Jordanië reizen

Bezienswaardigheden in Jordanië top-10

Jordanië bezienswaardighedenJordanië biedt de perfecte introductie voor een vakantie in het Midden-Oosten. Het land is niet alleen vriendelijk en veilig, maar heeft ook enkele van de meest imposante bezienswaardigheden van de regio. Weg van de onrust en oorlog in de buurlanden kun je je vergapen aan de legendarische woestijnstad Petra, het kroonjuweel van Jordanië. Maar het land heeft ook honderden andere archeologische vindplaatsen, van vergeten beschavingen die eeuwen geleden oppermachtig waren in het gebied.

Dwaal bijvoorbeeld langs ruïnes van tempels, theaters en triomfbogen van de Romeinen. Trotseer stof en zand bij een bezoek aan de woestijnkastelen van de Omajjaden. Treed in de voetsporen van Mozes, die zich in de Bijbel onsterfelijk maakte met zijn tochten door de woestijn van Jordanië. En volg de meer recente voetstappen van Lawrence of Arabia in Wadi Rum, een betoverend woestijnlandschap met kliffen en spelonken.

Ontdek de hoogtepunten van Jordanië in je eigen tempo
Boek hier een rondreis in Jordanië met privéchauffeur

Het woestijnlandschap van Jordanië is verbluffend mooi, al mag je ook de zeeën niet missen. Drijf met een goed boek in de zoute Dode Zee, of zet je snorkelbril op voor het onderwaterleven in de Rode Zee. Voor stadse drukte en goede restaurants ga je naar de heuvelachtige hoofdstad Amman. Jordanië is het andere, vertederende gezicht van het Midden-Oosten. Al kort na aankomst ben je ingepalmd door de natuur en de gastvrijheid van de lokale bevolking. Wil je een rondreis maken in dit liberale moslimland? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Jordanië!

Petra

De woestijnstad Petra behoort onbetwist tot de beste bezienswaardigheden van Jordanië. Zonder het bezoeken van de ‘Rode Stad’ heb je een van de hoogtepunten in het land gemist. Het is enorm indrukwekkend als je oog in oog staat met deze spectaculaire stad die uit de rotsen is gehakt. Alle tempels, huizen, kloosters, paleizen en tombes zijn op ingenieuze wijze met de hand in de zandstenen rotsen gebeiteld. Petra is terecht een van de moderne zeven wereldwonderen die jarenlang diep verscholen lag in de woestijn, in het zuidwesten van Jordanië. Sinds 1985 staat Petra vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Trek twee dagen uit voor het bezichtigen van de rood-oranje woestijnstad. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Petra

Jordanië Petra

Wadi Rum

Wadi Rum is een natuurwonder dat je niet mag missen tijdens een rondreis in Jordanië. Het is een van de mooiste woestijnen ter wereld, een spectaculaire vallei met verbluffende rotsformaties, smalle kloven en torenhoge kliffen. Hier kom je terecht in een bijna buitenaards landschap, vooral als de ochtend- of avondzon de rotsen in een warme oranjerode gloed hult. Eeuwenlang trokken bedoeïenen, avonturiers en ontdekkingsreizigers door de woestijn, met Lawrence of Arabia als beroemdste zwerver. Het is een onvergetelijke ervaring om in een bedoeïenentent of onder de steren te overnachten, na een wandeling door een van de kloven. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Wadi Rum

Wadi Rum

Amman

Welke kant je ook opgaat, ongetwijfeld zal je een keer belanden in Amman. Het is de charmante en beschaafde hoofdstad van Jordanië, die veel reizigers weer snel links laten liggen. Onterecht, want het is een bloeiende metropool met vooruitstrevende kunstgalerieën, drukke soeks en lokale cafés waar je aan een shisha kunt lurken. Amman heeft misschien minder grootse monumenten en moskeeën dan andere steden in het Midden-Oosten, maar er zijn nog steeds enkele fascinerende ruïnes te vinden. Op de hoogste heuvel staat de Amman Citadel, waar 8000 jaar geleden al mensen woonden. Neem ook een kijkje bij het Romeins Theater van Amman uit de 2e eeuw. Het amfitheater bood ooit plaats aan 6000 toeschouwers. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Amman

Jordanië Amman

Dode Zee

Op de grens van Jordanië en Israël ligt de Dode Zee, het laagste punt op aarde dat 430 meter onder de zeespiegel ligt. Drijven in de Dode Zee is iets dat op je bucketlist zou moeten staan, want door de enorme hoeveelheid zout hoef je er vrijwel geen moeite voor te doen. Je hebt vast weleens foto’s gezien van mensen die op hun rug liggen en de krant lezen: het is echt waar! Het zoutgehalte in de Dode Zee is tien keer zo groot als in de oceanen. Al drijvend lijk je een gevoel van gewichtloosheid te ervaren.

Dode Zee in Jordanië

Baantjes trekken is dus geen optie, maar het aquamarijnkleurige meer zit wel vol mineralen die goed zijn voor de huid. Je huid ziet er weer uit als een babybilletje nadat je de roodbruine modder uit het meer erop hebt gesmeerd – zo schijnt. Aan de Jordaanse kant van de Dode Zee zijn verschillende luxe kuuroorden waar je terecht kunt voor wellnessbehandelingen. Zorg dat je het zoute water niet in je ogen krijgt! De noordkant van de Dode Zee ligt op een uur rijden van Amman.

Mount Nebo

Een van de belangrijkste Bijbelse bezienswaardigheden van Jordanië is de 817 meter hoge Mount Nebo, tussen Amman en de Dode Zee. Volgens een verhaal uit het Oude Testament zou Mozes vanaf de top van deze berg het Beloofde Land hebben gezien, vlak voordat hij stierf op 120-jarige leeftijd… Daarvoor had de profeet de Israëlieten 40 jaar lang door de wildernis geleid, bevrijd van de slavernij uit Egypte.

Mount Nebo in Jordanië

Het is indrukwekkend om op de top van een berg te staan waar duizenden jaren eerder een van de belangrijkste religieuze figuren uit de geschiedenis om zich heen keek. Maar ook het uitzicht is spectaculair. Op een heldere dag kijk je uit over de Jordaanvallei, de Dode Zee en Jeruzalem in de verte. Er is een kerkje uit de 4e eeuw (Memorial Church of Moses) met prachtige mozaïeken en een bronzen kruis met slangenmotief. Dit Serpentine Cross staat symbool voor de slang die Mozes meenam door de woestijn en het kruis waarop Jezus werd gekruisigd.

Jerash

Jerash – ook wel Gerasa geheten – is een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld. Al tijdens de Bronstijd woonden hier mensen, maar Jerash kwam pas echt tot bloei na de Romeinse verovering in 64 voor Christus. Van de 1e tot en met de 7e eeuw werd er volop gebouwd en tijdens de hoogtijdagen telde Jerash een bevolking van 20.000 mensen. Rond 1925 begonnen archeologen met opgravingen en door het droge woestijnklimaat is er veel intact gebleven.

Jordanië Jerash

Je begint een bezoek aan de ruïnestad met de Triomfboog van Hadrianius. Dit is een 11 meter hoge poort die gebouwd werd in 129 ter ere van een bezoek van keizer Hadrianus. Oorspronkelijk was het bouwwerk twee keer zo hoog. Een hoogtepunt is ook het Hippodroom, waar de Romeinen ooit paardenraces hielden voor 15.000 toeschouwers. Je kunt er verder dwalen langs de resten van tempels, zuilen en een amfitheater. Jerash is een van de populairste bezienswaardigheden van Jordanië, na Petra. De ruïnestad ligt 50 kilometer ten noorden van Amman en is makkelijk te bezoeken tijdens een dagtocht.

Wil je een bezoek brengen aan de Romeinse ruïnes in Jerash?
Boek hier een dagtocht of privétour naar Jerash vanuit Amman

Aqaba

Hou je van stranden, snorkelen en duiken? Breng dan een paar dagen door in de badplaats Aqaba in het uiterste zuiden van Jordanië, slechts enkele kilometers ten oosten van de Israëlische badplaats Eilat. Het is ook de enige havenstad van het land. Aqaba is omringd door kastanjebruine woestijnachtige bergen en heeft prachtige zandstranden en luxe resorts. Met het aangename warme klimaat kun je hier heerlijk een paar dagen relaxen. Of maak een cruise op de Rode Zee en duik het water in voor een spectaculaire onderwaterwereld met koraalriffen. Tot de weinige historische bezienswaardigheden behoort het Kasteel van Aqaba uit de 16e eeuw. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Aqaba

Jordanië Aqaba

Dana Natuurreservaat

Het Dana Biosphere Reserve is opgericht en 1989 en het grootste natuurreservaat van Jordanië. Het is een prachtig landschap van koele bergtoppen, grillige rotsen, zandduinen en woestijnvlaktes. Tussen de bergen liggen wadi’s die begroeid zijn bomen en struiken. Het gebied ligt aan de rand van de Great Rift Valley, een vallei die zich helemaal uitstrekt naar het hart van Afrika. In het natuurreservaat leven talloze bedreigde planten en dieren, waaronder de Syrische wolf, de kleine torenvalk, de Nubische steenbok en de grootste broedkolonie ter wereld van de Syrische kanarie.

Dana natuurreservaat in Jordanië

Je kunt er wandelen en klauteren door ravijnen en valleien, genietend van de schitterende natuur. Er zijn ook meerdaagse trektochten mogelijk, waardoor het Dana Natuurreservaat steeds populairder is als ecotoerisme bestemming. In het hart van het reservaat ligt het dorp Dana, met stenen huizen uit de 15e eeuw. Hier leven mensen van de Ata’ta-stam die nog grotendeels vasthouden aan hun eeuwenoude levensstijl. Overnachten kan in eco-logdes of op kampeerterreinen. Het Dana Natuurreservaat ligt halverwege Amman en Aqaba. Website: www.rscn.org.jo

Wadi Mujib

Wadi Mujib is een geweldige attractie voor sportievelingen en liefhebbers van canyoning. Het is een ruig en bergachtig woestijngebied dat bekendstaat om de vele kliffen, kloven en rivierdalen. Voor avontuurlijke buitensporters zijn er verschillende hikes door de kloven – als je het niet erg vindt om een beetje nat te worden. Je moet soms hele stukken waden of zwemmen door poelen en van watervallen glijden. Het is handig als je een beetje fit bent en een goede conditie hebt. Wees niet verrast als je tot je oksels in het water loopt en je schoenen kwijtraakt als ze niet zijn vastgestrikt. Een reddingsvest is een standaard onderdeel van de uitrusting.

Wadi Mujib in Jordanië

In de grootste kloof stroomt de Wadi al Mujib-rivier, die uitmondt in de Dode Zee. Deze kloof is tot een kilometer diep en staat bekend als de ‘Grand Canyon‘ van Jordanië. Er wordt gezegd dat Mozes hier ooit doorheen heeft gelopen. De rivier ligt liefst 400 meter onder de zeespiegel. Daardoor is het een van de laagstgelegen natuurgebieden op aarde. Tijdens je uitdagende avonturen kun je misschien ook nog wat wilde dieren spotten. In het gebied leven onder meer Egyptische gieren, Nubische steenbokken en gestreepte hyena’s. Wadi Mujib is alleen te betreden van 1 april tot 1 oktober. Ook moet je minstens 18 jaar zijn.

Woestijnkastelen van Jordanië

In het droge landschap ten oosten van Amman, tot de grens van Saoedi-Arabië, zijn een paar woestijnkastelen die je kunt verkennen. Die zijn rond de 7e en 8e eeuw gebouwd door de Omajjaden, een machtige islamitische dynastie die zich uitstrekte van Spanje tot Afghanistan. Het zijn niet echt traditionele kastelen met torentjes, maar bouwwerken als jachthutten, forten, militaire burchten, paleizen, badhuizen en rustplaatsen voor karavanen.

Jordanië woestijnkastelen

De bekendste is Quseir Amra, een woestijnkasteel gebouwd van blokken zandsteen. Sinds 1985 staat het fort op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is zowel een paleis als een badhuis dat uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. In de hamam kun je fresco’s bewonderen van jachttaferelen en dieren. Quseir Amra ligt nu midden in de woestijn, maar eeuwen geleden konden ze er kennelijk water vinden om te kunnen baden. Een ander bekend woestijnkasteel is Qasr Al-Kharranah. Het is een imposant rechthoekig paleis met twee verdiepingen en tientallen kamers. Huur een auto of een boek een tour om de woestijnkastelen te bewonderen.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Jordanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam