Koningaap - Peru

Wat te doen in Chachapoyas, Peru

Door Eva de Reus

Diep in het noorden van Peru op de rand van het Amazonegebied vind je Chachapoyas. De stad op 2235 meter hoogte wordt steeds vaker gevonden door toeristen en dat heeft zo zijn redenen. Zo vind je er in de nabije omgeving de bijzondere ruïnes van Kuelap en prachtige natuur. Het relaxte en mooie stadscentrum van Chachapoyas is de perfecte uitvalsbasis voor een paar dagen in deze unieke regio. Hier vind je mijn tips wat te doen in Chachapoyas!

Bezoek de ruïnes van Kuelap

Het hoogtepunt van deze regio zijn de ruïnes van Kuelap. Kuelap staat ook wel bekend als de ‘Machu Picchu’ van het noorden van Peru, al is dat niet helemaal terecht. Er zijn namelijk meer verschillen dan overeenkomsten tussen de twee oudheden.


Kuelap werd gebouwd door de Chachapoyas die hier tussen circa 800 en 1500 na Christus leefden. De stad wordt omringd door een grote muur gemaakt van kalksteen. Binnen de muren woonde hoogstwaarschijnlijk de hogere klasse van de bevolking. Ook werden hier rituelen uitgevoerd. Aangezien Kuelap pas in 1843 herontdekt werd, zijn veel bouwwerken overgenomen door de natuur. De restauratie is nog in volle gang.


Voorheen moest je een flinke wandeling maken om bij Kuelap te komen, maar sinds 2017 is dit een stuk makkelijker. Met de hulp van een Franse investeerder is er een kabelbaan aangelegd tussen het dorpje Tingo Nuevo en de archeologische plek. Sindsdien vinden steeds meer toeristen hun weg naar Kuelap. Het makkelijkst is om vanuit Chachapoyas een tour te boeken naar Kuelap. Dit kost 90 soles (ongeveer € 25) en is inclusief gids, vervoer, kabelbaan, entree en lunch. Dat is nu nog een koopje vergeleken met tours naar Machu Picchu.

Bewonder het uitzicht over de Cañón del Sonche

Een leuk en simpel uitstapje om te maken vanuit Chachapoyas is het uitzichtpunt van Huancas. Hier heb je voor een klein bedrag (drie soles) een prachtig uitzicht over de canyon genaamd Cañón del Sonche. De canyon is maar liefst 800 meter diep.

Om naar Cañón del Sonche te komen, neem je vanuit Chachapoyas een colectivo. Deze busjes vertrekken onder meer vanuit de busterminal en de rit duurt een klein halfuur.

Wandel naar de Gocta waterval

De Gocta waterval, 771 meter hoog, is zeker een aanrader voor de wandelaars onder ons. Het immense natuurverschijnsel is pas deze eeuw ‘ontdekt’. Lokale bewoners wisten allang van het bestaan van de Gocta waterval, maar pas na een bezoek van een Duitser en een stel Peruaanse expeditiereizigers werd de waterval onder het grote publiek bekend.

Om de waterval te bezoeken dien je eerst af te reizen naar het dorp Cocachimba. Vanuit hier kun je de waterval al zien, maar om echt dichtbij te komen dien je een paar uur te wandelen door een bos. Toegang tot het wandelpad kost je tien soles.

Struin door het stadscentrum van Chachapoyas

Chachapoyas is een leuk stadje om een middag doorheen te struinen. Het Plaza de Armas wordt omringd door mooie koloniale gebouwen en hier pronkt ook de witte kathedraal. Aan het plein is een klein museum (Instituto Nacional de Cultura Museo) met mummies die in de regio zijn gevonden.

Om de hoek van Plaza de Armas vind je de overdekte markt, waar je goedkoop fruit, groente en andere etenswaren op de kop kunt tikken. In de omgeving, de Amazone, worden veel koffiebonen verbouwd en dus vind je in Chachapoyas meerdere koffietentjes. Verser kan bijna niet!

Wat te doen in Chachapoyas: praktische tips

Reizen naar en in Chachapoyas

Vroeger was je sneller van Lima naar Berlijn, dan van Lima naar Chachapoyas. Gelukkig zijn de verbindingen naar Chachapoyas tegenwoordig een stuk beter. Er zijn directe busverbindingen met onder meer Chiclayo, Trujillo en Cajamarca. Dit zijn meestal wel nachtbussen.

In Chachapoyas valt alles prima te belopen, maar je kunt ook gebruik maken van één van de honderden taxi’s die er rondrijden. Ook de omliggende dorpen kun je bereiken per taxi of je neemt een colectivo.

Overnachten in Chachapoyas

Verwacht wordt dat Chachapoyas in de nabije toekomst steeds meer toeristen gaat trekken. Daar speelt de lokale bevolking slim op in en dus zijn er al veel hostels en hotels te vinden. Chachapoyas is niet heel groot, dus het maakt niet uit waar je precies verblijft. Het stadje kent wel veel heuvels. Mocht je geen stevige kuiten hebben, kies dan een accommodatie in de buurt van het Plaza de Armas uit.

Eten en drinken in Chachapoyas

In Chachapoyas zijn een hoop restaurants en cafés gevestigd. Het aanbod is divers. Zo kun je in het stadscentrum pizza en pasta scoren, maar ook Peruaanse gerechten. Bewoners verkopen op straat onder meer churros en versgeperste sinaasappelsap.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Chachapoyas, Peru, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam