SNP Wandelvakanties

Vulkanen in Europa die je kunt bezoeken

Voor gloedvolle rode vonken, stotende wolken van rook en as en onnoembaar hete lavastromen hoef je niet ver weg. Europa heeft nog tientallen ‘werkende’ vulkanen, ook zijn een groot aantal de laatste decennia behoorlijk ingedut. Het blijft fascinerend om de met zwarte hellingen en woestenij beklede kraters van dichtbij te bekijken. Hier hebben we de mooiste vulkanen in Europa voor je op een rij gezet.

Stromboli, Italië

Stromboli vulkaanVoor de meest actieve vulkaan van Europa moet je naar het eilandje Stromboli, iets ten noorden van Sicilië. De Stromboli-vulkaan is voortdurend actief en kwam in februari 2007 zelfs nog tot een grote uitbarsting, dus het is wel een beetje oppassen geblazen. Ook op normale dagen stroomt er regelmatig gloeiendhete lava uit de krater. De 900 meter hoge vulkaan omvat zo ongeveer het hele eilandje, al zijn er in het noordoosten een paar kleine dorpen waar zo’n vierhonderd mensen wonen. Je zou er de bekende ontwerpers Dolce en Gabbana kunnen tegenkomen, zij hebben er een vakantiehuis. In het noordoosten vind je ook de beroemde zwarte stranden van het eiland. De Stromboli is een populair uitje voor een dagtrip. Je kunt het eiland bereiken met een snelle hydrofoil vanuit Napels of met een veerboot vanuit Messina of Milazzo op Sicilië. Als je de vulkaan wilt beklimmen, is het wel aan te raden een gids mee te nemen.

Eyjafjallajökull, IJsland

IJsland heeft meer dan 200 actieve vulkanen, maar geen enkele is zo bekend als de (onuitspreekbare) Eyjafjallajökull. Jarenlang hield deze onder een gletsjer gelegen vulkaan zich gedeisd, totdat hij in april 2010 opeens tot een grote uitbarsting kwam. Prompt haalde de Eyjafjallajökull het wereldnieuws, met dank aan een enorme aswolk die boven een groot deel van West-Europa uitsteeg. Het IJslandse gerommel en gedonder zorgde ervoor dat het vliegverkeer boven de Atlantische Oceaan dagenlang tot stilstand kwam. Door de hervatte activiteit is het volgens vulkanologen nu de beste tijd om de Eyjafjallajökull te bewonderen, als je tenminste rook, lavastromen en een rode gloed wilt zien. Vanuit het stadje Hvosvöller is het een kort ritje naar de noordkant van de gletsjer. Het is wel een hobbelige rit via rivieren en zandwegen, dus een four wheel drive en een gids zijn een must.

Etna, Italië

Etna vulkaanDe Etna op het Italiaanse eiland Sicilië is de bekendste vulkaan van Europa en een van de grootste ter wereld. Op een heldere dag kun je de vulkaan vanaf zo ongeveer de helft van het eiland zien. De Etna is nog altijd actief en de hoogte varieert dan ook, afhankelijk van het aantal erupties. De hoogte van de vulkaan is weleens vastgesteld op 3263 meter, maar ook wel eens op 3340 meter. De laatste rampzalige uitbarsting dateert van 1669, toen de nabijgelegen stad Catania voor een deel in de as werd gelegd. Maar ook in recente jaren zijn er weleens slachtoffers gevallen toen de Etna begon te grommen en toeristen te dicht bij de krater stonden. De vulkaan is een grote trekpleister voor mensen die de gesmolten lava en vuurrode vonken van dichtbij willen bekijken. Er rijdt een trein (Ferrovia Circumetna) vanuit Catania rond de Etna. Onderweg kun je uitstappen en naar de lavastromen of de krater wandelen. Informatie over de trein vind je op www.circumetnea.it

Teide, Spanje

Teide vulkaanDe Teide op het Canarische eiland Tenerife lijdt al jaren een slapend bestaan, maar mag in dit rijtje niet ontbreken. De Teide is liefst 3718 meter hoog en daarmee de hoogste berg van Spanje. Het was jarenlang een van de machtigste vulkanen ter wereld – de laatste eruptie vond plaats in 1909. In 2003 werd nog wel een verhoogde ‘seismische activiteit’ gemeten, maar tot uitbarstingen heeft dit niet geleid. De vulkaan en de omgeving zijn een nationaal park (Parque Nacional del Teide) en daarnaast ook Unesco-werelderfgoed. Het woeste vulkanische landschap is indrukwekkend, met zijn gestolde lavastromen, steenwoestijnen en weggeslingerde brokken vulkanisch glas. Met een kabelbaan (teleférico) kun je naar de top, maar kleed je wel warm aan. Tenerife is bij de zee een bestemming voor korte broek en zonnebril, maar boven is het ijskoud en is het wel handig warme kleren bij te je hebben. Kijk voor meer informatie op www.telefericoteide.com

Voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vulkanen in Europa die je kunt bezoeken, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/tizianella; Iceland Tourism; flickr.com/salvo76; Teide National Park.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam