Overnachten en hotels in Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië kun je overnachten in hotels, hostels en appartementen. Grote steden als Riyad, Jeddah en Dammam hebben een ruime keuze aan accommodatie, al vind je hier vooral de duurdere 4- en 5-sterrenhotels met veel marmer en bladgoud die zich richten op zakenreizigers. Er zijn wel 2- of 3-sterrenhotels, maar de keuze is beperkter en deze bevinden zich verder van het centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden. De heilige steden Mekka en Medina hebben honderden hotels die tijdens de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht voor moslims, allemaal vol zitten. Het is dan een must ver van tevoren een hotelkamer te reserveren.

Hotels in Saoedi-Arabië kennen een classificatie in zeven gradaties: deluxe, eerste klasse A en B (first class), tweede klasse A en B (second class) en derde klasse A en B (third class). De categorie deluxe is vergelijkbaar met een 5-sterrenhotel. Bij hotels in de categorie deluxe en first class betalen hotelgasten een ‘service charge’ van 15 procent. Die komt dus bovenop de hotelrekening. Voor hotels in alle andere categorieën bedraagt de service charge 10 procent. Tijdens de bedevaartperiode verdubbelen hotels in Mekka en Medina hun servicekosten.

De prijs van een hotelkamer in de luxe hotels staat vast, maar in meer eenvoudige hotels kun je afdingen op de prijs. Ook kun je in kleinere hotels vaak alleen met contant geld betalen. De meeste grote internationale hotelketens zijn aanwezig in Saoedi-Arabië. Je kunt overnachten in hotels van ketens als Sheraton, Golden Tulip, Marriott, Mövenpick en Holiday Inn. Saoedische hotelketens zijn onder meer Boudl Hotels and Resorts (www.boudl.com) en de Al Hokair Group (www.alhokair.com).

Beroemde en bijzondere hotels in Saoedi-Arabië

Enkele nieuwe en luxueuze 4- en 5-sterrenhotels zitten vaak in enorme hoge glanzende wolkenkrabbers, die tot de hoogste ter wereld behoren. Ook hebben Mekka en Medina enkele megahotels waar duizenden gasten tegelijk kunnen overnachten. De komende jaren worden er nog vele nieuwe hotels bijgebouwd in beide steden, door de groeiende populariteit van de hadj.

Fairmont Makkah Royal Clock Tower Hotel

Het hoogste gebouw van Saoedi-Arabië staat in Mekka en huisvest het Fairmont Makkah Royal Clock Tower Hotel, met 120 verdiepingen. Het is de hoogste toren van Abraj Al Bait, een megacomplex van zeven wolkenkrabbers direct naast de Grote Moskee in de heilige stad. Op de top van het 5-sterrenhotel is een gigantische klok zichtbaar, die vanaf een afstand van 17 kilometer is te zien. Het is daarmee de grootste klok ter wereld. De wolkenkrabber zelf is het derde hoogste gebouw ter wereld. De buitengevel bevat 98 miljoen mozaïektegels met 24-karaats bladgoud. In het Fairmont Hotel kun je overnachten in 1618 kamers en suites. Er zijn 56 liften en negen restaurants. Niet-moslims kunnen hier niet slapen, omdat de stad Mekka alleen voor moslims is te bezoeken. Website: www.fairmont.com/makkah

Overnachten in een appartement

Naast de hotels kun je in de steden ook overnachten in (gemeubileerde) appartementen, voor een kort of een lang verblijf. Deze appartementen staan bekend als shigka-maafroosha en zijn goedkoper dan hotels. Je hebt hier een keuken, woonkamer en slaapkamer en soms toegang tot luxe voorzieningen als een gemeenschappelijk zwembad, een fitnessruimte of een schoonmaakdienst. De eigenaren van appartementen zoeken hun gasten vaak in de lobby’s van hotels. Over de prijs van een appartement kun je onderhandelen.

Overnachten in een hostel

Je kunt goedkoop overnachten in een van de hostels van de Saudi Arabian Youth Hostels Association (www.sayha.org.sa). De SAYHA heeft ruim twintig hostels, verspreid over heel Saoedi-Arabië. Je krijgt korting als je lid bent van de internationale organisatie Hostelling International.

Om te overnachten moet je ook een Saoedische verblijfsvergunning kunnen laten zien, wat het voor buitenlandse toeristen erg moeilijk maakt om in een hostel te slapen. Ook zijn de hostels vaak volgeboekt. Zoals te verwachten is in Saoedi-Arabië, hebben de hostels alleen slaapzalen voor mannen. Als je samen met een vrouw reist, kun je beter in een hotel overnachten.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 juli 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Saoedi-Arabië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam