Jordanië reizen

Reizen naar Jordanië

Jordanië reizenEr zijn talloze manieren om naar Jordanië te reizen. Vliegen is de makkelijkste manier om naar Jordanië te reizen, maar je kunt ook de boot nemen vanuit Egypte. Je kunt over land met een auto of fiets naar Jordanië reizen vanuit alle buurlanden. Er zijn geen internationale spoorwegverbindingen van en naar Jordanië.

Reizen met het vliegtuig naar Jordanië

Vanuit Nederland gaan rechtstreekse vluchten naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Luchtvaartmaatschappijen Transavia en Royal Jordanian Airlines vliegen enkele keren per week van Amsterdam Schiphol naar Amman, een vlucht van ongeveer 4 uur en 40 minuten. De zomermaanden (specifiek de maand juni) zijn het goedkoopst voor een vliegticket naar Jordanië. Vliegtickets bij Transavia zijn te koop vanaf € 59.

Andere luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten naar Jordanië aan met een overstap (bijvoorbeeld Air France via Parijs, Lufthansa via Frankfurt, Austrian Air via Wenen en Turkish Airlines via Istanbul). Je bent dan 6 tot 8 uur onderweg voordat je aankomt in Amman, afhankelijk van de overstaptijden.

In het hoogseizoen zijn er soms ook chartervluchten van Amsterdam naar de zuidelijke stad Aqaba. Deze vluchten worden uitgevoerd door luchtvaartmaatschappijen als Tuifly en Transavia.

Luchthaven van Amman

Royal Jordanian

De meeste toeristen komen per vliegtuig aan op het internationale vliegveld van Amman, Queen Alia International Airport (AMM). Dit is de grootste en belangrijkste luchthaven van Jordanië, die is vernoemd naar koningin Alia al-Hoessein (1948-1977). Het vliegveld ligt 35 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Amman.

Nederlanders kunnen bij aankomst op de luchthaven een visum voor Jordanië aanschaffen. De kosten in 2020 bedragen 40 Jordaanse dinar. Het vliegveld heeft een moderne passagiersterminal (geopend in 2013) met een scala aan winkels en eetgelegenheden. Er zijn banken, geldwisselkantoren en geldautomaten en er is een medische kliniek die 24 uur per dag is geopend. Wifi is gratis en zonder tijdslimiet beschikbaar voor passagiers. Website luchthaven: www.qaiairport.com

De taxi is de gemakkelijkste manier om van de luchthaven naar het centrum van Amman te komen. De rit duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en de prijs van een taxirit is circa $ 31. Er rijden ook shuttlebussen naar het centrum. Ze vertrekken overdag elk halfuur vanaf het vliegveld. ‘s Avonds rijden ze één keer per uur. De rit met de Airport Express Bus duurt 45 tot 60 minuten.

Reizen met de boot naar Jordanië

Aqaba, JordaniëVanuit de Egyptische havenplaats Taba gaat een veerdienst naar Aqaba, in het zuiden van Jordanië. Deze route met highspeed ferry is vooral voor toeristen bedoeld.

De veerbootmaatschappij AB Maritime vaart elke dag tussen Taba en Aqaba. De bootreis duurt 1 uur. Bij aankomst in Aqaba kun je geen visum aanschaffen – die je moet je van tevoren regelen. Website: www.abmaritime.com.jo

Reizen over land naar Jordanië

Jordanië is over land te bereiken vanuit de buurlanden Israël, Irak, Saoedi-Arabië en Syrië.

Reizen van Israël naar Jordanië

Vanuit Israël zijn er drie grensposten waar je het land binnen kunt komen. De grensovergangen zijn ‘s nachts gesloten. In het noorden bevindt zich de Sheikh Hussein Crossing, niet ver van het Meer van Tiberias. Deze grenspost ligt 90 kilometer van Amman. De meeste nationaliteiten kunnen een visum voor Jordanië krijgen na het passeren van de grens.

In het zuiden is de Wadi Araba Crossing, 324 kilometer van Amman. Deze grenspost verbindt de Israëlische badplaats Eilat met de Jordaanse badplaats Aqaba. Sinds 1 januari 2016 kun je hier bij aankomst geen visum meer aanschaffen.

De Allenbybrug of de Koning Hoesseinbrug is de enige grensovergang tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië. Ook bij deze grenspost is het niet mogelijk een visum voor Jordanië aan te schaffen.

Reizen van Saoedi-Arabië naar Jordanië

Reizigers kunnen vanuit Saoedi-Arabië via drie grensposten Jordanië binnenkomen: Umari Border Crossing (155 kilometer van Amman), Mudawara Border Crossing (322 kilometer van de hoofdstad) en Durra Border Crossing, in het zuiden, 349 kilometer rijden naar Amman. Deze grensposten zijn dag en nacht open, maar mogelijk niet toegankelijk voor buitenlandse toeristen.

Reizen van Irak naar Jordanië

Vanuit Irak kun je Jordanië binnenkomen via één grenspost: Al-Karamah, die 24 uur per dag open is. Hiervandaan is het 331 kilometer rijden naar Amman.

Reizen van Syrië naar Jordanië

Vanuit Syrië kun je reizen naar Jordanië via twee grensposten: Jaber en Ramtha. Jaber ligt 80 kilometer van de hoofdstad Amman en wordt het meest gebruikt voor toeristen. Ramtha wordt vooral door vrachtverkeer gebruikt. Normaal zijn deze grensposten 24 uur per dag open, maar vanwege de burgeroorlog in Syrië is het onduidelijk of dat nog steeds het geval is.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Jordanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay/Dimitris Vetsikas; Jordanian Airlines.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam