Plassen in de Spaanse zee kost je € 750

Spanje autohuur

Spanje plassen zeeAmsterdam, 17 juli 2022 – Kun je het echt niet langer ophouden tijdens een dagje op het strand? Veel vakantiegangers zien de uitgestrekte oceaan als ‘het urinoir van de natuur’, een prima plek om je plas te lozen. In de Spaanse badplaats Vigo maken ze daar nu korte metten mee. Voortaan riskeer je een boete van maximaal € 750 als je in de zee gaat plassen, zo melden talloze media.

Het gemeentebestuur vindt dat de grote hoeveelheden menselijke urine teveel schade toebrengt aan het mariene milieu. Urine bestaat voor zo’n 95 procent uit water, maar het restant bevat allerlei afvalstoffen en restanten van medicijnen. Alle plas tezamen van alle vakantiegangers is een beetje teveel van het goede, meent het stadsbestuur van Vigo. Daarnaast is urineren in het openbaar gewoon niet zo hygiënisch, stellen de autoriteiten, al is dat stiekem onder water.

Stranden zijn de trots van Vigo

De stranden zijn de grootste trekpleister van Vigo, een badplaats in de streek Galicië in het noordwesten van Spanje. Het zijn prachtige stranden met fijn wit zand en een heldere zee (als er tenminste niet teveel mensen hun lichaamssappen afwateren…). Er zijn zandstranden met golven voor watersporters, maar ook naaktstranden en afgelegen baaien. Liefst 11 stranden in Vigo hebben de Blauwe Vlag, wat betekent dat het er schoon en netjes is.

Spanje plassen in de zee in Vigo

Misschien wel het grootste pluspunt: op zomerse dagen is het minder druk dan in veel andere populaire Spaanse badplaatsen. Dat is misschien ook wel de reden waarom het stadsbestuur denkt dit te kunnen handhaven. Want uiteraard heeft de maatregel al tot de nodige hilariteit geleid onder badgasten: hoe gaan ze dit controleren?

De lokale politie zal er een flinke kluif aan hebben om wildplassers in de zee te gaan opsporen. Dat is bijna onmogelijk zonder een sensor te bevestigen aan je zwembroek of bikini. Gaan leden van de kustwacht tussen de benen van badgasten snorkelen om verdachte gelige stroompjes te identificeren? Welk bewijs verzamelen agenten om de zeeplassers te beboeten?

Plassen in de zee werkt ook bevrijdend

Het kan lastig zijn om je strikt aan het verbod te houden. Urenlang op het strand zonder te kunnen plassen hou je niet vol, en hoe bevrijdend is het dan om even heimelijk in de zee te wateren? Waar je ook komt, er is altijd een tekort aan openbare (en schone) toiletten. De gemeente Vigo heeft wel gezegd in het hoogseizoen meer openbare toiletten te installeren langs de populairste stranden.

Spanje plassen in zee boete

Overigens heeft de stad verder een verbod uitgevaardigd op het gebruik van zeep en shampoo in de zee. Ook je kleren wassen of de afwas doen in de oceaan is niet langer toegestaan… Hoewel de politie zo iemand makkelijker kan herkennen en beboeten dan iemand die stiekem aan het pissen is.

Wil je vakantie vieren op de schone stranden van Vigo?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Vigo

Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!