkoop hotel’ brengen, maar hou vast aan je eigen keuze. De chauffeurs krijgen hier commissie voor en de kwaliteit van de accommodatie kan tegenvallen.

Hotelketens in Peru

De meeste hotels in Peru zijn onafhankelijk en niet onderdeel van een hotelketen. Er zijn wel een paar internationale hotelketens actief, zoals Marriott en Belmond. Een van de Peruaanse hotelketens is Libertador Hotels & Resorts (www.libertador.com.pe), met elegante luxe hotels in Lima en Cusco. Deze hotels bevinden zich vaak in gerenoveerde koloniale gebouwen. Andere ketens uit Peru zijn onder meer Casa Andina Hotels (www.casa-andina.com), Aranwa Hotels en Resorts (www.aranwahotels.com) en Tierra Viva Hotels (www.tierravivahoteles.com).

Hostels in Peru

Je kunt goedkoop overnachten in een van de hostels in Peru, die zich richten op backpackers en budgetreizigers. Vooral in Lima, Cusco en Arequipa is enorm veel keus. Zo’n 30 hostels in het land zijn aangesloten bij Hostelling International. Je hoeft niet lid te zijn om er te overnachten. Je hebt al een bed in een slaapzaal tussen de 15 en 25 Peruaanse sol (ongeveer € 4 tot € 7). Voor solo reizigers zijn hostels leuke plekken om andere mensen te ontmoeten.

De meeste hostels in Peru zijn 24 uur per dag open en hebben een café voor drankjes en maaltijden. De kwaliteit varieert, dus let erop wat voor type reiziger je bent. Je kunt terecht in levendige hostels die party’s, happy hours en excursies organiseren voor backpackers, maar ook in rustieke hostels die door een familie worden gerund. Je kunt daarnaast slapen in ’boutique hostels’ met dakterras, binnenplaats en zwembad.

Kamperen in Peru

Voor kamperen in Peru kun je terecht op een paar officiële campings. Overnachten is niet duur, voor een paar euro kun je je tent neerzetten. Je kunt ook een trektocht boeken in het Andes-gebergte of de jungle, waarbij kamperen is inbegrepen. Je hebt een gids bij je en alles is voor je geregeld.

Buiten de gebaande paden kun je in de natuur kamperen, de ideale manier om je onder te dompelen in het Peruaanse landschap. Pas wel op voor berovingen, vooral als je gaat kamperen langs populaire routes als de Inca Trail. Reis bij voorkeur met een groep en laat locals weten dat je je tent wilt neerzetten.

Probeer altijd toestemming te vragen als je in afgelegen gebieden wilt kamperen, zelfs in de bergen of in de jungle. Boeren bieden soms de mogelijkheid om op hun land te kamperen voor een kleine vergoeding. In steden als Cusco, Arequipa en Huaraz kun je een kampeeruitrusting huren. Het is een goed idee om een klamboe en muggenspray mee te nemen, naast voldoende voedsel en water.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 mei 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Peru, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/vitmarkov; Pixabay/Julian Zapata; Pixabay/Bill Kasman.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam