Tunnels van Gibraltar zijn nu ‘s werelds grootste wijnkelder

Amsterdam, 5 mei 2019 – Hebben de Britten een lange traditie met het maken van wijn? Niet echt. Hebben de Britten een lange traditie met het verhandelen en drinken van wijn? Jazeker! Dan is het misschien niet zo verwonderlijk dat ze Gibraltar hebben uitgekozen voor het realiseren van de grootste natuurlijke wijnkelder ter wereld.

Op deze Britse rots in het uiterste zuiden van Spanje opent in mei 2019 de Gibraltar Vault, een enorme wijnkelder met een totale lengte van liefst 55 kilometer. De ‘kelder’ bestaat uit een wirwar van tunnels en grotten die Britse soldaten kort voor de Tweede Wereldoorlog in de Rots hebben uitgehouwen voor het geval Gibraltar zou worden aangevallen.

Het labyrint van militaire tunnels was tientallen jaren leeg en ongebruikt, totdat de lokale autoriteiten besloten om er een gigantische wijnopslag van te maken. In het kleine Gibraltar zelf worden amper wijnen geproduceerd, maar de Rots wordt omringd door talloze mediterrane landen waar ze wel verstand hebben van het maken van goede wijn.

Wetenschappers ontdekten dat de kalkstenen grotten de perfecte natuurlijke omstandigheden creëren voor het bewaren van goede wijn. De luchtvochtigheid ligt altijd tussen de 70 en 80 procent en de temperatuur schommelt continu tussen de 13°C en 14°C. Voor £ 6 miljoen zijn de tunnels tot wijnkelder omgebouwd, waar ruimte is voor 14,4 miljoen wijnflessen.

In het bezoekerscentrum is een multimedia attractie die het verhaal vertelt van de tunnels en de wijnhandel in Gibraltar, maar nog leuker is een tour te maken in de ondergrondse wijnkelder. Je ziet dan de enorme omvang van het complex, met grotten die de hoogte hebben van een kathedraal en tunnels die zo breed zijn, dat er twee grote vrachtwagens naast elkaar passen.

Uiteraard kun je in de grotten wijnen proeven, waaronder de favoriete champagne van de Britse staatsman Winston Churchill en historische handelswijnen. Mocht je zelf een fervent wijnverzamelaar zijn, dan kun je hier tegen betaling en belastingvrij je juweeltjes laten stallen. Tours duren 2 uur en tickets kun je bestellen via de website (en zijn de komende weken/maanden al uitverkocht): www.gibraltarvault.com

Foto's © Gibraltar Vault.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!