Kerncentrales die je kunt bezoeken

Kerncentrales bezoekenBij kerncentrales denk je al snel aan gevaarlijk radioactief materiaal en kernrampen in plaatsen als Tsjernobyl en de Japanse stad Fukushima. Maar er zijn ook kerncentrales die je als toerist gewoon kunt bekijken. Zelfs het gebied rond de kernreactoren in Tsjernobyl is opengesteld voor buitenstaanders. Hier een overzicht van enkele kerncentrales in de wereld die je kunt bezoeken.

Verenigd Koninkrijk

Het Britse bedrijf EDF Energy pakt het groots aan. Er zijn acht bezoekerscentra in kerncentrales verspreid over het Verenigd Koninkrijk. Je vindt ze onder meer in de buurt van de Schotse steden Glasgow en Edinburgh, maar ook ten zuiden van Londen en aan de kust bij Suffolk . Medewerkers van de nucleaire centrales geven rondleidingen voor groepen. Ze zeggen dat de veiligheid van bezoekers ‘de eerste prioriteit is’. De tours duren zo’n drie uur en goede wandelschoenen zijn vereist, want je legt heel wat meters af. Buitenlandse toeristen zijn ook welkom, maar vanwege de veiligheid moet je vier tot zes weken van tevoren reserveren. Bij een bezoek moet je je paspoort meenemen en reken bij aankomst op uitgebreide security checks. Meer informatie vind je op de website: www.edfenergy.com/energy/education/visitor-centres

Tsjernobyl kerncentraleOekraïne

De Oekraïense plaats Tsjernobyl was in 1986 het decor van een van de grootste kernrampen uit de geschiedenis. Midden in de nacht ontplofte de reactor, waardoor in de wijde omgeving waarschijnlijk meer dan 600.000 mensen een verhoogde stralingsdosis opliepen. Nu woont er vrijwel niemand meer in de stad, omdat er nog altijd veel radioactiviteit is in het gebied. Desondanks kun je de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl gewoon bezoeken. In Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, kun je een tour boeken. Ook hier moet je er op tijd bij zijn, aangezien je een security screening moet ondergaan. Je leert er alles over de ramp en bezoekt het uitgebrande dorp Kopachi. Ook zie je desolate verlaten flats, supermarkten, straten, scholen en hotels. Elke bezoeker is verplicht een aanvullende medische verzekering af te sluiten. Een tour kun je boeken bij www.tourkiev.com.

Filipijnen

Bataan Nuclear Power Plant, Filipijnen

In het plaatsje Morong in de Filipijnen begon de overheid in 1976 met de bouw van een kerncentrale. De bouw werd voltooid, maar de kernreactor is nooit in gebruik genomen. Na de ramp in Tsjernobyl in 1986 besloot de regering de Bataan Nuclear Power Plant niet meer te gebruiken. Ook bleek de kerncentrale best wel dicht bij een vulkaan te liggen en dicht bij de breuklijn tussen twee aardplaten, met risico’s van aardbevingen. Om de kosten terug te verdienen, besloot de Filipijnse regering in 2003 toeristen toe te laten tot de nog altijd intact gebleven nucleaire reactor. Informatie: www.napocor.gov.ph/index.php/bataan-nuclear-power-plant.

België

In het Belgische dorp Doel in Oost-Vlaanderen heeft Kerncentrale Doel de deuren geopend voor buitenstaanders. In het uitgestrekte polderlandschap zie je de kerncentrale al in de verte liggen. De kerncentrale beschikt over een informatiecentrum en een permanente tentoonstelling over het nucleaire gebeuren. Bij het infocenter kun je elke doordeweekse dag gratis naar binnen, en als het meezit kun je ook nog een koppel slechtvalken bewonderen die zich op een nestkast op een van de koeltorens heeft genesteld. Het slechtvalkkoppel keert elk jaar terug naar zijn vaste plek tijdens het broedseizoen, van maart tot en met mei. Groepen kunnen de kerncentrale zelf bezoeken, onder leiding van een ervaren gids. Daarvoor moet je 6 weken van tevoren reserveren, en een identiteitskaart is verplicht. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Beveren: www.beveren.be

Voor het laatst bijgewerkt op 24 april 2016.

Foto's © EDF Energy/UK; depositphotos.com/svedoliver.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Beste,
    Ik heb juist naar de website van de kerncentrale van doel gekeken om te zien of we deze nog kunnen bezoeken.
    Om veiligheidsredenen zijn de bezoeken in alle centrales van Engie Electrabel gestopt!
    Op de website van de gemeente Beveren is nog wel sprake van bezoek aan Doel, maar dat is dan het dorp dat al lang bedreigd is door de uitbreiding van de haven.