De beste tips voor het weren van muggen op reis

Tips voor het weren van muggenHet is één van de meest vervelende bijkomstigheden op reis: het gezoem en het steken van muggen. Ze dragen parasieten en virussen met zich mee die je een bedreigende en dodelijke ziekte als malaria, knokkelkoorts of gele koorts kunnen bezorgen. Met hun irritante gezoem houden muggen je uit je slaap. En de prikjes van de bloeddorstige insecten zorgen voor muggenbulten en een vervelende jeuk.

Wereldwijd zijn er 3500 soorten muggen, en ze bestaan al sinds de tijd van de dinosauriërs. Je vindt muggen vooral in tropische, warme en vochtige oorden, waar ze zich het beste kunnen voortplanten en overleven. Maar eigenlijk is er bijna geen streek in de wereld waar géén muggen voorkomen. Alleen in het uiterste noorden van Scandinavië, het noorden van Siberië, het noorden van Canada, de Sahara woestijn, het midden van Australië en in Patagonië is er een kleine kans dat je de zoemende insecten tegenkomen. Al zijn er zelfs soorten gesignaleerd boven de ijskoude noordpoolcirkel.

Je wilt op reis zo min mogelijk met muggen te maken hebben, maar toch zal een confrontatie onvermijdelijk zijn. De meeste muggen steken tussen zonsondergang en zonsopgang, maar er zijn ook soorten die overdag actief zijn. Er zijn echter wel degelijk manieren om ontmoetingen met muskieten tot een minimum te beperken. Hier hebben we de beste tips verzameld voor het weren van muggen op reis.

#1 Gebruik muggenspray

Muggenspray mag absoluut niet ontbreken in je bagage. Je kunt muggenspray kopen met het middel DEET, dat al jaren het meest effectieve middel is voor het weren van muggen. Door ons met DEET in te smeren, kunnen muggen ons niet meer ruiken en blijven ze bij ons weg.  Er bestaan ook sprays die gemaakt zijn op een natuurlijke basis. Lees hier meer over muggenspray, het gebruik van DEET en homeopathische muggenspray

#2 Bedek je lichaam

Zorg dat muggen zo min mogelijk bij je lichaam kunnen komen. Draag kleding over je hele lichaam, met inbegrip van je armen, je polsen, je benen en je enkels. Draag dichte schoenen met sokken. Alleen je handen, je nek en je gezicht hoef dan in te smeren.

In warme streken is het niet altijd een pretje om van top tot teen aangekleed te zijn, maar gelukkig is er ook dunne en luchtige kleding te koop voor de tropen. Bedenk echter wel dat je kleding niet alle muggen tegenhoudt. Een op de vijf beten gebeurt door de kleren heen. Je kunt daarvoor geïmpregneerde kleding kopen of je kleren bewerken met een muggenwerende spray.

Muskietennet in de slaapkamer#3 Hang een klamboe op

Een klamboe of muskietennet is een uitstekende bescherming tegen muggen en andere insecten die het op je hebben gemunt. Het is daarnaast ook onontbeerlijk voor een goede nachtrust. Je hebt geen last van zoemende en stekende muggen die je ’s nachts uit je slaap houden. Een muskietennet weegt niet veel en is gemakkelijk op te vouwen tot een klein pakketje. Voor malariagebieden kun je een geïmpregneerde klamboe aanschaffen. Lees hier meer over de klamboe en het muskietennet

#4 Rol een geïmpregneerde lakenzak uit

Mocht je in je koffer of rugzak echt geen plek hebben voor een klamboe, dan kun je ook een geïmpregneerde lakenzak meenemen. Zo is de ‘Insect Shield’ lakenzak van het merk Cocoon geïmpregneerd met een reukloos natuurlijk insectenwerend materiaal, gewonnen uit de chrysant. De lakenzak is zeer dicht geweven van Egyptisch katoen en biedt bij intensief gebruik zes maanden bescherming. Om muggen te weren moet je ook je hoofd en armen onder de lakenzak stoppen, of toch maar insmeren.

#5 Draag een armband tegen muggen

Het is grappig om te zien (want hij is er in verschillende kleuren) en leuk voor kinderen, maar de anti-muggen armband schijnt ook effectief te zijn. Dit is een speciale armband die muggen weet te weren omdat je ermee ‘onzichtbaar’ zou worden. De armband vertrouwt op het natuurlijk ingrediënt geraniol, een soort olie die uit verschillende soorten planten wordt gewonnen.

De polsband geeft de drager tot twee weken bescherming en kan bijgevuld worden, maar is niet geschikt voor malariagebieden. Je kan de band om je arm doen, maar bijvoorbeeld aan je tas of riem hangen. De anti-muggenarmband is er van verschillende merken, onder meer Invisaband (www.invisaband.com) en Para’Kito (www.parakito.com).

Spiraal om muggen te weren#6 Plaats een spiraal

Je kunt een spiraal plaatsen om muggen te weren. Zo’n groene spiraal brandt langzaam op en verspreidt een subtiele citronella geur. Het is een ideale toevoeging als je bijvoorbeeld ‘s avonds op het terras zit terwijl er muggen rondzwermen, ook al is het verstandig je dan nog steeds in te smeren en kleding met lange mouwen te dragen.

Je kunt een spiraal ook in een slaapkamer neerzetten, maar doe dat dan vlak voor het slapen gaan. Tijdens het slapen is die citronella geur niet zo aangenaam. De anti-muggen spiraal is in mediterrane landen vaak te koop in supermarkten. In Nederland wordt de spiraal onder meer geleverd door Vapona: www.vapona.nl

#7 Gebruik een insecticide

Een spuitbus met een insecticide is een rigoureuze manier om muggen te weren. Je verdrijft ze niet, maar je doodt ze als je op de mug spuit. Het is echter een chemisch bestrijdingsmiddel, dus niet al te gezond, ook niet voor je eventuele huisdieren en je handen. Bovendien doodt het alleen de levende muggen, en niet de eitjes en larven.

Een spuitbus met insecticide is handig als je bijvoorbeeld een plek (zoals een gat) ontdekt waar veel muggen vandaan komen. Je spuit er op, en grote kans dat je een hele muggenfamilie hebt uitgeroeid die van plan was via het gat naar jou toe te zwermen. Langzamerhand verschijnen er ook insecticides op natuurlijke basis, bijvoorbeeld met het relatief veilige pyrethrine. Een voorbeeld is de No-Fly extra strong insecticide spray.

#8 Vermijd donkere kleding

De meningen zijn wat verdeeld, maar volgens sommigen trekt donkere kleding muggen aan. Waarom? Omdat donkere kleding meer warmte in zich draagt dan witte of lichtgekleurde kleding, en muggen voelen zich juist aangetrokken tot die warmte. Vooral blauwe kleding schijnt de bloeddorstige insecten aan te trekken. Er zijn echter ook mensen dat menen dat de kleur van de kleding volstrekte onzin is.

Ga je op reis naar een gebied met veel muggen, dan is het misschien toch verstandig zoveel mogelijk witte en lichtgekleurde kleding in je rugzak of koffer te stoppen en je blauwe spijkerbroeken thuis te laten.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 januari 2017. Heb je aanvullingen, tips of opmerkingen over het weren van muggen op reis, laat het dan aan ons weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/dabjola; Flickr.com/missy.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam