Tips voor een vakantie in Groenland

Een vakantie in Groenland beleef je op het grootste eiland ter wereld, een enorm uitgestrekte woeste en dunbevolkte toendra dat voor 80 procent met een dikke ijslaag is bedekt. Groenland heeft de omvang van West-Europa, al wonen er niet meer mensen dan in een middelgroot provinciestadje. Deze 57.000 Inuit zijn gewend om te leven in barre omstandigheden, jagend op muskusossen op eindeloze sneeuwvlaktes en walvissen in de ijskoude Poolzee.

Het is verbazingwekkend dat de Vikingen het ‘groen’ hebben genoemd, toen ze het land in de 10e eeuw ontdekten. ‘Groenland’ betekent letterlijk ‘land van het volk’, en mensen zijn er bijna niet op deze arctische ijskap van 2,7 miljoen kubieke kilometer (evenveel als 7 procent van al het zoete water in de wereld). Niettemin vonden ze het eiland de moeite waard om toe te voegen aan hun koninkrijk, waardoor Groenland nu officieel bij het veel kleinere Denemarken hoort.

Het ruige karakter, de verlatenheid en de bijzondere flora en fauna maken Groenland tot een fascinerende plek voor een vakantie. Het land is het decor van imponerende gletsjers, fjorden en ijsbergen die continu van kleur, vorm en grootte veranderen. Je kunt er wandelen, skiën en langlaufen, tochten maken met een hondenslee en het Noorderlicht bewonderen. Je kunt er de Eskimo’s ontmoeten, de geharde inwoners die vasthouden aan hun tradities maar tegenwoordig wel allemaal een smartphone hebben. En met een beetje geluk spot je (op enige afstand) ook wat wilde dieren die op Groenland leven, waaronder ijsberen, zeearenden, walrussen en bultruggen.

Een vakantie in het land waar de iglo en kajak zijn uitgevonden, is de perfecte plek als je houdt van avontuur, rust en stilte – én genoeg geld en geduld hebt. Groenland is een van de duurste bestemmingen ter wereld en het weer kan onvoorspelbaar zijn. Voor het meest authentieke Groenland moet je er ook snel heen, want vrijwel nergens is de klimaatverandering zo hevig als hier. Sinds eind vorige eeuw smelt de Groenlandse ijskap met zo’n 286 miljard ton ijs per jaar…

Groenland in een notendop

– Oppervlakte: 2.166.086 vierkante kilometer;
– Inwoneraantal: 57.691 (2018);
– Bevolkingsdichtheid: 1 inwoner per 38 vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Parlementaire democratie;
– Hoofdstad: Nuuk;
– Talen: Groenlands, Deens, Engels;
– Munteenheid: Deense kroon (DKK);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 41.800 (2015).

Reisorganisaties voor Groenland

De onderstaande Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen naar Groenland. Op hun website kun je terecht voor het boeken van een vakantie naar Groenland.

Sawadee

Sawadee organiseert verschillende rondreizen, wandeltochten en cruises in Groenland. Het zijn bijzondere reizen langs fjorden, gletsjers en ijsbergen, waarbij je kans hebt om arctische wilde dieren te spotten.
Bekijk hier alle vakanties van Sawadee naar Groenland.

Baobab

Baobab organiseert rondreizen, expedities en wandeltochten in Groenland. Je kunt traditionele Inuit-nederzettingen bezoeken, genieten van adembenemende uitzichten op gletsjers, ijsbergen en fjorden en op zoek gaan naar ijsberen en walvissen.
Bekijk hier alle vakanties van Baobab naar Groenland

Formaliteiten voor Groenland

Voor een vakantie in Groenland heb je geen visum nodig. Groenland is onderdeel van het Deense Koninkrijk, al behoort het officieel niet tot de Europese Unie of het Schengengebied. Je hebt wel een paspoort of identiteitskaart nodig dat geldig is voor de duur van je verblijf. Hiermee kun je maximaal 90 dagen in Groenland verblijven.

Als je op eigen gelegenheid gletsjers, ijsbergen en nationale parken wilt bezoeken, heb je toestemming nodig van het Ministerie van Natuur op Groenland. Omdat Groenland geen deel uitmaakt van de EU, kun je er niet zomaar werken. Voor een werkvergunning of een langer verblijf kun je aankloppen bij de Deense immigratiedienst: www.nyidanmark.dk

Reizen naar Groenland

Je kunt Groenland bereiken per vliegtuig of met een cruiseschip. Er zijn geen veerdiensten vanuit IJsland of Canada naar Groenland. De enige vluchten gaan vanuit Denemarken en IJsland. Een paar jaar geleden gingen er ook vluchten vanuit het noordelijke Canadese stadje Iqaluit, maar die zijn helaas opgehouden te bestaan. Als je een vakantie in Groenland wilt combineren met een trip naar het nabijgelegen Canada, moet je dus een flinke omweg maken.

Vliegen naar Groenland

Air Greenland is de nationale luchtvaartmaatschappij van Groenland en vliegt een paar keer per week van de Deense hoofdstad Kopenhagen naar Kangerlussuaq. Deze plaats ligt aan de westkant van Groenland en heeft de belangrijkste internationale luchthaven van het land. Dit is een vlucht van 4 uur en 40 minuten. De vluchten komen aan op Kangerlussuaq Airport (SFJ).

In de zomermaanden vliegt Air Greenland ook van Keflavik Airport in IJsland (bij Reykjavik) naar de Groenlandse hoofdstad Nuuk en naar Ilulissat. Voor de dienstregeling en boekingen kun je terecht op de website: www.airgreenland.com

De IJslandse luchtvaartmaatschappij Air Iceland Connect vliegt het hele jaar door vanaf de binnenlandse luchthaven van Reykjavik naar Kulusuk en Nuuk in Groenland. In de zomermaanden zijn er ook vluchten vanuit Reykjavik naar Narsarsuaq en Ilulissat. Het is populair om een vakantie in IJsland te combineren met een trip naar Kulusuk, aan de oostkant van Groenland. Dit is een vlucht van bijna 2 uur. Website: www.airicelandconnect.com

Met de boot naar Groenland

Er zijn geen reguliere veerdiensten vanuit IJsland of Canada, maar een groeiend aantal cruisemaatschappijen heeft een trip naar Groenland op het programma staan. Rederijen die cruises aanbieden naar Groenland zijn onder meer Hurtigruten (www.hurtigruten.com) en Silversea (www.silversea.com). Je kunt dan opstappen in IJsland, Noorwegen of Canada.

Vervoer in Groenland

In het ruige Groenland is geen vervoer over land mogelijk. Er zijn ongeveer 16 plaatsen en wat kleinere nederzettingen langs de kust, maar die zijn niet door wegen met elkaar verbonden. De enige manier van binnenlands vervoer in Groenland is per vliegtuig, helikopter of boot. Air Greenland verzorgt het hele jaar door binnenlandse vluchten en helikoptervluchten tussen de belangrijkste steden. Hou rekening met dure vliegtickets, want de luchtvaartmaatschappij heeft een monopolie in het land.

De rederij Arctic Umiaq Line (www.aul.gl) verzorgt een bootverbinding tussen Qaqortoq in Zuid-Groenland en Ilulissat in Noord-Groenland van april tot begin januari. Het is raadzaam op tijd tickets te boeken als je in de zomer van deze boot gebruik wilt maken.

Disko Line (www.diskoline.dk) vaart met veel kleinere schepen langs de gehele westkust van Groenland. In Zuid-Groenland vaart Blue Ice Explorer (www.blueice.gl) in de zomermaanden tussen Narsarsuaq, Narsaq en Qaqortoq. Beide rederijen organiseren ook dagtrips en rondvaarten in het toeristenseizoen. In de wintermaanden zijn hondensleeën en sneeuwscooters het belangrijkste transportmiddel voor de locals.

Accommodatie in Groenland

Groenland heeft in vrijwel alle steden plekken om te overnachten, al is het niet goedkoop. Je kunt terecht in hotels, guesthouses en bed & breakfasts. In de hoofdstad Nuuk en in Ilulissat bevinden zich ook 5-sterren conferentiehotels. Zelfs in het dorp Ittoqqortoormiit in het noordoosten van Groenland vind je een guesthouse, dat bekendstaat als ‘het meest afgelegen hotel ter wereld’. ► Vind hier een hotel in Groenland

De goedkoopste optie tijdens je vakantie is om te overnachten bij locals die één of meerdere kamers verhuren aan toeristen. Deze accommodatie komt in de buurt van een hostel. Het toeristenbureau kan je helpen aan adressen van deze homestays.

Communicatie in Groenland

Internationaal toegangsnummer: +299
Alarmnummer politie, ambulance, brandweer: 112 (werkt alleen vanaf mobiele telefoons).
Internetprovider: Tele Greenland. Let er op dat Groenland buiten de Europese Unie valt, dus voor telefoneren en internetten betaal je hoge roamingkosten.

Tijdsverschil met Groenland

Groenland heeft vier verschillende tijdzones. In de hoofdstad Nuuk en verreweg het grootste deel van Groenland is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In Danmarkshavn in het oosten van Groenland is het tijdens onze wintertijd 1 uur vroeger en tijdens de zomertijd 2 uur vroeger dan in Nederland. In Scoresbysund en Ittoqqortoormiit is het altijd 2 uur vroeger dan in Nederland. Alleen in het uiterste noordwesten, waar nooit iemand komt, is het 5 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Groenland

De elektriciteit in Groenland is 230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Groenland gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 december 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Groenland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Air Greenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam