De vijf mooiste wandelroutes in Kroatië

Amsterdam, 21 oktober 2018 – Kroatië ontpopt zich steeds meer als bestemming voor outdoorliefhebbers. Natuurlijk kun je er mediterraan genieten aan de aangename Adriatische Zee, maar je kunt ook je wandelschoenen aantrekken en bergen, kloven en bossen ontdekken.

Kroatië heeft meer dan 400 verschillende wandelroutes, verdeeld over 6000 prachtige bergkilometers. Zowel recreatieve wandelaars als geoefende bergbeklimmers vinden wel een route die bij ze past, van een korte adembenemende wandeltocht tot meerdaagse trektochten waarbij je in berghutten overnacht. Het toeristenbureau wil graag dat meer wandelaars de natuur van het land ervaren: hier vind je de 5 mooiste wandelroutes van Kroatië!

Paklenica: wilderniswandelingen en spectaculair klimmen

Paklenica, 50 kilometer vanaf Zadar, is een nationaal park en de grootste bergketen van Kroatië. Met nog pure wildernis, vertaald in spectaculaire pieken, bergheuvels bedekt met dennenbomen en twee geweldige canyons. De kleine Mala-kloof en de 14 kilometer lange Velika Paklenica-kloof trakteren op eenvoudige hikes en zeer uitdagende klimroutes. Zoals bij de Anića Kuk, een super klimsite en een beetje de Europese tegenhanger van de El Capitan in Yosemite National Park.

In een dag wandel je omhoog op de Anica Kuk met als beloning uitzicht op Zadar en omgeving. De route gaat ‘slechts 712 meter’ omhoog, maar kent wel een 400 meter steile, verticale klif. Een paar dagen wandelen door Paklenica kan ook met een overnachting bij de Paklenica Mountain Hut. Hier wandel je naartoe vanuit de grote canyon in ongeveer 2 uur. Van juni tot en met september is de hut iedere dag open, de rest van het jaar alleen in het weekend.

Učka in Istrië: klimmen op de Vojak

Grimmige en steile pieken, afgewisseld met veel groen, typeren de indrukwekkende Učka-bergketen op het schiereiland Istrië. Het strekt zich uit van de Golf van Triëst tot havenstad Rijeka, in 2020 de Culturele Hoofdstad van Europa. Het hoogste punt, de Vojak (1400 meter), zorgt voor geweldige vergezichten over Istrië, de Juliaanse Alpen en de eilanden voor de kust. Wandelingen zijn er van een paar uur tot een dag. Een manier om Učka te bezoeken is met bus 34 vanuit Opatija naar Veprinac om van daaruit te wandelen naar Vojak in twee uur.

Velebit Hiking Trail: 9-daagse trekking

Velebit is een gebergte en nationaal park ineen, een geweldig gebied voor de mooiste hikes over ruim 30 gemarkeerde paden. Populair is het 57 kilometer lange Premužić pad dwars door de natuur én met de mooiste views op de Kroatische eilanden. Deze route is in drie dagen te wandelen – ook met kinderen! – waarvan vooral de eerste 16 kilometer vanuit Zavižan bijzonder fraai zijn vanwege het zeezicht.

Liever een heuse trekking? Dat kan ook. Met de Velebit Hiking Trail (in het Kroatisch: Velebitski planinarski put, VPP) in 9 dagen. De complete Velebit-route is ongeveer 100 kilometer lang en is voorzien van de bekende rood-witte markeringen. Onderweg kun je overnachten in berghutten. Neem wel je eigen slaapzak en matje mee.

Into the wild bij Papuk in de regio Slavonië

Wist je dat je in Kroatië nog door echte wildernis kunt banjeren? Daarvoor reis je naar de regio Slavonië in het noordoosten. Om uit te komen bij de pieken van Papuk, gevormd op de grond van de Pannonische Zee die 10 miljoen jaar geleden bestond. Een buitengewoon natuurlandschap met afwisselend rotsen, ruige kliffen en fossiele gesteenten.

Hoogtepunt is de idyllische vallei van Jankovac. Wandel hier de Count’s Trail die bij een berghut begint en je meevoert langs meren, bossen en watervallen en eindigt bij twee grotten. Een ervan is de laatste rustplaats van de naamgever van het pad: graaf Janković.

Hiken langs verlaten dorpen op Hvar

Lavendelvelden, mooie natuur, het beste local food en traditionele architectuur van authentieke, verlaten dorpen. Ingrediënten die een wandeling op het wonderschone eiland Hvar bepalen. In drie tot zes uur hiken ontdek je het pure Dalmatië. Met stops in de plaatsjes Malo en Velo Grablj, wandelen op de middeleeuwse ‘highway’ die ooit Hvar en Stari Grad verbond en met zicht op de omringende eilanden Brač en Vis. Een hele dag wandelen – met gids – betekent als bonus uitkomen bij het dorp Milna, bekend om z’n afgelegen baai met strand.

Foto's Croatia Tourism Board; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!