Moja Polska! VPRO komt met nieuwe reisserie over Polen

Amsterdam, 31 maart 2019 – Polen wordt steeds populairder als vakantiebestemming, maar tegelijkertijd rijzen er vragen over de nieuwe koers van het voormalige Oostblokland. Met de nieuwe reisserie Moja Polska! – ‘Mijn Polen‘ vraagt de VPRO zich af: waar staat Polen? Op zondag 31 maart is de eerste aflevering van de 5-delige serie, waarin de Pools-Nederlandse schrijver en journalist Dore van Duivenbode de ‘grote tegenstellingen’ van Polen blootlegt.

Weinig landen in Europa hebben zo’n roerige geschiedenis als Polen. Juist de laatste jaren grijpt het land weer terug naar oude tijden, constateert de VPRO. ,,Na loden jaren van communisme, herwonnen vrijheid en westerse democratie, valt het land terug in conservatisme. Vanwaar die hang naar het verleden?”

Wie het over Polen heeft, bedoelt doorgaans de 250.000 Poolse arbeidsmigranten in Nederland, bouwvakkers, fruitplukkers en aspergestekers. Of krantenkoppen die melden dat ‘de Poolse democratie wankelt’. Maar wat is er echt aan de hand in Polen?

Dictatuur en ruzie met Brussel

,,Van alle voormalige Oostbloklanden heeft Polen de snelst groeiende economie”, zegt de VPRO. ,,De afgelopen jaren groeide het op vele gebieden uit tot een modern land. Maar sinds er een conservatieve regering aan de macht is, lijkt het land terug te vallen in oude dictatoriale structuren. De katholieke kerk heeft zijn ijzeren greep terug en schiet wortel in politiek en staat. En telkens is er onenigheid met Brussel. Het is zelfs de vraag of Polen wel tot de Europese Unie kan blijven behoren.”

Het is een onrustige tijd en er staat veel op het spel. Zeker voor leeftijdsgenoten van Dore van Duivenbode (33). Samen met regisseur Britta Hosman trekt zij door Polen en onderzoekt ze waarom haar moederland de afgelopen 30 jaar zo sterk is veranderd. De reis begint in Oświęcim, de Poolse naam voor Auschwitz, de plaats waar Dore’s familie vandaan komt.

Voor het maken van de reisserie moest Dore doordringen tot de Polen, die bekendstaan als een gesloten volk. ,,Met open vizier en onbevangen vragen weet Dore echter door te dringen tot hun wereld van melancholie, wodka en zoete dromen over een beter leven in dit verdeelde land”, zegt de VPRO.

De 5-delige reisserie Moja Polska! is vanaf 31 maart op zondag te zien om 20.15 uur op NPO2. Voor informatie over de afleveringen kun je kijken op: www.vpro.nl/mojapolska

Foto's © VPRO/Maarten Kramer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!