Autorijden in de sneeuw

WinterbandenAutorijden in de sneeuw en op ijs zijn wij Nederlanders en Vlamingen natuurlijk niet zo gewend. Het komt nog maar zelden voor dat er een dik pak sneeuw valt in de Lage Landen – we hebben er bijna nooit mee te maken. Anders is het als je op wintersport gaat naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland. Dan krijg je opeens te maken met grote hopen sneeuw waar je je als automobilist doorheen moet ploeteren. Ook verder weg moet je soms de confrontatie aangaan met sneeuw op de weg, bijvoorbeeld tijdens een road trip in Canada of een rondreis met de huurauto in IJsland. Autorijden in de sneeuw is een kunst op zich. Hieronder vind je enkele tips voor het rijden in de sneeuw en op ijs.

Winterbanden

Bij het rijden in de sneeuw is het raadzaam om winterbanden op je auto te laten zetten. Winterbanden hebben bij winterse omstandigheden meer grip op de weg dan gewone banden. Gewone rubberen autobanden worden harder naarmate de temperatuur daalt, waardoor je minder vast op het wegdek rijdt en sneller in een slip kunt raken. Winterbanden zijn gemaakt van zachter en flexibeler rubber.

Ook hebben de banden een dieper en asymmetrisch profiel, waardoor de auto zich als het ware meer kan vastbijten in de sneeuw en je meer vastigheid hebt op de weg. Bij een normale band is de wettelijk verplichte profieldiepte 1,6 millimeter. Bij winterbanden wordt door garages een minimale profieldiepte van 4 millimeter geadviseerd. Bij ijzige temperaturen is de remweg korter, dus winterbanden zijn veiliger dan gewone banden. Ook op een nat wegdek bij lage temperaturen kunnen winterbanden overigens nuttig zijn, waardoor ze door organisaties als de Consumentenbond en de ANWB ook voor Nederland worden aanbevolen.

Winterbanden verplicht?

Winterbanden bordIn Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht, maar in veel andere Europese landen wel. Die verplichting geldt niet voor de hele winter en voor elke plek, maar alleen tijdens winterse omstandigheden. Elk land heeft daarvoor zijn eigen regels. Sommige landen, zoals Zwitserland, werken met borden om aan te geven of winterbanden verplicht zijn. Het Duitse woord voor winterbanden is Winterreifen.

Het is echter in alle gevallen beter om winterbanden te gebruiken, als je onderweg sneeuw en ijs tegen kunt komen. Als je in winterse omstandigheden hinder veroorzaakt voor ander verkeer of een ongeluk veroorzaakt terwijl je zonder winterbanden rijdt, ben jij verantwoordelijk. Je riskeert dan een fikse boete omdat je door jouw nalatigheid de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar hebt gebracht. Op de website van Debandenwisselweken.nl vind je een handig overzicht van de verschillende regels in Europese landen over winterbanden.

Soorten winterbanden

Winterbanden zijn verkrijgbaar in tientallen maten, met verschillende breedtes en hoogtes, van diverse fabrikanten. De kosten voor automobilisten vallen op jaarbasis overigens mee. Met twee sets banden (een gewone autoband en een winterband) doe je er twee keer zo lang over. Daarnaast bespaar je op brandstof als je een set goede banden onder je auto hebt. De Consumentenbond heeft uitgerekend dat het verwisselen en opslaan van vier banden ongeveer € 230 per jaar kost, als ze om dezelfde velgen moeten. Winterbanden kun je ook huren. Voor tien dagen kost dat ongeveer € 120 tot € 175.

Winterbanden zijn in Nederland verkrijgbaar van de volgende fabrikanten:

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen bordVoor gebieden met veel sneeuw en ijs is het handig om ook sneeuwkettingen bij je te hebben. Deze kettingen breng je aan onder de aangedreven wielen, waardoor je nog meer grip hebt op de besneeuwde weg. Je moet alleen sneeuwkettingen gebruiken als er al sneeuw ligt. Zonder sneeuw kunnen de kettingen het wegdek beschadigen en is ook het autorijden lastiger. In Nederland zijn sneeuwkettingen daarom verboden.

In sommige landen zijn sneeuwkettingen verplicht, als er veel sneeuw of ijs op de weg ligt. Dit wordt meestal aangegeven met een blauwe verkeersbord, met daarop een autoband met een ketting eromheen. De verplichting geldt meestal voor kleinere bergweggetjes, maar kan ook gelden voor snelwegen als er een dik pak sneeuw ligt. Rij je zonder sneeuwkettingen, dan riskeer je een flinke boete. Let er wel op dat je evengoed winterbanden nodig hebt. Die kun je niet vervangen door het omleggen van kettingen om gewone banden.

Sneeuwkettingen zijn te koop of te huur. Het soort sneeuwketting dat je nodig hebt, is afhankelijk van de bandenmaat. Er zijn verschillende fabrikanten, zoals Pewag, Thule en Weissenfels. Voor een wintersportvakantie van een paar dagen is het goedkoper om te huren. Voor een personenauto is een set van twee kettingen te huur vanaf € 4,00 per dag.

Rijden in de sneeuw

Autorijden in de sneeuwBen je winterklaar met je winterbanden en de sneeuwkettingen in je achterbak, dan heb je een belangrijke voorzorgsmaatregel al genomen. Het wil niet zeggen dat je daarmee geen hindernissen meer tegen komt tijdens het autorijden in de sneeuw. Zorg dat je eerst al het sneeuw van je auto verwijdert, voordat je op pad gaat. Het belemmert niet alleen het zicht, maar tijdens het rijden kunnen ook brokken sneeuw losraken. Die kunnen alsnog op je voorruit terechtkomen, of misschien zelfs op andere voertuigen. Krab ook het ijs weg dat nog op de autoruiten zit na het wegvegen van de sneeuw.

Geef bij het wegrijden uit de sneeuw niet teveel gas en laat de koppeling langzaam los, om doorslippen te voorkomen. Je kunt het beste wegrijden uit de tweede versnelling, dan is er minder kans op doorslippen.

Pas je snelheid aan als je eenmaal op de besneeuwde weg rijdt. Rij zoveel mogelijk op de rechterrijstrook, waar de sporen al dieper liggen door andere auto’s die er hebben gereden (waardoor het wegdek wel gladder kan zijn). Maak geen snelle of plotselinge bewegingen met het stuur, maar rij zo rustig mogelijk. Hou ook meer afstand dan gebruikelijk omdat de remweg veel langer is. Autobonden adviseren een tien keer zo grote afstand aan te houden als normaal, omdat je tijdens het remmen nog tientallen meters door kunt glijden.

Maak je een lange autotocht door de sneeuw, neem dan ook voldoende warme spullen mee en zorg dat de benzinetank vol zit. Dan ben je tenminste voorbereid als je onverhoopt tijdens een sneeuwstorm langs de weg strandt of een sneeuwfile terechtkomt. Neem dekens en extra eten en drinken mee. Ook is het een goed idee om warme wollen sokken aan te trekken, want beheerst autorijden met koude voeten is een nachtmerrie.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 december 2015.

Foto's © depositphotos.com/fotovincek; hd-design; fotokostic.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam