ReizenReizen

Klamboe en muskietennet op reis

In je bagage mag een klamboe of muskietennet niet ontbreken, waar je ook naartoe gaat in de wereld. Het is vooral een uitstekende bescherming tegen malariamuggen en andere insecten die het op je hebben gemunt, zoals kakkerlakken. Het is daarnaast ook onontbeerlijk voor een goede nachtrust. Je hebt geen last van zoemende en stekende muggen die je ‘s nachts uit je slaap houden. Ook in niet-tropische landen is het dus raadzaam een klamboe mee te nemen. Een klamboe of muskietennet weegt niet veel en is gemakkelijk op te vouwen tot een klein pakketje. Zelfs in Nederland kan het ophangen van een muskietennet uitkomst bieden in de warme zomer, als de muggen eenmaal je slaapkamer hebben gevonden.

In de duurdere hotels in de tropen is overigens de kans groot dat er al een klamboe om het bed heen hangt. In goedkopere hotels zou je ook zomaar een klamboe kunnen aantreffen, maar die is vaak vies of er zitten gaten in.

Eigenschappen van een klamboe

Klamboe van IKEA
Klamboe van IKEA

Bij een klamboe moeten de gaatjes niet te groot zijn, anders kunnen kleine muggen en vliegen er toch doorheen kruipen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert voor een muskietennet een gaatjesgrootte van maximaal 1,5 bij 1,5 millimeter. De gaatjesdichtheid wordt ook wel aangegeven met de zogeheten mesh size, het aantal gaatjes per vierkante inch. Hoe groter de mesh size, hoe kleiner de gaatjes. In Nederland is een mesh size van 150 voldoende, maar in tropische gebieden is een mesh size van minimaal 200 aan te raden. Voor noordelijke gebieden zoals Scandinavië, Schotland en Alaska nog meer, omdat daar zeer kleine stekende mugjes rondvliegen.

Voor gebieden met malaria is het beter een geïmpregneerde klamboe aan te schaffen. Dit is een muskietennet waar al een insectendodend middel op is aangebracht. Meestal is dat de chemische stof permetrine. De mug valt al dood neer als hij tegen het net aanvliegt, bij wijze van spreken. Anders bestaat er een kans dat de mug door het net heen in je blote been of arm prikt, als je ‘s nachts toevallig tegen de klamboe aan ligt. Ook zijn er bij een geïmpregneerde klamboe veel minder muggen in de kamer, waardoor er minder risico is dat je wordt gestoken als je er ‘s nachts uit moet.

De geïmpregneerde klamboes kun je meerdere keren wassen zonder dat het insectendodende middel zijn werking verliest. Bij dagelijks gebruik is het middel na zo’n 6 maanden uitgewerkt. Er zijn ook klamboes die geïmpregneerd zijn met de stof deltametrine. Dit middel heeft een werkzame duur van zo’n 2,5 jaar. Na uitwerking kun je het muskietennet opnieuw laten impregneren of zelf een spul aanschaffen waarmee je dat kunt doen.

Hoewel permetrine en deltametrine op zich niet schadelijk zijn voor mensen, is het ongezond je klamboe zelf te bewerken met het chemische middel. In Nederland is er geen spul meer te koop om een muskietennet te impregneren, maar in België schijnen hiervoor nog wel tabletten in de handel te zijn. Ook kun je kinderen tot 6 jaar beter niet in aanraking laten komen met een geïmpregneerde klamboe.

Soorten klamboe

MuskietennetKlamboes zijn er in alle soorten en maten: voor één persoon, voor twee personen, rechthoekig, rond, in de vorm van een piramide, een kelk of een driehoek. Voor op reis is een rechthoekig muskietennet niet echt handig: dan heb je vier ophangpunten nodig om elke hoek te kunnen ophangen. Voor thuis of een langer verblijf kan dat wel fijn zijn, omdat je dan meer ruimte hebt om te slapen. Je kunt ook een muskietennet kopen voor 1 tot 2 personen, dus geschikt boven een twijfelaar (een smal bed waar je net met twee personen in kunt liggen). Als je met z’n tweeën reist, is zo’n klamboe echter nogal benauwend.

Voor op reis is een ronde kelkvormige klamboe het handigst, omdat je dan slechts één punt nodig hebt waar je het net aan kunt ophangen. Doe dat boven je kussen, zodat je daar de meeste ruimte hebt en je gezicht ‘s nachts niet tegen het muskietennet zit geplakt.

Als je geen enkel ophangpunt hebt, kun je kiezen voor een klamboetent. Dit is vooral handig als je de nacht doorbrengt in de buitenlucht. Het is een klamboe in de vorm van een tent die je op je slaapmatje of veldbed kunt zetten. Door een pop-upsysteem ontvouwt de klamboe zich automatisch als je deze uit de verpakking haalt.

Ophangen van een klamboe

Samen met de klamboe moet je in ieder geval een touw meenemen. Vrijwel nergens zit er een haak precies boven je bed, en zonder touw kun je het muskietennet nergens aan ophangen. Dit touw kun je in de slaapkamer of hotelkamer meestal wel tussen twee punten bevestigen, bijvoorbeeld tussen een gordijnrails, een haakje in de muur of een lamp. Je kunt ook een schroefhaak meenemen, die handig is om (een klein stukje) in een houten muur te schroeven. Vooral in tropische landen zijn accommodaties vaak van hout, en hoe eenvoudiger de kamer, hoe minder punten er zijn om je touw aan te bevestigen.

Zorg dat de klamboe goed om het matras heen zit, anders kruipt het ongedierte er toch nog onderdoor. Reis je in je eentje, dan is het toch handiger een 2-persoons klamboe mee te nemen. Je krijgt het net gemakkelijker om het matras heen en je zult geen problemen hebben als je een double bed in je kamer hebt. Bij het in- en uitstoppen schuurt het muskietennet vaak langs de rand van het bed. Juist hier aan de onderkant kunnen dus gaten ontstaan als je de klamboe regelmatig gebruikt. Check het net af en toe op gaten en repareer ze als je op reis bent, bijvoorbeeld met een stuk stevig plakband. Eenmaal thuis kun je het gat gewoon dichtnaaien.

Kopen van een klamboe

Klamboes en muskietennetten zijn te koop bij buitensportwinkels en sportzaken, maar ook bij warenhuizen zoals IKEA. Daarnaast zijn er talloze webwinkels die gespecialiseerd zijn klamboes. Wil je een muskietennet kopen? Hieronder hebben we een selectie gemaakt van klamboe’s van bekende merken, die te koop zijn in Nederland en handig zijn voor op reis. Je kunt ze eenvoudig online bestellen.

Care Plus
Care Plus vervaardigt in zijn eigen atelier hoogwaardige multivezel klamboe’s voor reizigers, zowel geïmpregneerd als niet-geïmpregneerd. De geïmpregneerde klamboe’s beschermen je zoveel mogelijk tegen malaria, gele koorts, dengue en knokkelkoorts. De impregnatie blijft 3 jaar werkzaam bij dagelijks gebruik. De muskietennetten zijn verkrijgbaar in de vorm van een kelk, een koepel of een rechthoek en met een bijgesloten bevestigingskit makkelijk op te hangen. ► Bekijk en bestel hier de klamboe’s van Care Plus

TravelSafe
TravelSafe heeft klamboe’s voor elk type reiziger. De muskietennetten zijn er in de vorm van een rechthoek, een piramide, een vierkant (een cube) en een triangle. Door middel van een pop-upsysteem vouwen ze meteen uit en zijn ze makkelijk op te hangen. De meeste klamboe’s zijn geïmpregneerd en daarom geschikt voor een vakantie in de tropen. Sommige hebben een zeer fijnmazig net met een mesh size van 1000. Hier komt geen mug doorheen, dus zo’n muskietennet is bij uitstek geschikt voor een reis naar Schotland of Scandinavië. ► Bekijk en bestel hier de klamboe’s van TravelSafe

Cocoon
De Oostenrijkse outdoorfabrikant Cocoon is gespecialiseerd in lichtgewicht muskietennetten voor zowel binnen als buiten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en maten en worden geleverd met sets om de klamboe op te hangen. Omdat muggen worden aangetrokken door kleurcontrasten, hebben de klamboe’s verschillende kleuren. Het muskietennet voor binnen is daarom wit gekleurd, en het muskietennet voor buiten is groen, zwart of grijs. ► Bekijk en bestel hier de klamboe’s van Cocoon

Dbug
Met de klamboe van Dbug hoef je niet in het plafond te boren. Dankzij een buizenconstructie en speciaal ontworpen voetstukken zet je het muskietennet gewoon om je bed heen. De Dbug past om vrijwel ieder twee- en éénpersoonsbed. Aan beide kanten van de klamboe is een opening waardoor je er onder kant komen, maar die je ook weer dicht kunt maken. Je kunt de Dbug makkelijk opvouwen en meenemen op reis. ► Bekijk en bestel hier de klamboe van Dbug

IKEA
Ook woonwarenhuis IKEA heeft klamboe’s in het assortiment. De witte SOLIG-klamboe heeft één ophangpunt en is geschikt voor op reis. De BRYNE-klamboe is met een prijskaartje van € 9,99 supergoedkoop, maar deze is volgens de beschrijving niet bedoeld als bescherming tegen muggen en andere insecten (alleen ter decoratie, waarschijnlijk…). De klamboe’s kun je kopen tijdens een bezoekje aan IKEA.

Lees hieronder verder voor nog meer handige tips voor meenemen op reis:

Muggenspray

MuggensprayOok muggenspray mag absoluut niet ontbreken in je bagage. Je kunt muggenspray kopen met het middel DEET, maar er bestaan ook sprays die gemaakt zijn op een natuurlijke basis. Lees hier alles over muggenspray, DEET, de verkrijgbare merken en homeopathische middelen

Rugzak

RugzakGa je een lange reis maken, dan is een rugzak zo’n beetje het belangrijkste dat je moet meenemen. Met een rugzak kun je lange stukken wandelen en avontuurlijke trektochten maken, maar ook van het trein- of busstation naar het hotel lopen. Lees hier de tips over het meenemen van een rugzak

Wandelschoenen voor op reis

Het dragen van goede wandelschoenen tijdens een lange reis is onontbeerlijk. Je wandelt wat af op vakantie. Niets is vervelender dan knellende schoenen, met pijnlijke voeten tot gevolg. Lees hier de tips over het meenemen van wandelschoenen

Hangmat

Er zijn weinig spullen die zo’n groot vakantiegevoel oproepen als de hangmat. Je denkt dan al snel aan een strand met twee palmbomen waar de hangmat tussen hangt. Maar je kunt een hangmat ook gebruiken op reis om in te slapen. Lees hier de tips over het meenemen van een hangmat

Voor het laatst bijgewerkt op 23 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van een klamboe of muskietennet op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © IKEA; depositphotos.com/evgeny75/psisaa/aragami12345.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam