Vakantie in Mexico-Stad, Mexico

Tips voor een vakantie in Mexico-Stad

Een vakantie in Mexico-Stad beleef je in de oudste stad van het Amerikaanse continent en een van de grootste en meest levendige steden ter wereld. Mexico-Stad werd al in 1325 gesticht als hoofdstad van de Azteken. Toen de Spanjaarden de stad veroverden in de 16e eeuw woonden er 300.000 zielen, meer dan in enige stad in Europa. Vandaag de dag is Mexico-Stad kosmopolitischer dan ooit, met musea van wereldklasse, een aantrekkelijke kunstscene en levendige markten. Voor een hoofdstad met zo’n lange en bewogen geschiedenis is er opvallend veel ‘nieuw’. Wolkenkrabbers groeien er als bamboe en elke week opent wel een nieuw restaurant, hotel of hippe delicatessenwinkel.

De hoofdstad van Mexico én van Latijns-Amerika kan met recht gedefinieerd worden als een metropool, een uitgestrekte en ongetemde wirwar van complexiteit waar 25 miljoen inwoners op een hoogte van 2,2 kilometer zijn samengeklonterd. Het is een van de rijkste steden, maar de armoede is er ook ongelofelijk groot. De superrijken hebben een eigen helikopterplatform naast hun villa, gewone werknemers zijn 4 uur bezig om van hun huis naar hun werk te pendelen. Veel mensen deinzen daarom terug voor een vakantie in Mexico-City, dat al snel twee woorden oproept: misdaad en vervuiling.

Ongetwijfeld zijn er grimmige gebieden die je beter kunt mijden wegens geweld en drugs, maar het Distrito Federal is minder intimiderend dan je zou verwachten. Ondanks de smog en de verschrikkelijke verkeerschaos is het centrum vooral een plek waar fatsoenlijke mensen het goed met elkaar voor hebben. Met een efficiënt metrosysteem is het gemakkelijk om je weg te vinden. Vooral cultuur liefhebbende reizigers voelen zich thuis in deze drukke stad. Mexico-Stad staat bijvoorbeeld op de tweede plaats in de wereld wat betreft het aantal musea. Er zijn er meer dan 200, iets minder dan in recordhouder Londen.

Het centrum van Mexico-Stad heeft nog steeds een koloniale sfeer, met Spaans en Frans aandoende herenhuizen, kathedralen en historische monumenten, waarmee de historische binnenstad een plek heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt er het Zócalo, het tweede grootste plein ter wereld. Ook is het originele Mexicaanse erfgoed niet helemaal verloren gegaan in deze megapolis. Er zijn er nog altijd vijf Azteekse tempels, en af en toe worden bij opgravingen nieuwe resten gevonden van het ooit zo machtige Aztekenrijk.

De modieuze en boomrijke wijken La Condesa en Colonia zijn de thuisbasis van enthousiaste kunstenaars, onstuimige muzikanten en frisse art deco gebouwen. Hier vind je een levendige cafécultuur en een trendy nachtleven, te midden van prachtige koloniale architectuur. Je kunt tot rust komen in het uitgestrekte Bosque de Chapultepec. Dit is één van de grootste stadsparken ter wereld, twee keer zo groot als Central Park in New York.

Toonaangevende chef-koks, kunstenaars en cineasten beleven het hoogtepunt van hun carrière in Mexico-Stad, waar je nergens zo goed Mexicaans kunt eten als hier. In de hoofdstad worden culinaire tradities uit het hele land bij elkaar gebracht. Uitstekend eten is overal te vinden, van de stalletjes in de straat tot in de duurdere en chique restaurants. Mexico-Stad heeft meer dan 40.000 restaurants, en zelfs de topzaken bieden uitzonderlijke menu’s en proeverijen aan voor minder geld dan vergelijkbare sterrenrestaurants in andere landen.

Mexico-Stad is veiliger en betaalbaarder dan je zou verwachten, voor zo’n wijze vooruit kijkende metropool. Als je er vakantie viert, weet je waarom internationale smaakmakers de stad in hun hart hebben gesloten en glossy’s de historische architectuur, de bloeiende gastronomie en de innovatieve culturele scene verheerlijken. Het tij is gekeerd, het stadsbestuur heeft de afgelopen jaren flink schoongemaakt en in het centrum kun je ‘s avonds tegenwoordig gewoon weer buiten lopen. Ontdek hoe de Mexicaanse hoofdstad zijn titel van lang geleden, ‘het Parijs van de Nieuwe Wereld‘ weer heeft terugverdiend.

Bezienswaardigheden in Mexico-Stad

Met meer dan 200 musea en talrijke monumenten, kathedralen, parken, koloniale gebouwen en archeologische vindplaatsen ben je wel even zoet tijdens een vakantie in Mexico-Stad. Niet te missen zijn Zócalo, een van de grootste pleinen ter wereld, en het prachtige Palacio de Bellas Artes. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Mexico-Stad

Voor het laatst bijgewerkt op 5 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Mexico-Stad, Mexico, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Flickr.com/Alejandro.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam