Plaatsen op verkeerde continenten

Sommige plaatsen kom je op de gekste plekken tegen. Amerika in Nederland, Holland in Amerika. Deze bestemmingen lijken zich op het ‘verkeerde’ continent te bevinden, met dank aan onze koloniale voorouders die eeuwen geleden te weinig inspiratie hadden om een creatieve plaatsnaam te verzinnen. Je kunt bijna de wereld rondreizen langs plaatsen op verkeerde continenten. Hier hebben we er een paar voor je op een rij gezet.

Holland, Verenigde Staten

Holland in Michigan, Verenigde StatenDenk je op vakantie in Amerika eindelijk weg te zijn uit Nederland, kom je dat land weer overal tegen! In de Verenigde Staten zijn talloze dorpen en steden te vinden met de naam ‘Holland’. De plaats Holland in Michigan spant de kroon. Dit is een soort miniatuur-Nederland, compleet met molens, tulpen, klompen en mensen die er rondlopen in traditionele Volendamse klederdracht. Het is ook een ware toeristische attractie – Holland trekt elk jaar vele duizenden Amerikaanse toeristen die het teveel moeite vinden de oceaan over te steken om het échte Nederland te zien. Website: www.holland.org

Bagdad, Polen

Het zou toch een cool verhaal zijn in de kroeg: dat je op vakantie bent geweest naar Bagdad. En daarvoor hoef je helemaal niet ver te reizen en een helm en kogelvrij vest mee te nemen. Binnen een dag rijden ben je met de auto in Bagdad in Polen, een piepklein dorpje met iets meer dan 100 inwoners waar ze nog nooit hebben gehoord van geweervuur en aanslagen. De enige toeristische attracties is een nieuw-gotisch herenhuis en het ligt op de toeristische fietsroute van de Franse badplaats Calais naar het Russische Kaliningrad. Maar hé, het gaat om het verhaal!

Moskou, India

Voor een stedentripje naar Moskou hoef je niet per se een bontmuts en dikke handschoenen mee te nemen. Een korte broek en zonnebrandolie volstaat ook, als je tenminste naar het dorp Moscow in het zuiden van India reist. Het is eigenlijk een slaapstad van de grotere stad Changanassery en heeft met scholen, ziekenhuizen en kerken alle voorzieningen van een typische woonwijk. Het ligt in de zuidelijke deelstaat Kerala waar de Sovjets tijdens de Koude Oorlog een stevige vinger in de pap hadden – vandaar de naam.

Amsterdam, Indische Oceaan

Île Amsterdam, Indische OceaanGeen grachten, maar wel veel water: dat vind je op het eiland Amsterdam in het zuiden van de Indische Oceaan. Het is een van de meest afgelegen oorden ter wereld waar je alleen kunt komen als je dagenlang op een bevoorradingsschip zit, dat eens in de drie maanden afmeert bij het eilandje. Het stukje land werd ontdekt door de Nederlanders, maar later overgenomen door de Fransen. Het heet dus officieel Île Amsterdam. Het was ooit een militaire basis, maar het is nu vrij toegankelijk. Er wonen enkele tientallen biologen en meteorologen die van alles aan het onderzoeken zijn.

Amerika, Nederland

Zoals de Amerikanen op hun eigen bodem ‘Hollanders’ kunnen treffen, zo kunnen wij in ons land ‘Amerikanen’ tegenkomen. Zij hebben geen American Dream, maar wonen gewoon in het gehucht Amerika in de provincie Drenthe. Veel meer dan een paar boerderijen is er niet te zien, dus het is eigenlijk alleen leuk voor een foto van het plaatsnaambordje. Amerika bestond al voordat Columbus Amerika ontdekte, en is vernoemd naar enkele wegen en zandpaden die Amerika heetten. Waarom dat zo is, is ons niet bekend.

Foto's © depositphotos.com/benkrut; Institut Polaire.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam