Horlogemuseum bezoeken? Hier vind je de 8 beste ter wereld!

Wie met de tijd wil meegaan, bezoekt een horlogemuseum! Je ziet er de geschiedenis van het horloge, die al vele eeuwen teruggaat. Je ontdekt welke vakmanschap en ambacht ten grondslag liggen aan het maken van een horloge. Veel horlogemakers zijn familiebedrijven die al generaties lang werken aan het verfijnen van een horloge, dat naast een juiste tijdweergave natuurlijk ook moet schitteren.

Een bezoek aan een horlogemuseum is een must voor iedereen die een polsklokje draagt. Maar ook voor degenen die in katzwijm vallen voor prachtige (en peperdure) horloges waar zoveel perfectie, aandacht en techniek in is gestopt. Wil je een horlogemuseum bezoeken tijdens je vakantie? Hier vind je de 8 beste ter wereld!

Musée international d’Horlogerie, Zwitserland

Zwitserland is de bakermat van de horloges. Al eeuwenlang worden hier met grote precisie en zorgvuldigheid horloges in elkaar gezet, waarbij alle onderdelen uit het land zelf afkomstig zijn. Veel bekende horlogemerken komen uit Zwitserland. Voor een horlogemuseum ben je in dit Alpenland dus op de goede plek. Een van de bekendste is Musée International d’Horlogerie in het dorp La-Chaux-de-Fonds, met een van de grootste collecties horloges en klokken ter wereld. Het museum ging al open in 1902. De horloge-industrie in La Chaux-de-Fonds dateert al uit de 17e eeuw, waardoor het plaatsje ook een vermelding heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Seiko Museum, Japan

In het noordoosten van Tokyo vind je het Seiko Museum, gewijd aan een van de beroemdste horlogemerken uit Japan. Seiko maakte het eerste Japanse polshorloge en verrichte ook jarenlang de tijdmetingen tijdens de Olympische Spelen, dus met de tijd zit het wel goed. Het is een informatief en mooi ontworpen museum voor iedereen die maar de minste belangstelling heeft voor horloges. In het Seiko Museum kun je overigens ook oude traditionele Japanse klokken zien.

Omega Museum, Zwitserland

Het Zwitserse stadje Biel geldt tegenwoordig als het epicentrum van de horloge-industrie. Een van de bekendste fabrikanten hier is Omega, een prestigieus horlogemerk dat al in 1848 het daglicht zag. In het Omega Museum leer je meer over de anderhalve eeuw geschiedenis van de gerenommeerde fabrikant. De collectie omvat meer dan 4000 horloges, maar ook andere uurwerken, klokken, gereedschappen, foto’s, reclameborden, posters, gravures en onderscheidingen. In een aparte zaal worden films vertoond waarin Omega-horloges een hoofdrol spelen. Zo draagt James Bond de Seamasters in zijn films al sinds 1995.

Fins Horlogemuseum

De nuchtere Finnen zijn niet alleen goed in het maken van mobiele telefoons, maar ook in horloges. Het bewijs daarvan kun je zien in het Fins Horlogemuseum (Suomen Kellomuseo) in de stad Espoo, niet ver van de hoofdstad Helsinki. Het museum heeft een verzameling van meer dan 6000 horloges en klokken, van de 17e eeuw tot de moderne tijd. Zo zie je er horloges van de beroemde Finse horlogemaker Wäinö Maukonen (1877-1929), die zijn producten leverde aan de keizers en tsaren van Duitsland en Rusland. In de stad Espoo bevindt zich toevallig ook het hoofdkantoor van Nokia, je weet wel, dat mobieltje dat vroeger iedereen gebruikte.

National Watch & Clock Museum, Verenigde Staten

In Amerika worden horloges al sinds de koloniale tijd omarmd, dus het land heeft daarmee inmiddels ook een lange traditie opgebouwd. Voor de beste en mooiste exemplaren breng je een bezoek aan het National Watch & Clock Museum in Columbia, in de staat Pennsylvania. Dit is hét horlogemuseum van Amerika met een grote collectie van ruim 12.000 horloges en klokken uit de 19e eeuw. De verzameling omvat ook staande klokken uit Engeland, Aziatische uurwerken uit Japan en China en tijdwaarnemingsapparatuur uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en Rusland.

Patek Philippe Museum, Zwitserland

Als je in Genève bent, kun je eigenlijk niet om het Patek Philippe Museum heen. Patek Philippe is het neusje van de zalm in de horlogewereld, die al sinds 1839 de meest exclusieve horloges op de markt brengt. Oude horloges brengen op veilingen vele miljoenen euro’s op. In het Patek Philippe Museum zie je de meest prestigieuze creaties die sinds het ontstaan uit de vakkundige handen van deze horlogemaker zijn gerold. Ook antieke horloges uit andere Europese landen worden tentoongesteld. Foto’s maken is helaas verboden in dit horlogemuseum.

Breguet Museum, Frankrijk

Niet veel mensen weten van het bestaan van dit museum in Parijs, dat gewijd is aan het luxe Franse horlogemerk Breguet. De Fransman Abraham-Liuis Breguet (1747-1823) zou het eerste polshorloge ter wereld hebben gemaakt, en sinds 1775 is het een van de meest respectabele horlogemerken die er bestaan. De horloges van Breguet blinken uit in esthetiek en technisch vernuft, zoals je kunt zien in dit nog ‘ontdekte’ museum in de Franse hoofdstad. Hier zie je 70 van de mooiste horloges die Breguet ooit heeft gemaakt, waaronder exemplaren die ingelegd zijn met diamanten. Het museum bevindt zich boven de boetiek van Breguet aan de Place Vendôme in Parijs.

Museum van het Nederlandse Uurwerk

Nederland heeft niet echt wereldwijde faam opgebouwd met zijn horloges, maar uiteraard hebben we ook ons eigen horlogerie-geschiedenis. De Nederlandse Bond van Horlogemakers besloot rond 1900 een verzameling op te bouwen, waarvan een deel nu te zien is in het Museum van het Nederlandse Uurwerk in Zaandam. Je vindt hier vooral gouden en zilveren Nederlandse zakhorloges, die zoveel mogelijk in werking worden getoond. Ook kom je hier veel oude Zaanse klokken tegen, want de Zaanstreek was het centrum van de Nederlandse klokkenindustrie.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van een horlogemuseum, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Pinterest/Toby Marlow; La Chaux-de-Fonds City.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam