Tips voor een vakantie in Jemen

Jemen: een introductie

Jemen was ooit een van de verborgen pareltjes van het Midden-Oosten, een land dat onder reizigers prachtige herinneringen naliet om de authentieke sfeer en middeleeuwse Arabische architectuur. Nu waagt zich geen enkele toerist meer in Jemen, sinds het land uiteen wordt gescheurd door een burgeroorlog, etnische conflicten en de opmars van terroristische groeperingen. In 2015 laaide het geweld op toen strijdende Houthi-rebellen de macht grepen en terreurorganisaties als IS en Al Qaida van de chaos gebruikmaakten om nog meer dood en verderf te zaaien.

Nu valt het Arabische schiereiland onder de ogen van de wereld uit elkaar en is het een no-go area voor vakantiegangers, zelfs voor degenen die avontuurlijk zijn aangelegd. Eeuwig zonde, want Jemen heeft (of had) genoeg prachtige bezienswaardigheden die een vakantie rechtvaardigden. Het begint al in de hoofdstad Sanaa, een plek die al 2500 jaar wordt bewoond met 103 moskeeën en meer dan 1600 huizen die allemaal vóór de 11e eeuw zijn gebouwd. De 16e eeuwse stad Shibam is uitzonderlijk mooi, met huizen van negen verdiepingen die gemaakt zijn van gedroogde modder. Beroemd op het eiland Socotra zijn de ‘flessenbomen’ en vele andere planten en reptielen die nergens anders in de wereld voorkomen.

Het is te hopen dat de strijdende partijen de wapens neerleggen en Jemen weer de fascinerende vakantiebestemming wordt van weleer. Het Jemenitische toeristenbureau doet via zijn Facebook-pagina ijverig zijn best het land te promoten, maar voor een ontspannen vakantie kun deze plek beter even mijden.

JemenJemen in een notendop

– Oppervlakte: 527.968 vierkante kilometer (13 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 30.399.243 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 58 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Sanaa;
– Talen: Arabisch;
– Munteenheid: Jemenitische Rial (YER);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2500 (2017).

Informatie over visum Jemen

Reizen en vakantie in JemenStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Jemen. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij de visumaanvraag nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je in het bezit zijn van een boeking van een reisorganisatie in Jemen en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming.

Verder is een toestemmingsbrief vereist van de Yemeni Immigration Authority of het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Jemen. Je kunt hiervoor het beste een Jemenitisch reisbureau inschakelen, bijvoorbeeld Easy Yemen Tours (www.easyyementours.com).

Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Jemen in Den Haag. Voor de aanvraag van het visum moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren. Let op dat je geen stempel van Israël in je paspoort hebt staan. Anders loop je het risico dat je het land niet binnenkomt, ook al heb je een visum.

Bezienswaardigheden in Jemen

Jemen bezienswaardigheden
Ondanks de aanhoudende onrust heeft Jemen veel te bieden, met enkele van de oudste bezienswaardigheden van het Midden-Oosten. Je vindt hier de eerste wolkenkrabbers ter wereld, archeologische wonderen en eeuwenoude moskeeën. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden van Jemen

Overnachten in Jemen

Jemen overnachten
Voor het begin van de burgeroorlog in 2015 had Jemen redelijk wat keuze om te overnachten. Door de voortdurende strijd tussen de verschillende groeperingen hebben de meeste hotels hun deuren moeten sluiten. Een handvol hotels is nog open, vooral op het eiland Socotra. Lees hier alle tips voor overnachten in Jemen

Communicatie in Jemen

Internationaal toegangsnummer: +967.
Alarmnummer politie en ambulance: 199.
Alarmnummer brandweer: 191.
Alarmnummer verkeersongelukken: 194.
Inlichtingen telefoonnummers: 118.

Het alarmnummer voor de ambulance is niet heel betrouwbaar in Jemen. De wachttijd is vaak lang. Als het mogelijk is, organiseer dan eigen vervoer naar een ziekenhuis. Bij het bellen van een ambulance is het handig om een prominent gebouw in de buurt door te geven, vanwege de gebrekkige straatnamen. Buiten de hoofdstad Sanaa zijn de medische faciliteiten zeer beperkt.

Tijdsverschil met Jemen

Tijdens onze wintertijd is het in Jemen 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Jemen 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Jemen

De elektriciteit in Jemen is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt verschillende soorten stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige of 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor en op veel plaatsen in het land is geen elektriciteit beschikbaar.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 oktober 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Jemen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/sunsinger; Flickr.com/Hiro Otake.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam