Vervoer in Saoedi-Arabië

Vliegen in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is het grootste land in het Midden-Oosten en heeft daarom veel binnenlands vliegverkeer. Door de grote afstanden is het praktisch en vrij normaal om het vliegtuig te pakken van de ene naar de andere stad. Het land heeft vier internationale luchthavens (in Riyad, Jeddah, Dammam en Medina) en 22 regionale vliegvelden.

De vliegtijd van Jeddah naar Riyad is ongeveer 95 minuten, van Riyad naar Dammam is het ruim uur vliegen en de vliegtijd van Dammam naar Jeddah is circa 2½ uur. De nationale luchtvaartmaatschappij is Saudi Arabian Airlines (www.saudiairlines.com), die naar zo’n 40 steden in Saoedi-Arabië en het Midden-Oosten vliegt. Ook doet Saudi Arabian Airlines 80 bestemmingen in Europa, Afrika, Azië en Noord-Amerika aan. Flynas (www.flynas.com) is een low budget maatschappij die vooral vluchten verzorgt binnen het koninkrijk en de regio. Flynas heeft een netwerk van meer dan 20 bestemmingen.

In de zomer van 2016 begint waarschijnlijk de nieuwe luchtvaartmaatschappij Al Maha Airways (www.almahaairways.com) met het aanbieden van binnenlandse vluchten in Saoedi-Arabië. Voor 2017 staat de komst gepland van de nieuwkomer SaudiGulf Airlines voor binnenlandse vluchten in het land.

Reizen met de bus in Saoedi-Arabië

Het is goedkoper om te reizen met de bus in Saoedi-Arabië. Het koninkrijk heeft een uitstekend wegennetwerk kriskras door het land en tussen de grote steden rijden regelmatig lange afstandsbussen. Voor lokale inwoners is de bus een veel gebruikt en populair vervoermiddel voor binnenlandse reizen.

De nationale busmaatschappij is de Saudi Arabian Public Transport Company SAPTCO. Het vervoersbedrijf heeft een vloot van meer dan 3000 bussen die dagelijks tussen 600 steden, plaatsen en dorpen in Saoedi-Arabië rijden. SAPTCO heeft ook bussen rijden naar steden in buurlanden als Jordanië, Bahrein, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Er rijden zelfs bussen naar Egypte en Soedan (via een veerverbinding). Voor informatie over de dienstregeling en het boeken van tickets kun je kijken op de website: www.saptco.com.sa.

Op sommige drukke routes, bijvoorbeeld tussen Riyad en Khobar en tussen Mekka en Medina, rijden VIP-bussen. Deze luxe bussen rijden non-stop tussen de steden en passagiers krijgen onderweg kranten en snacks. Er is meer beenruimte en er zijn oplaadpunten voor mobiele telefoons en laptops.

Tijdens de jaarlijkse hadj, de pelgrimstocht naar Mekka, worden de meeste bussen van SAPTCO gebruikt  voor het vervoer van pelgrims. De bussen zijn dan slechts zeer beperkt beschikbaar voor westerse toeristen en buitenlanders die elders in Saoedi-Arabië met de bus willen reizen.

Reizen met de trein in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is een van de weinige landen in het Midden-Oosten waar je met de trein kunt reizen. Het spoorwegennet is nog wel heel klein. Er is slechts één spoorlijn, tussen de hoofdstad Riyad en Dammam. De treinreis tussen de twee steden over 450 kilometer duurt ongeveer 4½ uur. De trein rijdt via de stad Al-Hofuf. De nationale spoorwegmaatschappij is de Saudi Railways Organization. Voor informatie over de dienstregeling en boekingen: www.saudirailways.org

De prijs van een treinkaartje is ongeveer de helft van de prijs van een vliegticket voor dit traject. Saoedi-Arabië wil het spoorwegennet uitbreiden de komende jaren. Zo wordt gebouwd aan de North-South Railway, een trein tussen Riyad en Al Qurayyat in het noordwesten van het land (vlakbij de grens met Jordanië). Vermoedelijk gaan in 2016 de eerste passagierstreinen rijden op dit traject.

Reizen met de auto in Saoedi-Arabië

Met uitstekende wegen en zo ongeveer de goedkoopste benzine ter wereld is het makkelijk om in Saoedi-Arabië met de auto te reizen. Je kunt een auto huren op luchthavens en in de grote steden. De grote internationale autoverhuurbedrijven hebben een vestiging in het land, maar het is vaak goedkoper om een auto te huren bij een lokaal bedrijf. Daar kun je al een auto huren vanaf $ 15 per dag. Met ter plekke afdingen en onderhandelen kun je de prijs vaak flink omlaag krijgen. Let er wel op dat de meeste autoverhuurbedrijven een maximum hebben op het aantal kilometers dat je mag rijden, dus check de voorwaarden.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 april 2016. Foto’s © Saudi Arabian Airlines/SAPTCO.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam