Je kunt weer met de trein van Turkije naar Iran

Amsterdam, 25 juli 2019 – Wil je op vakantie naar Iran zonder te vliegen? Voor het eerst in vele jaren kun je weer de trein nemen naar Teheran, de hoofdstad van Iran. Sinds deze zomer is er een passagierstrein gaan rijden tussen Turkije en de Iraanse hoofdstad, zo melden Turkse media.

Ondanks diplomatiek schuimbekken blijft Iran een fascinerend land, met vriendelijke locals, imposante natuur en eeuwenoude heiligdommen. Als je met de trein naar Iran wilt reizen, moet je vertrekken vanuit de Turkse stad Van. Dit is een stad in het oosten van Turkije, gelegen aan het grootste meer van het land. De treinrit van Van naar Teheran duurt ongeveer 21 uur en aan boord is plek voor 180 passagiers.

Helaas blijft de internationale trein zo’n 2 uur stilstaan in de grensplaats Kapıköy voor paspoortcontroles, douanechecks en andere bureaucratische futiliteiten, want tja, het blijven moeilijke landen wat dat betreft. Onderweg stopt de trein onder meer in de stad Tabriz, de hoofdstad van de Iraanse provincie Azerbajdzjan en bekend van de Perzische tapijten.

De treinverbinding tussen Turkije en Teheran werd in 2015 opgeschort na spanningen rond de Koerdische beweging PKK, die actief was in het grensgebied. Er zijn plannen om de treinverbinding door te trekken naar Ankara, zodat je over enige tijd met de trein van de Turkse hoofdstad naar Teheran kunt reizen.

De treinverbinding is niet alleen interessant voor westerse toeristen die over land naar Iran willen reizen, maar ook voor Iraanse toeristen. Je zou het misschien niet denken, maar Turkije is ook een populaire vakantiebestemming voor Iraniërs. Voor meer informatie en het kopen van kaartjes kun je terecht op de website van de Iraanse spoorwegen, al is deze niet erg gebruikersvriendelijk: www.rai.ir. Als alternatief kun je een ticket via een reisorganisatie proberen te regelen.

Foto's © depositphotos.com/ElenaOdareeva; Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!