Acht tips om teleurstelling op vakantie te voorkomen

Tips om teleurstelling op vakantie te voorkomenEen goede voorbereiding van je vakantie is het halve werk. Of je nu een verre reis naar Azië maakt of een weekend naar Parijs gaat, met een goed georganiseerde reis kun je grote teleurstellingen onderweg voorkomen!

En natuurlijk reken je er niet op, maar bereid je ook voor op een tegenvaller. Tijdens vrijwel iedere reis zijn er dingen die minder mooi uitpakken dan verwacht. Wat voor de één erg indrukwekkend is, kan voor jou juist een tegenvaller zijn. Ga echter niet bij de pakken neer zitten, maar vraag bijvoorbeeld je reisorganisatie om alternatieven of gebruik een website als TripAdvisor om andere leuke ideeën op te doen.

Het devies blijft echter ‘voorkomen is beter dan genezen’, dus hierbij geven we je acht tips om teleurstelling op vakantie te voorkomen.

#1 Neem de juiste bagage mee

Natuurlijk is wat je meeneemt erg belangrijk (geschikte kleding, je toiletspullen, misschien wel je tablet of een goed boek), maar minstens zo belangrijk is waarin je het meeneemt.

Maak je een (lange) rondreis waarbij je je veel verplaatst, dan is een grote backpack of een flinke koffer met wieltjes een must. Ga je daarentegen op een korte citytrip, dan volstaat vaak een trolley (die je vaak nog als handbagage kunt inchecken ook!). Een auto kun je natuurlijk volproppen tot er geen ruimte meer over is, maar houd er wel rekening mee dat al die spullen op je vakantiebestemming ook weer eruit moeten en een plekje moeten zien te krijgen…

Reizen huurauto#2 Vergeet je rijbewijs niet

Je gaat op reis, dus je paspoort ligt al klaar, maar veel mensen denken er niet aan om ook hun rijbewijs mee te nemen. Maar ook al heb je geen plannen om te gaan rijden, toch is het slim om je rijbewijs mee te nemen.

Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je op reis toch ineens een huurauto nodig hebt – al is het maar om bijvoorbeeld een tochtje te maken naar die ene gave waterval waar je zonder eigen vervoer niet kunt komen. Ook voor het huren van een scooter heb je een geldig rijbewijs nodig. Neem dat roze pasje dus mee (eventueel in combinatie met een internationaal rijbewijs).

#3 Verklein financiële risico’s

Je weet nooit wat er kan gebeuren voordat je vertrekt, maar het kan ook voorkomen dat je je reis voortijdig moet afbreken. Dat is niet alleen verschrikkelijk voor je vakantiebeleving, maar kan je natuurlijk ook opzadelen met onvoorziene financiële gevolgen.

Om deze financiële gevolgen zo klein mogelijk te houden, bijvoorbeeld wanneer je je reis moet annuleren vanwege ziekte, een ongeluk of als er sprake is van een overlijden, tref je de nodige voorzorgsmaatregelen. Sluit bijvoorbeeld een annuleringsverzekering af. Let hierbij op jouw persoonlijke situatie en op wat een annuleringsverzekering dekt, want er zijn uiteraard ook uitzonderingen die niet wordt vergoed. Denk hierbij aan medische redenen voor boeking van de reis voorzien hadden kunnen worden.

#4 Liever een inenting te veel dan te weinig

Als wereldreiziger weet je uiteraard dat de medische voorzieningen niet overal zo goed zijn als in ons eigen land. Ook de hygiëne laat vaak te wensen over en je zult de eerste niet zijn die geveld wordt door reizigersdiarree. Zorg dus dat je ook op medisch gebied goed voorbereid op reis gaat.

Het is natuurlijk afhankelijk van je reisbestemming, maar het is altijd slim om in ieder geval een basis EHBO-set bij je te hebben. Denk aan steriele gaasjes, pleisters, verband, ontsmettingsmiddel en geneesmiddelen zoals paracetamol, Norit en diarreeremmer. Laat je ook goed voorlichten over de benodigde inentingen. Voor de meeste landen in de tropen heb je vaccinaties nodig. Wees niet eigenwijs en neem deze als ze worden aangeraden. Je moet er immers niet aan denken om onderweg een ernstige ziekte te krijgen.

Vrijblijvende boeking#5 Maak vrijblijvende boekingen

Veel hotels en hostels kun je online reserveren en ook zijn er tal van online boekingssites waarop je de beste deal kunt vinden. Dit geldt bovendien ook voor vluchten, treinreizen en activiteiten. Handig dus, dat internet!

Maar nog handiger is het dat je op deze manier vaak een vrijblijvende boeking kunt maken. Je maakt dan een reservering voor bijvoorbeeld een kamer, vlucht of excursie zonder dat je deze al hoeft te betalen. Je kunt tot kort voor vertrek of aankomst nog (vaak kosteloos) annuleren. Het grote voordeel is dat de prijzen op lange termijn veel lager zijn en dat je op die manier zeker bent van een plek. Het is dus financieel aantrekkelijk en het voorkomt teleurstelling wanneer iets vlak van tevoren volgeboekt blijkt te zijn.

#6 Kies voor goed bereikbare hotels

Niets is zo vervelend om ’s avonds laat op een vliegveld te landen en te ontdekken dat het nog anderhalf uur rijden is naar het hotel dat je hebt geboekt. Of dat je van het treinstation nog een half uur met je loodzware rugzak door de brandende zon moet lopen voordat je bij het hostel bent.

Boek je een overnachting, kies je accommodatie dan niet alleen uit op de positieve recensies en de mooie foto’s van de kamers, maar kijk ook waar het ligt en hoe je er komt. Sommige hotels bieden een transferservice aan, waarbij je wordt opgehaald. Reis je met de auto, dan is het handig als je (gratis) kunt parkeren en anders is een bushalte of een andere halte van openbaar vervoer om de hoek erg praktisch.

#7 Zoek informatie over toeristische trekpleisters

We hoeven je vast niet te vertellen dat je reis al begint met de vakantievoorpret. Bovendien is het niet alleen leuk om al van tevoren informatie te verzamelen over toeristische trekpleisters, maar ook nog eens heel nuttig.

Wanneer je je inleest, krijg je namelijk al een redelijk goed beeld van wat je kunt verwachten. Hoe kom je er, op welke dagen is het druk en wat mag je absoluut niet missen als je er eenmaal bent – om maar een paar voorbeelden te noemen. Houd er echter rekening mee, dat hoge verwachtingen niet altijd waargemaakt worden. Zo hebben deze toeristische trekpleisters bijvoorbeeld al menig reiziger flink teleurgesteld.

Reizen en boos zijn#8 Maak afspraken met elkaar

Als je alleen reist, zal je er geen last van hebben, maar wie samen op reis is, loopt altijd het risico dat er vroeg of laat onenigheid ontstaat. Dit hoeft niet erg te zijn, maar zorg ervoor dat een dergelijk meningsverschil niet ontaard in iets veel groters.

Dit soort problemen voorkom je door duidelijke afspraken met elkaar te maken. je hoeft echt niet alle activiteiten samen te ondernemen. Wil de één de hele dag op het strand liggen en de ander juist de jungle in, dan moet dat ook mogelijk zijn. Of probeer afwisselend iets te doen wat jij leuk vindt en de volgende dag iets wat je reispartner hoog op zijn of haar verlanglijstje heeft staan. Op die manier genieten jullie allebei van die fantastische reis!

Teleurstelling wordt beleving

Eigenlijk blijkt uit deze acht tips als dat er één toverwoord is om teleurstellingen op vakantie te voorkomen, namelijk: voorbereiding! Weet waar je aan begint en zorg dat je alle zaken goed geregeld hebt. En als ervaren reiziger weet je uiteraard dat op reis – hoe goed je alles ook gepland hebt – altijd iets mis kan gaan. In dat geval is een flexibele instelling de beste manier om erger leed te voorkomen. Geniet van deze onverwachte veranderingen en laat je verrassen door die nieuwe momenten en ontdekkingen die je van tevoren niet aan had zien komen. Dat is namelijk precies wat het reizen zo leuk maakt!

Voor het laatst bijgewerkt op 8 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt om teleurstelling op vakantie te voorkomen, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay;depositphotos.com/gstockstudio.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam