De 5 mooiste camperreizen in Europa

Camperreizen EuropaSteeds meer vakantiegangers trekken met een camper door Europa. Niet verwonderlijk, want een camperreis geeft je ongelooflijk veel vrijheid. In een knusse camper geniet je van landschappen die je mist als je in de stad verblijft. Je komt op afgelegen plekken die je anders misschien nooit zou ontdekken. Als je op een mooie plek staat, kun je daar gewoon wat langer blijven als je er zin in hebt.

Een camperreis in Europa combineert een gevoel van vrijheid en een hang naar avontuur. Bovendien kun je met een campervakantie ook nog eens de kosten drukken. Je bespaart bijvoorbeeld geld op hotelovernachtingen of het huren van een vakantiehuis. Je hoeft je niet te bekommeren over de dure aanschaf van een camper, want tegenwoordig kun je best voordelig een camper huren. Denk jij er ook over na om er een paar weken of maanden met een kampeerauto op uit te trekken? Hier vind je de 5 mooiste camperreizen in Europa!

Slovenië en Kroatië

Met een camperreis kun je makkelijk twee van de mooiste landen van de Balkan combineren: Slovenië en Kroatië. Je wisselt natuur en historische steden af met de prachtige stranden aan de Adriatische Zee. Begin in Slovenië, een land dat wat minder bekend is dan buurland Kroatië. Hier geniet je vanuit je camper van ongelooflijke uitzichten op bergen, prachtige alpenweiden en kristalheldere groenblauwe meren en rivieren. De Julische Alpen in het noorden van Slovenië is een goed vertrekpunt, om daarna een stop te maken bij het betoverende Meer van Bled.

Camperreizen Kroatië

Parkeer je camper op een kampeerplaats bij Ljubljana om de Sloveense hoofdstad te verkennen. Trek daarna naar het zuidelijke Kroatië waar je je kampeerauto kwijt kunt op plekken die doen denken aan filmlocaties van Game of Thrones. Langs de kust zijn talloze steden die een bezoek waard zijn, zoals Split en Dubrovnik. Maar vergeet ook niet het Kroatische binnenland. Een hoogtepunt is Nationaal Park Plitvicemeren, met 16 meren met watervallen. Let er op dat wildkamperen verboden is in Kroatië, maar er zijn wel veel kampeerplaatsen die campers verwelkomen.

De kust van Portugal

Een campervakantie geeft je de kans wat meer onbekende kanten van Portugal te ontdekken. Wat dacht je van een roadtrip langs de hele kust, van Viana do Castelo in het uiterste noorden tot Tavira in het zuidoosten van het land? De camperreis van zo’n 850 kilometer langs de Atlantische kust geldt als een van de mooiste van Europa.

Camperreizen Portugal

Verwacht prachtige stranden, fraaie uitzichten, blauwe luchten en grillige rotsen en kloven. Maak een tussenstop in Porto en Lissabon, om je roadtrip te vervolgen langs de kust van de Algarve. Reken op minimaal een week rijden, maar waarschijnlijk ben je langer onderweg. In Portugal mag je maximaal 48 uur met een camper parkeren langs de weg. Genoeg tijd dus om een plekje op te zoeken voor de mooiste Instagrammable foto’s.

Noorwegen

Onder fervente camperaars staat Noorwegen bekend als een uitstekend camperland. Hier mag je de camper namelijk vrij langs de weg parkeren, zolang je het voorzichtig doet en geen overlast veroorzaakt. Dit staat bekend als de Allemannsretten. Daarbij heeft Noorwegen fantastische camperroutes om uit te kiezen.

Camperreizen Noorwegen

Combineer een roadtrip langs de fjorden bijvoorbeeld met de Atlantische Weg (Atlanterhavsveien), bekend als de mooiste weg ter wereld. Of rij langs de kust van Bergen naar de hoofdstad Oslo, via eilanden en bossen. De wegen zijn goed in Noorwegen, maar hou er wel rekening mee dat ze smal en bochtig zijn voor een beginnende camperbestuurder.

Duitsland

Duitsland is de ideale bestemming als je voor de eerste keer een camperreis maakt en het rijden met een camper nog een beetje onder de knie wilt krijgen. Als je de Autobahn neemt, kun je in twee dagen het hele land doorkruisen. Leuker is het de snelweg te verlaten en op een relaxt tempo te cruisen langs kastelen, wijngaarden en schattige Duitse dorpjes met vakwerkhuizen.

Camperreizen Duitsland

Een mooie camperroute is de B500, een 233 kilometer lange route door het Zwarte Woud van Baden-Baden tot de Zwitserse grens. Of kies voor de 600 kilometer lange Sprookjesroute langs plekken die te maken hebben met sprookjes van de gebroeders Grimm. Wildkamperen is verboden in Duitsland, maar je mag wel met een camper maximaal 24 uur parkeren langs de weg. En wees attent op een Stellplatz: een plek waar je gratis mag overnachten met een camper.

Rondje IJsland

Dompel je onder in het land van vuur en ijs met een camperreis over de ringweg van IJsland. Deze ringweg nummer 1 volgt de hele omtrek van het land en is 1342 kilometer lang. Hoewel je de weg ook met een huurauto kunt afleggen, is een reis met een camper de beste manier om het buitenaardse landschap te ervaren. Je kunt onderweg stoppen op elke willekeurige camping, en daarvan zijn er genoeg in IJsland.

Camperreizen IJsland

Onderweg passeer je gletsjers, vulkanen, ijsmeren en fjorden. Een rondje over de ringweg duurt 7 tot 10 dagen, maar je kunt het beter rekken om wat meer te kunnen zien. Wildkamperen mag trouwens alleen met toestemming van de landeigenaar (en zie die maar eens te vinden). Op verschillende plekken in IJsland kun je een camper huren en rijden is niet al te moeilijk, want er is weinig verkeer.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 december 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste camperreizen in Europa, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam