Wat meenemen op reis met kind: 10 tips!

Meenemen op reis met kindWat moet je allemaal meenemen als je op reis gaat met je kind? Als je de beslissing overlaat aan de kinderen zelf, verdwijnt al hun speelgoed in de koffer. Dat is waarschijnlijk het eerste probleem waar je op stuit: je neemt al snel teveel mee! Een vakantie met de koters leidt tot een hoop extra bagage. Keuzes maken, dat is waar het om draait als je op reis gaat met de kids.

Daarbij hangt het ervan af hoe je reist. Met je eigen auto kun je uiteraard veel meer meenemen dan als je het vliegtuig pakt. Ook het soort vakantie bepaalt de inpaklijst. Ga je rondtrekken met een rugzak of blijf je langere tijd op één plek, op een camping of in een vakantiehuis? Verder is de leeftijd van het kind van belang. Voor een baby of peuter moet je weer andere dingen meenemen op reis dan als een kind wat ouder is.

Sommige spullen zijn echter een must om mee te nemen voor een vakantie met de kinderen. Hieronder vind je een overzicht van 10 essentiële dingen die absoluut niet mogen ontbreken in je bagage – voor kinderen tot en met 12 jaar. Ga goed voorbereid op pas met een kind en zet deze items op je meeneemlijst.

Kinderkoffer

Tip nummer één: geef je zoon of dochter een eigen kinderkoffer! Dan kun je sowieso meer meenemen, maar kinderen vinden het vaak ook leuk. Met een eigen koffer kunnen ze op een speelse manier de echte ‘reiziger’ uithangen. Een kind voelt zich heel wat met een koffer op het vliegveld of het treinstation. Kinderkoffers zijn verkrijgbaar in allerlei vrolijke kleuren en motieven. Ook zijn ze compact, waardoor je ze als handbagage kunt meenemen in de cabine van het vliegtuig.

Kinderkoffer meenemen op reis

Knuffels

Het belangrijkst voor een kind zelf is zijn favoriete knuffel. Zelfs als je zonder bagage zou reizen, zou een kind altijd zijn knuffel bij zich moeten hebben. Reizen kan soms best vermoeiend zijn, met lange files of lange wachtrijen op een luchthaven. Een knuffel biedt een kind warmte én troost, niet alleen ‘s nachts in bed. Tip: geef je kind één specifieke reisknuffel, die altijd meegaat op reis in binnen- en buitenland. Dat wordt een soort buddy die misschien ook meegaat in een koffer of rugzak als je kind volwassen is.

Speelgoed

Dat kan een kopzorg zijn: wat voor speelgoed neem je mee? Je kan het helaas niet aan de kinderen overlaten. Ten eerste wachten ze veel te lang met inpakken en ten tweede kunnen ze niet kiezen. Neem in ieder geval speelgoed mee dat tegen een stootje kan en niet zo snel kan kwijtraken. Een zak met allemaal kleine LEGO-steentjes is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Denk eerder aan een kaartspel en andere spelletjes, schetsboeken met kleurpotloden en vakantieboeken met puzzels. Gadgets om mee te gamen zijn natuurlijk ideaal, al moet je oppassen dat je kind niet de hele vakantie aan een schermpje gekluisterd zit.

Speelgoed meenemen op reis

Snacks voor onderweg

Honger of dorst onderweg kan een vakantie flink verknallen. Zelf hou je het misschien nog even uit op een hongerige maag, maar een kind (in de groei) trekt dit niet. Neem dus altijd snacks mee voor onderweg. Zorg dat je bijvoorbeeld een zak snoep, doosjes met rozijntjes, ontbijtkoekrepen, rijstwafels of een paar boterhammen met pindakaas bij de hand hebt. Vermijd plakkerige snacks die kunnen smelten, zoals chocola. Dat wordt al snel een smerige bende.

Doekjes

Na de snacks komen we automatisch uit bij het volgende essentiële item voor je inpaklijst: doekjes! Je kunt er niet genoeg van meenemen. Doekjes komen altijd van pas bij kinderen die zich sneller vies maken dan de ouders. Vieze vingers en een vies toetje zijn zo gebeurd op reis. Je komt sneller op plekken met meer stof en vuil dan thuis. Je kunt kiezen voor een vochtige doekjes die efficiënt reinigen en desinfecteren, en die je daarna weggooit. Of neem een paar oude doeken of lappen mee en gooi die in de was als je thuiskomt.

Meenemen op reis kind doekje

Draagbare dvd-speler

Dit is zo’n item waar je vooral als ouder zelf wat aan hebt 🙂 Eindelijk even rust! Een draagbare dvd-speler is ideaal om je kind bezig te houden tijdens een lange autorit, vlucht of treinreis. Zet een film aan die zo’n 2 uur duurt en je kind is al die tijd gebiologeerd naar het scherm aan het kijken. Ondertussen kun jij een dutje doen of genieten van het landschap. Let er op dat je een dvd-speler in de auto goed moet kunnen bevestigen aan de hoofdleuning van een stoel voorin.

Zonnebescherming

Voor een kind is bescherming tegen de zon uiterst belangrijk. Kinderen spelen veel buiten en hebben een kwetsbare huid die sneller verbrandt. Neem dus spullen mee voor zonnebescherming, zoals zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Verder is een petje of hoed is een goed idee om je kinderen te beschermen tegen de zon. En neem een kinderzonnebril mee met voldoende UV-bescherming. Bedenk dat de bestemming niet zoveel uitmaakt, want ook op minder warme plekken met veel bewolking kunnen kinderen verbranden.

Meenemen op reis kind zonnebrand

Kinderkleding

Het meenemen van kleding is vanzelfsprekend als je met je kind op reis gaat. Kies voor kleding die minder snel kreukt en vermijd kleren met witte of lichte kleuren. Hier komen sneller vlekken op – althans, die zie je eerder. Leuk is het om op vakantie één of twee T-shirts te kopen voor je kind als souvenir. Het is altijd een fijne herinnering en het scheelt weer twee T-shirts in je koffer of rugzak. Handig is verder om T-shirts met lange mouwen mee te nemen. Dat is ideaal als bescherming tegen de zon, maar ook voor koelere avonden.

Spullen voor buiten

Op vakantie ben je meer buiten dan thuis, en terecht! Juist op reis kun je genieten van het ultieme buitenleven, in een mooi landschap met (hopelijk) fantastische uitzichten. Neem spullen mee om je te vermaken met je kind terwijl je buiten bent, zoals een bal, een frisbee, een schepje en een badmintonspel. Voor de dagen op het strand en in het zwembad kun je opblaasbaar speelgoed meenemen. Denk aan een opblaasbare strandbal, krokodil, luchtbed of band. Het opblaasbare spul neemt opgevouwen niet veel ruimte in.

Meenemen op reis opblaasbaar speelgoed

Paspoort

Je zou het bijna vergeten, maar zorg dat je ook de juiste documenten meeneemt op reis. Als je naar het buitenland reist, moet je kind altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben. Dat is verplicht voor ieder kind, ongeacht de leeftijd of de bestemming, Dus zelfs een baby moet een eigen reisdocument bij zich hebben. Zorg dat je het op tijd aanvraagt bij de gemeente, want het kan vele weken duren voordat het document gereed is.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat meenemen op reis met kind, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam