Beroemde koffiehuizen in Europa

Natuurlijk, met een Starbucks, een Coffee Company of een andere koffietentketen is op zich niks mis. Een ideale plek om op reis met een dampende cappuccino even je benen te strekken, je blog bij te werken, de krant te lezen of wakker te worden. Maar fameuze koffiehuizen van weleer hebben ook wel iets.

Waar je de geur ruikt van ambachtelijk gemalen koffiebonen, waar je kunt wegzakken in antieke fauteuils onder een kroonluchter en waar een keurig geklede ober met gestileerde snor je nog met ‘u’ aanspreekt. Heb je weleens zin om in stijl aan een espresso te nippen? Voor de koffie aficionado’s onder ons hebben we de beroemdste koffiehuizen in de mooiste steden in Europa voor je op een rij gezet.

Café Central, Wenen

Met zijn marmeren zuilen, glinsterende kroonluchters en sierlijke plafonds is Café Central in Wenen een prachtig voorbeeld van de architectuur uit de vroege 19e eeuw. Het bevindt zich in een deel van een historisch paleis. Café Central is een van die koffiehuizen waar de hoofdstad van Oostenrijk zo beroemd om is, en waar andere Europese cafés een voorbeeld aan hebben genomen.

Sinds de opening in 1876 is het ook onlosmakelijk verbonden met intellectuelen en verfijnde elegantie. Vooral in de middag is het bijzonder aangenaam om er koffie te drinken, als er live klassieke muziek ten gehore wordt gebracht. De akoestiek is er, zoals je zult verwachten, ongelooflijk. Website: www.palaisevents.at

Caffè Florian, Venetië

Caffè Florian in Venetië, die de deuren opende in 1720 – zou het oudste nog bestaande café van Europa zijn. Al eeuwenlang heeft het koffiehuis dus een aanzienlijke reputatie, die legendarische types als Goethe en Casanova aantrok. In Casanova’s tijd was Florian het enige café waar ook vrouwen mochten komen, waardoor de vrouwenversierder er vaak koffie dronk.

De muren zijn verrijkt met vele kunstwerken, van moderne stripverhalen tot klassieke olieverfschilderijen. Met de koffieconcerten is dit de perfecte plek om te genieten van de Italiaanse cultuur, als ook van een van de beste kopjes koffie’s van Europa. Website: www.caffeflorian.com

New York Café, Boedapest

Na de vorming van het Oostenrijk-Hongaarse Rijk in de 19e eeuw kreeg Boedapest er enorm veel koffiehuizen bij. Er werden liefst 500 cafés geopend in de stad! Daarvan was het New York Café de indrukwekkendste. Na de opening in 1894 was dit dé plek waar schrijvers, dichters, acteurs en journalisten elkaar ontmoetten. Volgens een legende had een schrijver de sleutel van het café in de Donau gegooid, zodat het nooit meer zou kunnen sluiten.

Koffiehuis Boedapest

Gelukkig maar, want je kunt nog altijd koffie drinken in dit spectaculair ingerichte café. Met de bungelende kroonluchters, fresco’s, sculpturen en marmeren zuilen lijkt het eerder een paleis. Hiermee is het New York Café onbetwist een van de mooiste koffiehuizen van Europa. Website: www.newyorkcafe.hu

Café de la Paix, Parijs

Café de la Paix in Parijs staat in elke reisgids en zit vol met toeristen, maar schuif vanwege het bijzondere beschilderde interieur toch een keer aan voor een kop koffie. Het café ziet er meer uit als een museum dan een plek om je cafeïnegehalte op te voeren. Met het sierlijke plafond, de vergulde muren en de marmeren tafels is dit ongetwijfeld het mooiste koffiehuis in de hoofdstad van Frankrijk.

Het is ontworpen door dezelfde architect die ook het nabijgelegen operahuis ontwierp. Niet voor niks was dit een favoriete hangout van Franse schrijvers als Guy de Maupassant en Emile Zola. Even monumentaal zijn trouwens de fraai vormgegeven gebakjes. Website: www.cafedelapaix.fr

Café Imperial, Praag

De bloeiende koffiescène leidde aan het einde van de negentiende eeuw tot de opening van een groot aantal grand cafés in Praag. Helaas zijn er door de Tweede Wereldoorlog vele verdwenen, maar Café Imperial heeft de tand des tijds doorstaan en in oude glorie hersteld.

Met zijn sierlijke met mozaïeken tegels bedekte muren is dit een ongelooflijk mooi decor om aan een kopje koffie te slurpen en je vorkje in een stuk taart te steken. Ook voor een ontbijt of een kop thee is dit een uitgelezen plek om de omgeving tot je te nemen. Website: www.cafeimperial.cz

Caffè al Bicerin, Turijn

In Turijn kwam de koffiecultuur op een hoogtepunt rond 1850, toen vanuit de Italiaanse stad de strijd werd geleid tegen de Oostenrijkers. Aristocraten, politici, intellectuelen en revolutionairen konden uiteraard alleen onder het genot van een goede kop koffie over hun strategieën discussiëren.

In Turijn wemelde het van de koffiehuizen, maar de beroemdste is Caffè el Bicerin. In dit café, dat al sinds 1763 bestaat, ontstond de bicerin koffie. Je kunt hier nog steeds terecht voor deze vermaarde koffie, die bestaat uit dikke gesmolten chocolade en een crèmelaag van melk. Website: www.bicerin.it

Voor het laatst bijgewerkt op 17 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over beroemde koffiehuizen in Europa, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © New York Café.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie