Booking Denemarken

Overnachten en hotels in Denemarken

Voor overnachten in Denemarken heb je een ruime keuze aan accommodatie, van hippe designhotels met biologisch ontbijt tot efficiënt gerunde zakenhotels waar je zelf het ontbijt uit een koelkast moet trekken. Je kunt overnachten in historische kastelen en landhuizen of op een boerderij op het platteland. Denemarken bed & breakfasts, hostels, motels, appartementen en vakantiehuizen, verspreid over het hele land. Ook kun je terecht op campings en in bungalowparken.

Het aanbod zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen omdat Denemarken steeds meer in trek is bij toeristen. De kwaliteit van de accommodatie is in het algemeen goed, al zijn de prijzen echt op Scandinavisch (hoog) niveau. Voor populaire toeristische streken, zoals de westkust, is het raadzaam tijdig te boeken. Het hoogseizoen loopt van eind juni tot half augustus. Accommodatie is op internet te vinden, maar toeristenbureaus en VVV-kantoren kunnen je ook altijd behulpzaam zijn met het vinden van een slaapplek.

Hotels in Denemarken

Denemarken heeft een grote verscheidenheid aan hotels, in alle streken van het land. Alleen al de hoofdstad Kopenhagen heeft meer dan 200 hotels waar je uit kunt kiezen, maar ook aan de westkust en in plaatsen als Skagen en Aarhus is het aanbod groot. De accommodatie varieert van luxe 5-sterrenhotels en exclusieve boetiekhotels tot zakenhotels en eenvoudige hotels waar je goedkoop kunt overnachten. Boetiekhotels en designhotels vind je vooral in Kopenhagen, een stad die uiteraard bekendstaat om design.

Hotels in Denemarken worden geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster (basic) tot 5 sterren (luxe). De meeste hotels hebben 3 sterren of meer. Hotels met 1 ster hebben een wastafel op de kamer en een gedeelde badkamer, maar die vind je nauwelijks meer. Hotels met 2 sterren zijn meestal schoon en hebben sommige kamers met een eigen badkamer. Bij de meer eenvoudige hotels is de receptie niet altijd bemand, dus het is raadzaam de verwachte aankomsttijd door te geven bij een reservering.

Deense hotels vanaf 3 sterren hebben een eigen badkamer en een lift als er meer dan twee verdiepingen zijn. Een ligbad kom je niet vaak meer tegen, vraag daarnaar als je een boeking maakt. Hotels met 4 sterren hebben ook een restaurant, een minibar, roomservice, een wasservice en een receptie die 24 uur per dag geopend is. In hotels met 5 sterren kun je luxe ingerichte kamers verwachten, evenals vaak een binnenzwembad, een fitnesscentrum, airconditioning en dag en nacht roomservice. De criteria voor de sterren worden opgesteld door de Hotel Stars Unionwww.hotelstars.dk

Overnachten in een hotel in Denemarken is niet goedkoop. Voor een tweepersoonskamer in een middenklasse hotel betaal je ongeveer € 100 tot € 200 per nacht. De prijzen in de goedkoopste hotels beginnen vanaf zo’n € 50. Voor een luxe suite in een 5-sterrenhotel ben je al snel meer dan € 1000 kwijt per nacht. De prijzen van een hotelkamer variëren door het jaar heen. Overnachten is het duurst in de zomermaanden, als ook de Denen zelf vakantie hebben. Een uitzondering geldt voor de zakenhotels, die in de zomer en tijdens weekenden vaak lagere tarieven hanteren. Check daarvoor de aanbiedingen op de website van het hotel.

Het ontbijt zit niet altijd inbegrepen bij de prijs. In goedkopere hotels en in grotere steden moet je er vaak apart voor betalen (kost ongeveer € 15). Als je met je eigen auto komt, moet je in de stad ook rekening houden met parkeerkosten. Bij de reservering kun je informeren of een hotel een eigen parkeerterrein heeft. Verder rekenen toeristenbureaus en VVV-kantoren vaak reserveringskosten als je via hen een hotelkamer boekt.

Hotelketens in Denemarken

Net zoals in de andere Scandinavische landen zijn hotelketens goed vertegenwoordigd in Denemarken. Grote hotelketens zijn onder meer Scandic Hotels (www.scandichotels.dk), Best Western Hotels (www.bestwestern.dk) en First Hotels (www.firsthotels.dk). De grootste hotelketen in Kopenhagen is Arp-Hansen Hotels (www.arp-hansen.com). De hotels van hotelketens zijn schoon, betaalbaar en comfortabel, maar ontberen soms karakter. Veel van deze hotelketens richten zich op zakenreizigers en geven aantrekkelijke kortingen in de zomer en de weekenden.

Voor goedkoop overnachten en budget hotels kun je terecht bij ketens als BB Hotels (www.bbhotels.dk), CabInn Hotels (www.cabinn.com) en Zleep Hotels (www.zleephotels.com). Wake Up Hotels (www.wakeupcopenhagen.com) heeft vier moderne budget hotels in Kopenhagen en Aarhus. Dit zijn grote complexen met honderden kamers.

Deze budget hotels worden efficiënt gerund en hebben eenvoudige en functionele kamers, waardoor ze de prijs laag kunnen houden. Zo zijn BB Hotels zogeheten self service hotels. Na een reservering krijg je via e-mail een code waarmee je de voordeur en deur van je hotelkamer kunt openen. Er is geen receptie. De enige medewerker die je ziet, is degene die het ontbijt opruimt en de kamers schoonmaakt. Bij CabInn Hotels kun je inchecken met je mobiele telefoon.

Voor hotelketens met meer sfeer en klasse kun je onder meer terecht bij Brøchner Hotels (www.brochner-hotels.com), met een aantal 3- en 4-sterren ‘luxe boetiekhotels’. Je krijgt hier een biologisch ontbijt en tussen 17.00 en 18.00 uur een gratis glas wijn tijdens het Wine Hour. Guldsmeden Hotels (www.guldsmedenhotels.com) is een hippe hotelketen van eco-hotels die ook allerlei evenementen organiseert voor de gasten.

Bungalowparken en vakantiehuizen

Denemarken is een populaire vakantiebestemming van Nederlanders en andere Europeanen die het land bezoeken met hun eigen auto. Vooral gezinnen willen daarvoor overnachten in bungalowparken en vakantiehuizen. Gelukkig heb je daarvoor veel keuze in Denemarken.

Het land telt ruim 50 vakantieparken, en die vind je veelal langs de kust en in de badplaatsen. De vakantiehuizen zijn in het algemeen goed uitgerust en comfortabel met kleurentelevisie, vaatwasmachine en wifi. Beddengoed en handdoeken kun je ter plaatse huren. Een verblijf in een bungalowpark is meestal per week en een boeking vooraf is noodzakelijk. Overnachten in een vakantiepark is goedkoper dan in een hotel, zeker als je met een familie bent. Daarnaast kun je genieten van de natuur in de omgeving en zijn er allerlei faciliteiten op het park, zoals een restaurant of een speeltuin.

Voor je vakantie kun je verder terecht in appartementen, cottages, zomerverblijven en vakantiehuizen van particulieren. Ze bevinden zich in het hele land en op de eilanden, vaak in een pittoreske omgeving op korte afstand van de zee of bossen. Op internet zijn verschillende websites te vinden met een groot aanbod van vakantiehuizen. De meeste en beste keuze vind je bij Chalet.nu (Chalet.nu), Belvilla (www.belvilla.nl), Natuurhuisje (www.natuurhuisje.nl) en bij Booking (Booking.com).

Hostels in Denemarken

Je kunt goedkoop overnachten in een van de hostels in Denemarken. Zo’n 70 hostels zijn aangesloten bij Danhostel (www.danhostel.dk), die gelieerd is aan de internationale organisatie Hostelling International. Je vindt deze hostels verspreid over het hele land, waaronder drie in Kopenhagen.

De hostels hebben een keuken waar je je eigen maaltijd kunt bereiden, maar vaak bieden de hostels ook ontbijt en avondeten aan de gasten aan. Je betaalt het minst in een slaapzaal, maar in steeds meer hostels kun je terecht in een eigen kamer of een familiekamer. Danhostel richt zich op een brede groep vakantiegangers: van budget reizigers en studenten tot groepen en gezinnen.

Je krijgt een korting van 10 procent als je lid wordt van Hostelling International. Je kunt lid worden als je een boeking maakt bij Danhostel. De lidmaatschapskaart is een jaar geldig en ook in andere landen te gebruiken. Met het lidmaatschap krijg je bovendien korting op bezienswaardigheden, attracties en vervoer in Denemarken.

Vooral in de zomermaanden is het aan te raden vooraf te reserveren. Buiten het hoogseizoen is de receptie maar kort open en sluit deze vaak al om 18.00 uur. Bedlinnen en handdoeken kun je huren bij de hostels, maar je kunt ook geld besparen door ze zelf mee te nemen. Het gebruik van een eigen slaapzak is niet toegestaan in de Deense hostels.

Onafhankelijke hostels

Naast Danhostel kent Denemarken talloze onafhankelijke hostels die zich voornamelijk richten op backpackers. In deze hostels hangt vaak een relaxte sfeer en ze zijn een leuke plek om andere reizigers te ontmoeten. De hostels organiseren evenementen en activiteiten en helpen je met excursies. Je hebt een bed in een slaapzaal vanaf ongeveer € 20 per nacht.

Een populaire plek met goede recensies is Steel House Copenhagen (www.steelhousecopenhagen.com), gevestigd in een gebouw dat ooit de thuisbasis was van de Deense vereniging van metaalarbeiders. Het is omgetoverd tot een cool hostel met slaapzalen en privékamers dat geïnspireerd is op een New Yorkse loft. Het interieur is industrieel en opzettelijk rauw, met ruw beton of muren van kale bakstenen. Het is altijd levendig in de gemeenschappelijke gedeelte op de begane grond, een open ruimte met hoge plafonds en verschillende plekken om te eten, te drinken of te luieren.

Kamperen in Denemarken

Met zijn frisse lucht, groene heuvelachtige landschap, prachtige kustlijn en uitgestrekte bossen lijkt Denemarken gemaakt te zijn om te kamperen. Er is geen gebrek aan plaatsen om te ontspannen en er helemaal uit te zijn. Denemarken heeft ongeveer 600 campings en kampeerterreinen, verspreid over het hele land. En omdat Denemarken voor een groot deel vlak is, is het meestal geen probleem om een handige plek te vinden voor je tent.

Vele campings zijn geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster tot 5 sterren. Campings met 1 ster hebben toiletten en douches. Bij 5 sterren kun je talloze voorzieningen verwachten, zoals een restaurant, een wasserette en een minisupermarkt. Op een groot aantal campings kun je ook overnachten in houten chalets, uiteenlopend van eenvoudig tot zeer luxe. Bedlinnen kun je zelf meenemen of ter plekke huren. In de zomer zijn chalets meestal alleen per week te huur (en vaak volgeboekt). De beoordeling van de campings vindt plaats door de Danish Camping Board (www.danishcampsites.com). Op hun website vind je een overzicht van alle campings en kampeerterreinen in Denemarken.

De meeste campings zijn open van april tot en met september. Zo’n 200 campings zijn het hele jaar door open en geschikt voor winterkamperen. Om te kamperen in Denemarken heb je een kampeerkaart nodig die bekendstaat als Camping Key Europe. Die is te koop op de eerste camping waar je gaat overnachten, bij toeristenkantoren in Denemarken en in Nederland bij de ANWB. Ze zijn geldig voor het jaar waarin je de kaart koopt.

Kamperen is ideaal als je een fietstocht of wandeltocht maakt in Denemarken. Veel campings hebben een apart deel gereserveerd voor fietsers en wandelaars waar ze hun tentje kunnen neerzetten. Zelfs als een camping ‘volgeboekt’ is, is er nog wel plek voor fietsers en wandelaars die alleen een klein tentje neerzetten. Volgeboekte campings hebben dan geen plaats meer voor caravans en campers. Je kunt ook vragen of campings een ‘QuickStop’ aanbieden met een lager tarief. Daarbij arriveer je na 20.00 uur ‘s avonds en vertrek je de volgende dag weer vóór 10.00 uur.

Wildkamperen in Denemarken

Wildkamperen in Denemarken is niet toegestaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het ‘recht om te zwerven’ in Zweden. Het is een dichtbevolkt land met veel land dat in particuliere handen is, wat wildkamperen onmogelijk maakt. Denemarken heeft echter meer dan duizend primitieve ‘kampeerplekken’ in bossen en natuurgebieden. Je kunt hier alleen komen per fiets of wandelend, want gemotoriseerde voertuigen zijn hier meestal niet toegestaan.

Op deze plekken is een ruimte voor een beperkt aantal tentjes. Ongeveer een derde is uitgerust met een eenvoudige houten schuilplaats om in te slapen. Dit is eigenlijk alleen in de zomer te doen, tenzij je goed tegen de kou kunt en een warme slaapzak hebt. Toiletten, stromend water en andere basisvoorzieningen ontbreken meestal, terwijl er wel een plek is om een kampvuur te maken. Overnachten is gratis, maar je mag er maar één of twee nachten verblijven. Je kunt niet reserveren.

Een deel van deze kampeerplekken in de natuur wordt beheerd door de Danish Nature Agency (www.naturstyrelsen.dk). Op de website vind je de regels en een overzicht. Er is ook een vereniging van natuurkampeerders, Back to Nature: www.backtonature.dk

Voor het laatst bijgewerkt op 14 september 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Denemarken, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Victor R. Ruiz; Wereldreizigersclub; Danhostel; Flickr.com/jbdodane.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam