De beste plekken om zeehonden te bekijken in Europa

Ze behoren met trouwe hondenogen en glanzende vacht tot de leukste zeezoogdieren die er bestaan: de zeehond. Vooral als ze net geboren zijn, met hun witte pluizige vacht, zijn ze onuitstaanbaar. Het zijn eigenlijk roofdieren en ze kunnen ook bijten, maar dat zou je niet denken als je ze door het water ziet glijden of op een zandbank ziet zonnen. In Europa zijn een flink aantal landen waar je zeehonden kunt bewonderen, soms van dichtbij. Je hoeft daarvoor heus niet naar de noordpool. Hier staan de beste plekken om zeehonden te bekijken in Europa.

Norfolk, Engeland

Het graafschap Norfolk in het zuidwesten van Engeland is aan de overkant van het Kanaal de beste plek om zeehonden te bekijken. Het natuurgebied Blakeney Point, bestaande uit zandduinen, slikken en kiezelstrand, heeft de grootste kolonie Engelse zeehonden. Je vindt er zowel de ‘gewone’ als de grotere grijze soort. De gewone zeehonden krijgen hun jongen tussen juni en augustus, terwijl de grijze zeehonden tussen november en januari hun jonkies krijgen. De moeders zogen hun jongen ongeveer drie weken, een tijd dat ze zeer snel groeien. In de zomer organiseren verschillende rederijen boottochtjes langs de kolonie, waarbij ze ‘een honderd procent garantie’ geven dat je ze kunt zien. De zeehonden zijn vaak heel nieuwsgierig en zwemmen rond de boten, waardoor je ze goed kunt fotograferen. Kijk voor een boottochtje bijvoorbeeld op de website van Bishops Boats (www.bishopsboats.com) of Temples Seal Trips (www.sealtrips.co.uk).

Zeehonden in Norfolk, Engeland

Kosterhavet Nationaal Park, Zweden

Het Kosterhavet Nationaal Park in het zuidwesten van Zweden, dat vooral uit zee bestaat, is de thuishaven van de grootste zeehondenpopulatie in dit land. Aan de Zweedse westkust leven vooral gewone zeehonden, die de helft kleiner zijn dat hun grijze neefjes in de Oostzee. In het midden van de zomer baren zij dan ook hun jongen. Vanaf Strömstad vaart in de zomer een boot door het park, waarbij er een grote kans is om de zeezoogdieren van dichtbij te zien. Ze liggen op de rotsen of zwemmen rond de boot om te kijken wie daar aankomt. Als je geluk hebt, zie je ook vinnen van bruinvissen uit het water steken. Het einddoel van het boottochtje is de vuurtoren van Ursholmen, de meest westelijk gelegen vuurtoren van Zweden. Voor een zeehondentour kun je terecht bij Selin Charter: www.selincharter.se

Zweden zeehond

Blinderøn, Denemarken

Mors, het grootste eiland in het noordwesten van de Deense provincie Jutland, is de perfecte plek om te vertoeven als je van zeehonden houdt. In de fjord Blinderøn wemelt het ervan, en er komen er steeds meer. Anno 2016 leven er zo’n 2700 zeehonden, een stijging van liefst 80 procent vergeleken met 2010. Ze klitten samen in groepen en ze zijn er het hele jaar door. Bij laag water zie je ze op zandbanken. In juli en augustus kun je mee op een boot om dichterbij te komen, en je kunt ook dineren op het schip (geroosterd varkensvlees en gekookte aardappelen). Kijk voor meer informatie op www.visitmors.dk In Denemarken bivakkeren overigens heel veel zeehonden, op de rotsen en kleine eilanden langs de kust.

Zeehonden Denemarken

Waddenzee, Nederland

In Nederland is onze eigen Waddenzee natuurlijk de perfecte plek om zeehonden te aanschouwen. In 2015 werden bijna 8000 gewone zeehonden geteld in het Nederlandse deel. Je ziet ze tijdens het wadlopen op de droogvallende zandplaten, waar ze liggen te zonnen en te rusten. Ook vanaf de kust kun je ze zien en je kunt ze zelfs in de verte zien liggen als je de veerboot neemt naar een van de Waddeneilanden. Van heel dichtbij kun je bekijken in de zeehondenopvang Ecomare op het eiland Texel en in het Zeehondencentrum in Pieterburen (Groningen). Vanaf Lauwersoog kun je een boottocht maken langs plekken waar zich veel zeehonden bevinden (informatie op www.lauwersoog.nl). Vanaf Ameland kun je de Robbenboot nemen – die vaart langs de robbenbank, waar bij hoog en laag water altijd zeehonden zijn te zien. Website: www.robbenboot.nl

Zeehonden Waddenzee

Voor het laatst bijgewerkt op 24 juli 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste plekken om zeehonden te bekijken in Europa, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Bishop Boats; Flickr.com/tepui.geoversum; Flickr.com/Frank Stjerne.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam