Reisverzekering en diefstal: hoe zit het?

Reisverzekering diefstalDiefstal op reis: je kunt er zomaar de dupe van worden. In een onbewaakt ogenblik kunnen dieven er met je tas vandoor gaan, net op het moment dat je van een mooi uitzicht zit te genieten. In je hotelkamer kunnen opeens spullen verdwenen zijn, ook al dacht je dat je die kamer goed op slot had gedaan. Tijdens een metrorit in een drukke coupé vol passagiers blijkt je smartphone opeens niet meer in je broekzak te zitten.

Op vakantie in het buitenland ben je vaak net iets minder op je hoede dan thuis, waar je de weg en de gebruiken kent. Ook al neem je allerlei voorzorgsmaatregelen, diefstal op reis kan de beste overkomen. Gelukkig kun je de schade beperken door voor vertrek een reisverzekering af te sluiten. Je krijgt je bezittingen er natuurlijk niet mee terug, maar je krijgt ze wel vergoed.

Er zijn echter wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Aan een reisverzekering zitten voorwaarden verbonden als het om diefstal gaat. Wat krijg je allemaal vergoed en wat moet je regelen als je het slachtoffer bent? In dit artikel vind je handige tips hoe het zit met je reisverzekering en diefstal.

Dekking diefstal bij een reisverzekering

Reisverzekeringen kennen altijd een basispakket. Hiermee ben je standaard verzekerd voor noodhulp bij een ongeluk, ernstige ziekte of overlijden van een familielid tijdens de vakantie. Het gaat dan bijvoorbeeld om opsporings- en reddingsacties en extra verblijfskosten die je moet maken. Bij veel reisverzekeringen zit ook een dekking voor diefstal in het basispakket, maar voor een maximumbedrag. Dat kan variëren van € 1000 tot € 2500, al zijn er ook bepaalde spullen waarvoor een lager maximumbedrag geldt.

Reisverzekering diefstal dekking

Er zijn echter verzekeraars die een reisverzekering aanbieden zonder een dekking voor diefstal. Je moet dan een aanvullende verzekering afsluiten voor bagage. Dat betekent dus dat je verzekeringspremie iets omhoog gaat. Ook dan geldt er een maximumbedrag, dat afhankelijk is van het soort bagage. Dit kun je checken in de polisvoorwaarden. Heb je hele dure spullen bij je, zoals een sportuitrusting? Dan moet je hiervoor soms ook een extra verzekering afsluiten.

Eigen risico bij een reisverzekering

Hou er rekening mee dat je bijna altijd een eigen risico hebt als je een reisverzekering afsluit. Dat bedrag varieert tussen de pakketten die verzekeraars aanbieden, en ligt meestal tussen de € 50 en € 100. Je kunt je eigen risico eventueel afkopen en op € 0 zetten door te kiezen voor een meer uitgebreide dekking. Dan betaal je natuurlijk wel meer premie. Als je bent bestolen van iets kleins dat niet zoveel waard is, hoef je geen moeite doen om dit te claimen bij je reisverzekering.

Voorkomen van diefstal op reis

Het voorkomen van diefstal op reis is prioriteit nummer één bij verzekeraars, ongeacht het soort reisverzekering dat je hebt afgesloten. Verzekeraars gaan geen gestolen spullen vergoeden als je er niet alles aan gedaan hebt om dat te voorkomen. Dat betekent dat je waakzaam moet zijn en dat je afstand moet nemen van je achteloosheid die je thuis misschien bent gewend.

Reisverzekering diefstal voorkomen

Zo moet je je spullen nooit onbeheerd achterlaten op vakantie. Doe de deur van je hotelkamer op slot, maar laat ook geen kostbare bezittingen slingeren die in het zicht liggen van schoonmakers en ander personeel. Stop ze bijvoorbeeld in een kluisje als je hotelkamer er eentje heeft.

Hetzelfde geldt voor je auto, camper of  caravan: doe die altijd goed op slot. Bij een reisverzekering krijg je niets vergoed als blijkt dat je nalatend bent geweest. Dat staat in de kleine lettertjes. Nog beter is het om hele dure spullen, zoals sieraden en horloges, gewoon thuis te laten.

Wat te doen bij diefstal op reis

Ben je toch de dupe van diefstal of een beroving, dan kun je terugvallen op je reisverzekering om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen. Je meldt het bij de verzekeraar, maar je moet wel kunnen aantonen dat de spullen echt gestolen zijn. Daarnaast moet je kunnen bewijzen dat die bezittingen echt van jou waren. Anders kun je een verhaal verzinnen over dure spullen die gestolen zijn, en daar is een reisverzekering natuurlijk niet voor.

In de eerste plaats moet je aangifte doen van diefstal bij de plaatselijke politie. Doe dit zo snel mogelijk na de diefstal. Dit is een belangrijke voorwaarde: alleen met zo’n politieverklaring willen verzekeraars de schade vergoeden. In Nederland stap je zo een politiebureau binnen, maar in het buitenland kan het nog weleens lastig zijn om een verklaring los te peuteren.

Reisverzekering diefstal politie

Je zit met taalproblemen en met name in arme ontwikkelingslanden kun je op moeilijkheden stuiten. De plaatselijke agent op een klein politiebureau in het binnenland van Gambia heeft misschien net wat anders aan zijn hoofd dan de gestolen camera van een rijke westerling. Probeer er toch op aan te dringen, want zonder verklaring van aangifte heb je niets aan je reisverzekering.

Heb je eenmaal een bewijs van aangifte, meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Wacht niet tot je thuis bent van vakantie. Verzekeraars hebben een speciaal telefoonnummer om schade te melden en steeds vaker kun je het ook online doen. Ook handig is het om bonnetjes te bewaren en mee te nemen van dure spullen die je mee hebt. Desnoods kun je de aankoop terugzien op je bankrekening als je geen bonnetje meer hebt. Let er wel op dat de dagwaarde van je spullen wordt uitgekeerd, dus niet de nieuwwaarde.

Diefstal van geld en je reisverzekering

Ook al draag je geen blinkende juwelen, geld, bankpassen en/of creditcards heb je altijd bij je als je op vakantie gaat. Zonder contant geld en pasjes kom je niet ver. De diefstal van geld is echter meestal niet gedekt in het basispakket van je reisverzekering. Neem je veel cash mee, dan moet je een aanvullende dekking afsluiten om je geld te verzekeren. Soms is het noodzakelijk om veel contant geld mee te nemen, als je bijvoorbeeld naar een Afrikaans land gaat waar weinig pinautomaten zijn.

Reisverzekering diefstal geld

Ook met een aanvullende dekking voor geld hanteren verzekeraars een maximumvergoeding als je portemonnee wordt gestolen. Dat bedrag varieert en ligt gemiddeld tussen de € 250 en € 350, al moet je het eigen risico hier van af trekken.

Bij diefstal van je portemonnee moet je ook aangifte doen bij de lokale politie en die verklaring voorleggen aan de verzekeraar. Bij diefstal van een bankpas of creditcard moet je direct de bank of creditcardmaatschappij bellen om de pas te blokkeren. Ook hierbij geldt dat je maatregelen kunt nemen om diefstal te voorkomen, zodat je geen beroep hoeft te doen op je reisverzekering. Neem je veel contant geld mee? Stop die in een moneybelt onder je kleren. Zo is dit niet zichtbaar voor dieven.

Diefstal van smartphone, tablet of laptop

Steeds vaker nemen we mobiele apparaten mee op reis,  zoals een smartphone, tablet of laptop. Een mobiele telefoon is tegenwoordig een must op reis om de weg te vinden, informatie op te zoeken en dingen te regelen. Je smartphone of iPad is echter ook extra kwetsbaar voor diefstal. Het zijn gewilde apparaten waar dieven graag mee aan de haal gaan.

Reisverzekering diefstal telefoon

Voor de vergoeding van een gestolen mobieltje of tablet hanteren verzekeraars dan ook aparte voorwaarden in hun reisverzekering. Er geldt een apart maximumbedrag die losstaat van de standaarddekking voor gestolen bagage. Die maximale vergoeding voor een smartphone ligt meestal rond de € 200 tot € 300, al zijn er ook enkele verzekeraars die helemaal niks uitkeren. Voor een tablet en laptop is dat wat hoger. Check dus de polisvoorwaarden voordat je je nieuwste (en dure) telefoon meeneemt op reis.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisverzekering en diefstal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam