ReizenReizen

Tips over een stropdas mee op reis

Stropdas mee op reisOp reis zul je niet snel een stropdas meenemen, tenzij je op zakenreis gaat. Er zijn maar weinig backpackers die een stropdas in hun rugzak hebben zitten. Voor een stedentrip is het echter helemaal niet zo gek om een stropdas in je koffer te stoppen, als je bijvoorbeeld eens goed voor de dag wilt komen tijdens een avondje uit.

Als je naar het Bolsjoi Theater in Moskou gaat, zie je dat alle bezoekers zich enorm hebben opgedoft en uitgesloofd om er netjes uit te zien. Bij een bezoek aan het Casino de Monte-Carlo in Monaco is een stropdas eigenlijk verplicht en handig om niet op te vallen tussen de rijken der aarde, die er in één avond even een fortuin doorheen jassen.

Stropdas mee op zakenreis

Voor zakenreizigers hangt het van je afspraak af of je een stropdas mee moet nemen op reis. In het algemeen kleden zakenreizigers zich in het buitenland formeler dan in Nederland. Zeker in landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, maar ook in Duitsland, Groot-Brittanië en het zuiden van Europa. Mannen dragen vrijwel altijd een pak tijdens een zakelijke bespreking, jeans zullen je zelden zien. Een uitzondering zijn de zakelijke afspraken in de wereld van internet startups – daar is het dragen van jeans en een T-shirt juist de dresscode. Ook in Iran is het dragen van een stropdas taboe, daar wordt het kledingstuk geassocieerd met het ‘westerse imperialisme’. Mannen dragen daar wel een pak, maar zonder stropdas.

Stropdas zakenreizigerZelfs als je op wereldreis gaat of een lange reis gaat maken, is het helemaal niet zo gek wat nette kleding en een stropdas mee te nemen. Het kan bijvoorbeeld van pas komen als je onderweg wilt werken en wilt gaan solliciteren. Ook bij bezoeken aan ambassades en consulaten kan het soms helpen om een stropdas om te doen, waardoor je de kans verhoogt om een visum te krijgen. Sommige landen (denk aan Bahrein of Brunei) zien liever geen verslonsde backpackers langskomen, maar verwelkomen wel serieuze en ‘welgestelde’ reizigers. Het dragen van een stropdas is dan eigenlijk een soort vermomming.

Hoe neem je een stropdas mee op reis

Een stropdas kun je niet zomaar los samen met je T-shirts en ondergoed in je rugzak of koffer gooien, omdat er dan kreukels in komen. Een stropdas moet je voor je reis voorzichtig inpakken, zodat de accessoire niet verfrommeld kan worden. Je kunt het kledingstuk om je hand rollen en ergens in een hoek van de koffer leggen. Je kunt de stropdas ook plat onderin je koffer leggen, met de andere kleding er bovenop.

Verder kun je een stropdas in de kraag van je overhemd leggen, waardoor deze netjes blijft. Op een zakenreis kun je een stropdas natuurlijk ook al gewoon dragen als je het vliegtuig in stapt.

Stropdas etuiEr zijn speciale opbergdozen te koop om een stropdas op reis mee te kunnen nemen. Er zijn verschillende varianten: een etui waarin je twee plat gevouwen stropdassen in mee kunt nemen, een ronde opbergdoos om je stropdas in op te rollen en een soort tasje waarin je een opgevouwen overhemd en twee stropdassen in kunt opbergen. Deze reistassen voor stropdassen zijn bij buitenlandse webshops te koop. Zoek in Google op ‘tie travel case‘. Bekende merken van luxe lederwaren, zoals Louis Vuitton, Mont Blanc en Hèrmes, hebben etuis voor stropdassen in hun assortiment.

Het is sowieso handig minstens twee stropdassen mee te nemen op reis: als er eentje vies wordt of als er vlekken op komen, heb je nog een ander exemplaar. Neem vooral een donkere stropdas mee op reis omdat je hier minder vlekken op ziet.

Het kan natuurlijk voorkomen dat er op reis kreukels in de stropdas komen. Je kunt deze strijken, maar een strijkijzer heb je meestal niet bij je op reis. Je kunt de das ook gewoon om je hand wikkelen en hem opgerold ergens een nacht laten liggen. Veel van de kreukels verdwijnen dan. Als het past bij de setting kun je een gebreide stropdas meenemen. Deze is ideaal voor op reis, want hier komen namelijk niet zo snel kreukels in.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van een stropdas op reis, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/prometeus; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam