Pech onderweg: 8 tips wat te doen

Pech onderweg wat te doenPech onderweg is altijd een vervelende onderbreking tijdens je vakantie. Ben je net lekker op weg naar je bestemming, en dan sta je opeens op de vluchtstrook of een parkeerplaats met autopech. In de ideale situatie kun je de problemen met je auto zelf oplossen. In het ergste geval sta je lang op hulp te wachten. En dat in een land waar de temperatuur meestal een paar graden hoger is dan in Nederland.

Laat je vakantie niet vergallen als je onderweg te maken krijgt met autopech. Gelukkig kun je met de juiste voorbereidingen het risico op pech onderweg flink verkleinen. Controleer bijvoorbeeld de bandenspanning en de accu voor vertrek. En krijg je onderweg toch autopech, dan zijn de problemen meestal snel te verhelpen. Toont je auto mankementen tijdens een roadtrip in het buitenland? Hier vind je 8 tips wat te doen bij pech onderweg.

#1 Regel pechhulp voor onderweg

De belangrijkste tip: zorg dat je kunt rekenen op pechhulp voor onderweg. Bij autopech kun je dan altijd een nummer van een Nederlandstalige alarmcentrale bellen als je zelf geen millimeter meer vooruit komt. Regel deze service voor vertrek. Voor enkele tientjes per jaar kun je deze pechhulp aanschaffen voor een reis met je auto in het buitenland. Zij zorgen ervoor dat je ter plekke assistentie krijgt van een automonteur. Eventueel krijg je vervangend vervoer naar je vakantieadres, of voor de reis terug naar huis. Deze pechhulp is af te sluiten voor vrijwel alle landen in Europa.

Pech onderweg hulp

#2 Stop op een veilige plek

Begint je auto te horten en te stoten terwijl je aan het rijden bent? Zoek dan snel een veilige plek, zo ver mogelijk aan de rechterkant van de weg. Rij naar een vluchtstrook of pechstrook en parkeer je auto zoveel mogelijk in de berm. Zo vormt het langs razende verkeer het minste gevaar – vooral belangrijk op de snelweg. Mocht er een tankstation of een parkeerplaats in de buurt zijn, dan is dat een goede plek als je nog een beetje kunt rijden. Is er geen vluchtstrook, dan mag je eventueel in de middenberm parkeren.

#3 Breng iedereen in veiligheid

Logischerwijs kun je niet in je auto blijven zitten bij pech onderweg. Zet je auto op de handrem en doe de alarmlichten aan. Stap uit aan de rechterkant en laat alle inzittenden ook aan de rechterkant uitstappen. Voor de veiligheid kun je iedereen het beste een reflecterend veiligheidshesje laten aantrekken (waaronder jijzelf). Laat iedereen wachten in de berm of achter de vangrail – zo ver mogelijk van het verkeer vandaan.

#4 Plaats een gevarendriehoek

Voor een vakantie in het buitenland is het raadzaam altijd een gevarendriehoek bij je te hebben. In veel Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek achter je auto te zetten bij pech onderweg. Hiermee waarschuw je andere automobilisten zodat ze niet tegen je aan rijden. Vooral in de schemer of in het donker is dat belangrijk. De afstand waarop de gevarendriehoek achter je auto moet staan, verschilt per land. Meestal is dat 50 tot 100 meter. Ook in landen waar de verplichting niet geldt, zoals Nederland, kun je beter een gevarendriehoek achter je auto plaatsen.

Pech onderweg gevarendriehoek

#5 Neem contact op voor pechhulp

Als je geen idee hebt wat er aan de hand is met je auto, moet je iemand bellen voor hulp. Je belt het alarmnummer als je klant bent bij een pechhulpdienst. Je krijgt een Nederlandstalige medewerker aan de lijn en je kunt uitleggen wat er aan de hand is. Zij sturen een monteur om de auto ter plekke te repareren. Mocht dat niet lukken, dan slepen ze je auto naar een garage in de buurt. Het is handig om het dichtstbijzijnde hectometerpaaltje op te zoeken om de locatie door te geven. Dit is een bordje, paaltje of steen met de naam van de weg en de kilometeraanduiding.

#6 Lekke band onderweg

Een lekke band is een veel voorkomend probleem bij pech onderweg. Stenen, stoepranden, scherven, spijkers en gaten in de weg kunnen je allemaal een lekke band opleveren. Als je een beetje handig bent, kun je een autoband zelf repareren of verwisselen. Doe dit echter niet als je met autopech langs de snelweg staat – dat is veel te gevaarlijk! Zet je auto op een veilige plek, maar rij niet teveel door met een lekke of zachte band. Dit is schadelijk voor de velg en bovendien vaak verboden. Voor het verwisselen van een lekke band moet je een krik en een reserveband in je auto hebben liggen. Check dit voor vertrek!

Pech onderweg en lekke band

#7 Lege accu op vakantie

Een lege accu is een ander pechgeval waar veel vakantiegangers mee te maken krijgen. Dit gebeurt niet spontaan tijdens het rijden, maar ontdek je meestal als je weer in de auto stapt nadat je even niet hebt gereden. Bijvoorbeeld omdat je een week op een camping hebt stilgestaan. Een lege accu op vakantie ontstaat vaak omdat je je lichten hebt laten branden. Vooral het leeslampje binnen in de auto is verraderlijk.

Ook slijtage, een verkeerde laadspanning of hoge of lage temperaturen kunnen oorzaken zijn van een lege accu. Voor het opladen van je accu heb je startkabels en een andere helpende auto nodig. Is er niemand in de buurt, dan kun je een beroep doen op de pechhulpdienst. Sowieso is het altijd verstandig altijd een accucheck te laten doen bij een garage voordat je op vakantie gaat.

#8 Soms moet je de politie bellen

Soms ontkom je er niet aan om de politie te bellen bij pech onderweg. Dat is zeker het geval als er een ander voertuig bij betrokken is. De politie moet vaststellen hoe de situatie is ontstaan, dat weer belangrijk is voor je autoverzekering. Maar het kan ook voorkomen dat je op een gevaarlijke plek staat. Denk aan een situatie waarbij je midden op de snelweg staat, omdat je auto het plotseling begaf. Of als je met pech op een haarspeldbocht staat, aan de rand van een ravijn. Zorg dus dat je altijd het alarmnummer van je vakantiebestemming bij je contacten in je smartphone hebt staan.

Pech onderweg gevaar

Voor het laatst bijgewerkt op 18 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen bij pech onderweg, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam