Met de Oostzeeroute zie je alle eilanden van Denemarken

Amsterdam, 14 oktober 2018 – Er is bijna geen ander land in Europa waar zoveel gefietst wordt als in Denemarken. Kopenhagen alleen al heeft meer fietsen dan inwoners en is meerdere malen uitgeroepen tot de beste stad ter wereld voor fietsers (een beetje tot frustratie van Amsterdam).

Met zijn vlakke land en glooiende heuvels is Denemarken ideaal om met de fiets te doorkruisen. Dat kan nu nog makkelijker met de vernieuwde Oostzeeroute, waarbij je in de vorm van een liggende acht al trappend het hele Deense eilandenrijk aan je voorbij ziet glijden. De Oostzeeroute, die ook wel bekend staat als de Baltic Sea Route N8, is met een afstand van 820 kilometer de langste nationale fietsroute van Denemarken.

De Oostzeeroute heeft pas geleden een flinke upgrade gekregen. Routes zijn omgeleid om de herkenbare vorm van een liggende acht te krijgen en fietsers zoveel mogelijk van het Zuid-Deense landschap te laten zien. Alle borden met het N8 symbool zijn vervangen of aangevuld op de ontbrekende plekken. Een interactieve kaart inspireert bezoekers over de verschillende bestemmingen onderweg aan de hand van korte videoclips. Het historische havenplaatsje Svendborg is nu het middelpunt van de route.

Via twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten met de veerboot wordt de Deense kustlijn op haar mooist getoond – van de witte krijtrotsen op Møn tot aan het pittoreske stadje Sønderborg in Zuid-Jutland. Onderweg verandert het landschap van glooiende heuvels en bossen in landbouwgebieden en de vele zandstranden.

De stadjes en dorpjes langs de route, zoals Ærøskøbing en het romantische Troense met de zeventiende-eeuwse huisjes en kastelen, tonen nog het authentieke Denemarken. Culturele bezienswaardigheden zijn er eveneens in overvloed. Kasteel Koldinghus, dat zijn 750ste jubileum vierde in 2018, heeft doorlopend prachtige collecties en in Kasteel Egeskov kunnen liefhebbers hun ogen de kost geven aan de vele honderden oldtimers die de collectie rijk is.

Wil je de Oostzeeroute fietsen, dan vind je onderweg genoeg bed & breakfasts, restaurants, cafés en fietswinkels. Een digitale kaart helpt je dus met de route, maar je kunt eventueel ook nog een ouderwetse fysieke kaart kopen waar de route op staat aangegeven (zoek in Google op ‘Ostsee-Radweg Dänemark’). Kijk voor de interactieve kaart op: cycling-balticsearoute.visitdenmark.com

Foto's © Denemarken Toerisme/Niclas Jessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!