Inpaktips voor een skireis met het vliegtuig

Een wintersportvakantie met de auto is al een heel gedoe, als je bedenkt wat je allemaal mee moet nemen. Een skireis met het vliegtuig is misschien nog wel veel ingewikkelder, zou je denken. Hoe krijg je al die dikke winterkleren in je koffer, laat staan je winteruitrusting? Terwijl we steeds vaker vliegen voor de wintersport. Skigebieden in verre landen als Canada of Georgië groeien in populariteit, omdat velen zijn uitgekeken op de keurig afgestreken pistes in de Alpen. Met wat voorbereiding is vliegen naar je wintersportbestemming best te doen. Hier vind je handige inpaktips voor een skireis met het vliegtuig.

Ski bagage in het vliegtuig

Je mag je ski’s of snowboards gewoon als ruimbagage meenemen in het vliegtuig, al gelden er wel speciale regels voor. De wintersportuitrusting geldt als ‘bijzondere bagage’, waarvoor je soms extra moet betalen. De regels en tarieven verschillen per luchtvaartmaatschappij en soms ook per vlucht. Skistokken mag je bij vliegtuigmaatschappijen nooit als handbagage meenemen, omdat ze door de scherpe punten als ‘wapen’ zijn te gebruiken.

Bij KLM mag je in plaats van een koffer één set wintersportuitrusting meenemen, bestaande één paar ski’s, twee skistokken en één paar skischoenen. Een snowboard mag een maximale lengte hebben van 3 meter en moet samen met de snowboardschoenen in een tas zitten. Als je nog een koffer of rugzak meeneemt voor je kleren, moet je voor deze bagage extra bijbetalen. Bij de KLM hoef je het vervoer van de ski’s niet van tevoren te reserveren, maar kun je dat regelen op de luchthaven.

Bij Transavia betaal je € 29 per enkele reis (in 2018) voor het meenemen van je wintersportuitrusting, die maximaal 15 kilo mag wegen. De uitrusting mag bestaan uit één paar ski’s, één paar skistokken en één paar skischoenen. Snowboarders mogen één snowboard en één paar schoenen meenemen. Transavia vraagt wintersporters zo vroeg mogelijk in te checken op het vliegveld in verband met de screening van de wintersportbagage.

Kies een goede skitas

Om er zeker van te zijn dat je ski’s of snowboards veilig aankomen op je wintersportbestemming, kies je voor een degelijke en beschermende skitas. Het handigst is een reistas die je op je schouders kunt dragen en waar zowel de ski’s als de skischoenen in passen. Hou dan wel rekening met het gewicht, want bij sommige luchtvaartmaatschappijen geldt een maximumgewicht voor de wintersportuitrusting. Als het te zwaar is, kun je de skischoenen beter in je (hand)bagage meenemen.

Er zijn al skitassen te koop voor € 10, maar voor in het vliegtuig is het wellicht beter te investeren in een tas van een betere kwaliteit. De skitas moet in ieder geval tegen een stootje kunnen, als je ‘m incheckt voor de vlucht. Er bestaan ook skitassen met wieltjes, zodat je hem makkelijk kunt vervoeren op de luchthaven.

Draag je wintersportkleren in laagjes

Een wintersportvakantie betekent dat je veel warme kleding nodig hebt, maar truien en jassen kunnen veel waardevolle bagageruimte in beslag nemen in je koffer of rugzak. Grote kledingstukken, zoals een winterjas, een trui en laarzen, kun je beter dragen als je gaat vliegen. Dat bespaart een hoop ruimte in je bagage. In het vliegtuig zelf kun je de jas natuurlijk uittrekken en bijvoorbeeld als kussen gebruiken tijdens lange vluchten. Neem een grote boodschappentas mee als je je jas bij aankomst niet meteen nodig hebt. Het kan zijn dat de luchthaven in een ‘warme’ plaats ligt en dat je nog een stukje moet reizen om in besneeuwd gebied te komen.

Daarnaast kun je dunnere kledingstukken in laagjes dragen. Draag een hemd, een T-shirt, een T-shirt met lange mouwen en daaroverheen een trui. In het vliegtuig kun je wat kleren uittrekken als je het te warm hebt. Er is tegenwoordig heel wat wintersportkleding te koop die comfortabel zit en van goede kwaliteit is. Kijk bijvoorbeeld eens op Sportkleding.com

Gebruik een vacuumzak voor je skireis

Om de warme kleren in je koffer te proppen, kun je ook een vacuümzak gebruiken. Luchtige, donzige en pluizige winterjassen en truien nemen al snel heel veel ruimte in dat eigenlijk alleen maar uit lucht bestaat. Je stopt je kleren in een vacuümzak waar de lucht uit wordt gezogen, zodat er handzame kleine pakketjes overblijven. Bij sommige vacuümzakken slinkt het volume tot wel 80 procent, zodat je opeens opvallend veel skikleding mee kungt nemen op je wintersportvakantie. Neem een set extra vacuümzakken mee voor de terugreis.

Stuur je wintersportuitrusting vooruit

Als je geen zin hebt in gesleep, kun je je uitrusting vooruit sturen naar je wintersportbestemming. Er zijn tegenwoordig verschillende bedrijven die je bagage naar je vakantiebestemming brengen, zodat je alleen met handbagage in het vliegtuig kunt stappen. Ze brengen je koffer of rugzak tot in de hotelkamer of in het appartement en soms zorgen ze er zelfs voor dat je kleren gewassen en gestreken zijn. Een chauffeur haalt de bagage thuis bij je op. Aan deze service hangt uiteraard wel een prijskaartje, maar het kan goedkoper zijn dan het huren van ski’s. Bedrijven die deze diensten aanbieden zijn onder meer Travel Light en Luggage Forward.

Tot slot: als je het echt teveel gedoe vindt om je eigen wintersportuitrusting mee te nemen voor een skireis met het vliegtuig, kun je de ski’s en de skischoenen altijd nog ter plekke huren.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over inpaktips voor een skireis met het vliegtuig, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam