Plaatsen in Zweden willen niet langer een IKEA-meubel zijn

Zweden plaatsen IKEA-meubelAmsterdam, 12 december 2021 – Misschien kijken vrienden raar op als je vertelt dat je vakantie gaat vieren bij Bolmen. Dat is toch een toiletborstel die je bij IKEA kunt kopen? Bolmen is echter ook een glinsterend meer in Zweden, waarnaar de meubelfabrikant die toiletborstel juist heeft vernoemd.

Zo zijn er heel veel andere IKEA-producten vernoemd naar plaatsen in Zweden. Zo is Järvfjället eigenlijk een bergtop in Zweeds Lapland, en geen gamestoel die je in het warenhuis kunt kopen. Bodviken is daadwerkelijk een kristalhelder bergmeer, en geen aanrechtgootsteen van IKEA.

Toftan, Ektorp, Voxnan, Hemsjö, Kallax … het zijn allemaal prachtige plekken in Zweden. Toch associëren de meeste mensen deze namen met afvalbakken, banken, badhanddoeken, kaarsen en plankensystemen. In totaal zijn er 21 plaatsen in Zweden die de naam dragen van een IKEA-product.

Zweedse plaatsen eisen hun naam terug

Aanvankelijk waren deze Zweedse plaatsen er trots op, maar nu eisen ze hun naam terug. Vooral bij het zoeken in Google komen alleen nog maar de IKEA-producten bovenaan te staan. De originele plaatsen zijn amper meer te vinden in de zoekresultaten.

Zweden plaatsen IKEA Toftan

Het heeft voor veel misverstanden gezorgd, zegt het Zweedse toeristenbureau. ,,Tegenwoordig denken miljoenen mensen dat Bolmen slechts een toiletborstel is. En als je op Järvfjället zoekt, vind je alleen afbeeldingen van gamestoelen. Het wordt tijd dat de wereld weet dat deze namen bij prachtige plekken in Zweden horen.”

Ontdek de originele plaatsen

Met een opvallende promotiecampagne Discover the Originals hoopt Zweden dat vakantiegangers die plaatsen gaan opzoeken die nu alleen bekend zijn uit een IKEA-catalogus. Zodat je bijvoorbeeld met je kano gaat peddelen op de Voxnan, een prachtige rivier die in het midden van Zweden stroomt. Misschien herinner je je nog een film waarin Pippi Langkous in een ton door een wervelende waterval naar beneden ging: dat was op de Voxnan, en niet op een doucheplank van IKEA.

Voor natuurlijke schoonheid in de buitenlucht moet je in Skärhamn zijn. Dit is meer dan een IKEA-deurkruk! Het was ooit een belangrijke vissershaven, maar is nu een klein dorp op het eiland Tjörn aan de westkust van Zweden. Bij het Meer van Bolmen is zelfs een bord geplaatst met de tekst ‘Wij zijn meer dan een toiletborstel van IKEA’.

Zweden plaatsen IKEA

Vakantie vieren in BILLY gaat echter niet lukken… Deze beroemde boekenkast is niet vernoemd naar een Zweedse plaats, maar naar Billy Likjedhal, een medewerker bij het hoofdkantoor van IKEA. Alle 21 plaatsen vind je terug op de website van Visit Sweden: www.visitsweden.com/discover-the-originals

Foto's © fotorath/Shutterstock.com; Olle Kirchmeier/Mikael Svensson/Johnér/Visit Sweden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!