Polen krijgt het nieuwe diepste zwembad ter wereld

Amsterdam, 8 april 2019 – Even naar de bodem van het zwembad duiken om je ring op te rapen is er niet bij, in dit nieuwe zwembad in Polen. In de herfst staat daar de opening gepland van Deepspot, dat met de eer gaat strijken als diepste zwembad ter wereld. Dit zwembad wordt liefst 45 meter diep, meer dan half zo lang als de Westerkerk in Amsterdam (80 meter).

Het bad bevat een ongelooflijke hoeveelheid van 8000 kubieke meter water, evenveel als het water in 27 olympische zwembaden (over waterverspilling gesproken…). Deepspot is echter niet bedoeld voor een middagje spetteren met de kinderen, maar vooral als trainingsbad voor duikers. Hier kun je met je duikuitrusting rustig oefenen om de diepte in te gaan, zonder irritante vissen die om je heen zwemmen. Onderwatergrotten en uitsteeksels moeten de illusie van het ‘duiken in de zee’.

Ook voor niet-zwemmers wordt Deepspot een attractie. Er loopt een glazen tunnel door het zwembad waar toeschouwers met droge kleren doorheen kunnen lopen en de duikers kunnen aanschouwen – net zoals je in een oceanium vaak achter plexiglas naar voorbij zwemmende haaien kunt turen. Rond het bad komen verder conferentiezalen en hotelkamers ‘met uitzicht’ waar je voor de afleiding naar de zwemmers kunt koekeloeren.

Deepspot wordt gebouwd in Mszczonów, ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van de Poolse hoofdstad Warschau. Tot dusverre is het Terme Millepini Hotel in het Italiaanse Padua recordhouder met het diepste zwembad ter wereld. In het bad met de futuristische naam Y-40 kun je 40 meter de diepte in duiken.

Lang zal Polen echter niet op nummer één staan met zijn nieuwe titel, want er lijkt een soort merkwaardige competitie aan de gang te zijn om steeds maar diepere zwembaden te bouwen. In het Engelse stadje Colchester aan de Engelse oostkust wordt in 2020 de Blue Abyss geopend, een zwembad met een duizelingwekkende diepte van 50 meter. Hier kunnen astronauten trainen en mensen die ‘de grens van hun fysieke prestaties willen verkennen’. Voor informatie over Deepspot in Polen kun je kijken op de website: www.flyspot.com

Foto's © Flyspot/Deepspot, Poland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!