Nieuwe wandelroute verbindt de drie Baltische Staten

Baltische Staten wandelrouteAmsterdam, 4 april 2021 – Met de auto rij je er in één dag doorheen, maar wil je de Baltische Staten wat beter leren kennen? Zet dan je wandelschoenen maar alvast klaar, want in de zomer van 2021 opent de Forest Trail. Het is een gloednieuwe wandelroute van 2141 kilometer door Litouwen, Letland en Estland.

De route begint bij de Pools-Litouwse grens nabij de stad Lazdijai, gaat verder door in Letland via de hoofdstad Riga, en eindigt in de Estlandse hoofdstad Tallinn. Je loopt vooral door de natuur, want de Forest Trail verbindt de nationale parken en bossen van de Baltische Staten met elkaar. Je wandelt over bospaadjes, landweggetjes, zand- en rotsstranden en af en toe een geasfalteerde weg.

Baltische Staten Forest Trail

De wandelroute is opgedeeld in etappes van zo’n 20 kilometer per dag, met genoeg mogelijkheden onderweg om te overnachten. Wil je het hele pad bewandelen, dan ben je tussen de 102 en 114 dagen onderweg (drieënhalve maand). Elk land heeft grofweg dezelfde afstanden: 747 kilometer in Litouwen, 674 kilometer in Letland en 720 kilometer in Estland. Je kunt natuurlijk ook gewoon een stukje afleggen van het hele traject.

Hoogtepunten langs de wandelroute

De wildernis die je doorkruist, zal je niet teleurstellen. Het Litouwse gedeelte omvat de ansichtkaartmeren van Nationaal Park Žemaitija en Nationaal Park Dzūkija, dat bekendstaat als een paradijs voor natuurliefhebbers. In het Ķemeri National Park in Letland vind je slaperige vissersdorpjes tussen beschermde moerassen en bossen. Ook wandel je hier door Gauja National Park, bekend om zijn maagdelijke pijnbomen.

Baltische Staten wandelen

In Estland kom je door Lahemaa Nationaal Park, gevarieerd landschap van steenachtige en zanderige zeekusten, moerassen, dennenbossen, kliffen, rivieren en grillige rotsen. In het meest noordelijke land staat je ook een heuse ‘klim’ te wachten. Het pad loopt via de Suur Munamägi, de hoogste top in de Baltische staten, op een bescheiden 318 meter.

Ambtenaren zijn nog druk doende markeringen aan te brengen voor de wandelroute, maar je kunt ook kaarten en GPX-routes downloaden van de website van de Forest Trail. Deze transnationale route is er eentje om op je bucketlist te zetten, als je van wandelen houdt. Hopelijk legt het verdoemde coronavirus geen strobreed in de weg. Kijk voor meer informatie op de website van de Forest Trail: www.baltictrails.eu

Foto's © LeManna/Shutterstock.com; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!