Jordanië reizen

Overnachten en hotels in Jordanië

Jordanië heeft een ruime keuze om te overnachten, in alle prijsklassen en in alle gradaties. In de goedkoopste hotels moet je vlooien op je bed doorstaan of kun je zelfs op het dak slapen. Aan de andere kant heeft Jordanië ook enkele extravagante en luxe 5-sterren hotels en resorts waar je volledig in de watten wordt gelegd. Daarnaast kun je overnachten in appartementen, guesthouses, eco-lodges, bed & breakfasts en bedoeïenententen (tourist camps) in de woestijn.

Hotels in Jordanië

De meeste hotels en resorts vind je in de hoofdstad Amman, in de badplaats Aqaba, bij de oude stad Petra en aan de Dode Zee. Luxe resorts aan de Dode Zee bieden uitgebreide wellness behandelingen die gebruikmaken van de helende eigenschappen van het lokale water. Jordanië kent ook flink wat internationale hotelketens, waaronder Mövenpick, Golden Tulip, Sheraton en Crowne Plaza.

De Jordan Hotels Association (www.johotels.org) classificeert de hotels, van 1 tot 5 sterren en in een ‘Deluxe‘ categorie. Hotels zonder sterren hebben minimale voorzieningen en zijn zeer eenvoudig. Alle hotels met een ster dienen kamers te hebben met airconditioning en een wastafel. Vanaf een 3-sterrenhotel heb je een eigen badkamer.

De prijzen van hotelkamers variëren per seizoen. Het hoogseizoen voor toeristen uit westerse landen is het voorjaar (maart tot en met mei) en de herfst (september tot en met november). Het is raadzaam voor deze periodes te reserveren, omdat hotels dan snel vol zullen zijn. Vooral in april en oktober kan het moeilijk zijn om een budgethotel te vinden in Petra en Aqaba. In het laagseizoen is het juist de moeite waard om te gaan afdingen.

Ook tijdens lokale en religieuze feestdagen zijn hotels snel volgeboekt, met name tijdens het Offerfeest. In de zomermaanden (juni tot en met augustus) komen er veel toeristen uit de Golfstaten en andere Arabische landen, maar zij verblijven vooral in appartementen en suites. Let dan op de aanbiedingen van hotels. In de duurdere hotels betaal je bovenop de hotelrekening nog btw van 16 procent (in 2017) en vaak komen er nog ‘servicekosten’ bij van ongeveer 10 procent. De volledige tarieven staan meestal vermeld op een bord bij de receptie. Check het bij twijfel of bij het online boeken van een hotel.

Guesthouses en bed & breakfasts in Jordanië

Guesthouses zijn meestal wat kleiner dan hotels en hebben maar een paar kamers. Het naam ‘guesthouse’ betekent niet per se dat een overnachting goedkoop of dat de accommodatie eenvoudig is. Er zijn ook luxere boetiekhotels die zich ‘guesthouse’ noemen omdat ze zich bijvoorbeeld in een gerestaureerd oud herenhuis bevinden of om het kleinschalige en authentieke karakter te benadrukken.

Bed & breakfasts zijn een nieuwe trend die de laatste jaren zijn intrede heeft gedaan in Jordanië. De bed & breakfasts vind je vooral in de hoofdstad Amman en worden vaak gerund door buitenlanders die langdurig in Jordanië verblijven. Verwacht een huiselijke sfeer en tips over activiteiten, bezienswaardigheden en restaurants in de omgeving.

Jordanië heeft geen officiële hostels die zijn aangesloten bij de International Youth Hostel Federation (IYHF). Er zijn wel particuliere hostels in het land waar je goedkoop kunt overnachten.

Kamperen in Jordanië

Kamperen is voor veel reizigers een hoogtepunt tijdens hun vakantie in Jordanië. Het land heeft nauwelijks officiële campings en kampeerplaatsen, maar je kunt wel overnachten in een tentenkamp van bedoeïenen in de Wadi Rum woestijn, in een van de nationale parken of in de omgeving van Petra. Je krijgt zo een inkijkje in de leefstijl van de nomaden die voorheen in de woestijn leefden. In de zomer, als het niet al te koud is, kun je zelfs buiten onder een hemel met miljoenen sterren overnachten (pas wel op voor loslopende schorpioenen).

Een kamp met bedoeïenententen is ingericht op westerse toeristen, met toiletten, een keukenblok en soms zelfs douches. Gasten krijgen beddengoed en voor eten en drinken wordt gezorgd. De tenten zijn gemaakt van zwarte geitenharen die de zon tegenhouden en staan op prachtige plekken in de woestijn. Een overnachting in een tentenkamp is te regelen via een lokale tour operator of door een boeking via een website. Een van de grote tentenkampen is het Wadi Rum Bedouin Camp, ongeveer 2 uur rijden ten zuiden van Petra: www.wadirumbedouincamp.com

De Royal Academy for Nature Conservation (RANC) beheert kampeerterreinen en eco-lodges in negen parken en natuurreservaten in het land waar je kunt overnachten. De voorzieningen zijn in het algemeen van hoog niveau. Je slaapt in tenten die al zijn neergezet, het is verboden om je eigen tent mee te nemen. Reserveren is aanbevolen. Website: www.rscn.org.jo

Ook kun je overnachten in eco-lodges in natuurgebieden die in handen zijn van lokale families, waarbij de inkomsten voor de lokale gemeenschap zijn bedoeld. Wildkamperen wordt niet aangemoedigd om veiligheidsredenen, maar als je je tent neerzet ver buiten de bewoonde wereld zal er geen haan naar kraaien. Sommige hotels in Petra bieden kampeerders de gelegenheid hun tent in hun tuin neer te zetten.

Beste, beroemde en bijzondere hotels in Jordanië

Jordanië heeft enkele beroemde en bijzondere hotels waar je kunt overnachten. Hier vind je meer tips over de beste accommodatie in het land.

Feynan Ecolodge

Feynan Ecolodge behoort tot de beste ecolodges ter wereld en is al overladen met prijzen voor zijn milieuvriendelijke principes, duurzame aanpak en verbluffend mooie ontwerp. Het ligt in de woestijn van Dana National Park, het grootste natuurreservaat van Jordanië in het centrum van het land. De woestijnkleurige lodge heeft 26 kamers met kaarsverlichting in de avond en douches die worden verwarmd door zonne-energie. Je krijgt vegetarische maaltijden geserveerd en alle inkomsten gaan naar de lokale bevolking. In de directe omgeving kun je thee drinken met inheemse bedoeïenen, mountainbiken, lokale archeologische vindplaatsen verkennen of gewoon ontspannen op de rustige binnenplaats. Feynan Ecolodge is een vredige retraite voor liefhebbers van wildernis en natuur. Website: www.ecohotels.me

Voor het laatst bijgewerkt op 3 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Jordanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Wadi Rum Bedouin Camp; Eco Hotels.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam