autohuur Canada

Vakantie in Montréal, Canada

Tips voor een vakantie in Montréal

Een vakantie in Montréal beleef je in de tweede stad van Canada, een plek die de chic en charme van Europa combineert met de branie en moderne zakelijkheid van Noord-Amerika. In de grootste Franstalige stad van het land komen de nieuwe en oude wereld letterlijk bij elkaar. De in smalle straatjes gelegen historische huizen en gebouwen uit de 18e en 19e eeuw concurreren met flitsende nieuwe wolkenkrabbers die de skyline steeds meer domineren. Montréal heeft traditionele bistro’s en elegante boulevards, maar ook funky fusion restaurants en uber coole winkels.

Montréal is door de koloniale Fransen in 1642 gesticht op een prachtige plek, op een 50 kilometer lang sikkelvormig eiland in de Saint Lawrence rivier. Een tunnel en vijftien bruggen verbinden de stad met het vasteland. Begin je bezoek in Vieux-Montréal, het centrum van de stad waar (toeristische) paardenkoetsen nog steeds de oude geplaveide straten doorkruisen. Je vindt er de oude haven, het stadhuis, de markt en de indrukwekkende basiliek. Het is er de perfecte plek om op warme dagen neer te strijken op een terrasje.

Maar vergeet ook niet de rest van Montréal. De nieuwe geest van de stad ligt aan de periferie, in voormalige industriële wijken als Saint-Henri en Little Bourgondië, waar levendige gemeenschappen van kunstenaars en creatievelingen als paddenstoelen omhoog schieten. Na Londen is het de stad met de grootste creatieve industrie ter wereld, leidend op het gebied van virtual reality, games en interactieve films. De wijk Mile End is de thuishaven van Joodse, Griekse en Italiaanse gemeenschappen en een magneet voor hipsters dankzij haar eigenzinnige restaurants, cafés, winkels en bars. Waar je ook bent in Montréal, overal vind je kosmopolitische eetgelegenheden met gerechten waar je je vingers bij kunt aflikken. De stad heeft naar eigen zeggen het grootste aantal restaurants per hoofd van de bevolking in heel Canada.

Neem warme kleding mee als je er in de winter vakantie gaat vieren, want de temperaturen kunnen dalen tot ijzingwekkende dieptes. Elk jaar zijn er zo’n 60 dagen met sneeuwval, en er zijn gemiddeld twaalf dagen dat de gevoelstemperatuur onder de -30 °C uitkomt. De inwoners van Montréal zoeken dan massaal hun toevlucht tot de Underground City, een ondergrondse stad met 32 kilometer aan tunnels die winkelcentra, restaurants, hotels, nachtclubs, bioscopen, een bibliotheek en metrostations met elkaar verbindt. Elke dag bivakkeren een kwart miljoen mensen onder de grond.

Zodra de sneeuw is gesmolten en de lente in aantocht is, komt Montréal boven de grond weer tot leven met een indrukwekkende reeks aan festivals. Er zijn meer dan honderd festivals per jaar, van het gerenommeerde International Jazz Festival tot het dijen kletsende Just for Laughs Festival. Vele zijn ook gratis te bezoeken. De dynamische metropool is tijdens een vakantie in Noord-Amerika een heerlijke stop om je een beetje in Frankrijk te wanen – met de trein vanuit New York ben je er zo. En hoewel Montréal de vijfde grootste Franstalige stad ter wereld is, kun je er ook gewoon met je Engels terecht. De inwoners spreken het vloeiend, met die onmiskenbare zacht uitgesproken gorgelende Franse ‘r’.

Bezienswaardigheden in Montréal

De tweede grote Franstalige stad ter wereld (na Parijs) is een levendige stad met een rijke geschiedenis, een historisch centrum en talloze musea, monumenten en parken. Zo kun je in Montréal een bezoek brengen aan het oudste kunstmuseum van Canada en de grootste kerk van Noord-Amerika. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Montréal

Overnachten in Montréal

Montréal, de grootste stad van de provincie Québec en de tweede stad van Canada, heeft een ruime keuze aan plaatsen om te overnachten. De stad telt meer dan honderd hotels, voor elk budget en voor elke smaak. Daarnaast kun je overnachten in guesthouses (gîtes), hostels, bed & breakfasts en appartementen. Lees hier meer over hotels en overnachten in Montréal

Voor het laatst bijgewerkt op 16 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Montréal, Canada, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Taki Eddine Alimat, Pixelmontreal.com; Tourisme Montréal – Sid Lee.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam