Denemarken ontdekken per fiets? Probeer de nieuwe IJstijdroute

Booking Denemarken

Amsterdam, 19 juli 2020 – Wil je weten hoe Denemarken zo’n 20.000 jaar geleden is gevormd? Stap op de fiets en probeer de IJstijdroute (Istidsruten), een nieuwe fietsroute van 390 kilometer in het westen van het eiland Seeland. In vijf etappes fiets je langs fjorden, kusten en door bossen. Via informatieborden langs de weg of een app ontdek je hoe de smeltende massa van ijs, steen en grind plaatsmaakte voor het prachtige landschap dat je nu tegenkomt.

De IJstijdroute begint of eindigt in de regio Odsherred of in de historische stad Sorø, een uur rijden ten westen van de hoofdstad Kopenhagen. De hoofdroute bestaat uit 280 kilometer fietsplezier. Als je de 110 kilometer aan extra lussen meerekent, dan zijn het er 390. Als je de route wil inkorten, neem je simpelweg de fiets mee in de trein. Er zijn dertien treinstations langs de route. In het hoogseizoen is het aan te raden om een treinreservering te maken, zeker nu het coronavirus nog steeds rondwaart.

De fietsroute is geschikt voor zowel lange als korte trips. Er zijn goede fietspaden en smalle wegen aanwezig waar relatief weinig autoverkeer rijdt. Hierdoor kunnen fietsers die graag een hoog tempo aanhouden, of juist families met kinderen, in alle rust op weg. Langs de route kom je leuke bezienswaardigheden tegen op het gebied van cultuur, natuur, geologie en astrologie.

Een van de nieuwste attracties langs de IJstijdroute is ‘s werelds grootste replica van een koninklijke zaal uit het Vikingtijdperk in het archeologisch openluchtmuseum Sagnlandet Lejre. In natuurpark Åmosen zijn wetlands en het astronomisch observatorium Brorfelde te bezoeken.

In het eerste nationale park van Denemarken, Skjoldungernes National Park, is onder meer het fjordenlandschap te ontdekken, alsook grote staatsbossen. Langs de route bevinden zich verder het Geopark Odsherred, Denemarkens eerste Unesco Geopark en de beroemde Solvognen, een zonnestrijdwagen die als een van de belangrijkste vondsten uit de Europese bronstijd wordt gezien.

Langs de fietsroute zijn hotels, hostels, bed & breakfasts en campings waar je kunt overnachten. Er is een handige gratis app van de fietsroute beschikbaar voor Android en iOS. Kaartmateriaal is verkrijgbaar bij de lokale VVV-kantoren. Voor meer informatie over de IJstijdroute kun je kijken op de website: www.istidsruten.dk. De website is nog alleen in het Deens, maar via Google Translate kun je ‘m vertalen.

Foto's © Istidsruten.dk; VisitDenmark/Nicolai Perjesi; Nationaal park Skjoldungernes Land/Ole Malling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!