8 tips voor het parkeren bij een luchthaven

Parkeren luchthaven tipsEr zijn talloze goede redenen om je auto bij een luchthaven te parkeren. Zo kun je makkelijk al je bagage meenemen op vakantie. Het is veel minder gesleep met je koffers en tassen dan als je die allemaal moet meenemen in het openbaar vervoer. Je bent flexibel, want je kunt aankomen op de luchthaven wanneer je maar wilt. En als je ver weg woont is parkeren bij een luchthaven eigenlijk de enige optie. Een taxi is onbetaalbaar op lange afstanden en met trein of bus ben je erg lang onderweg.

Ook parkeren bij een luchthaven is niet goedkoop, vooral als je langere tijd op reis gaat. Neem de tijd voor de nodige voorbereidingen om op de kosten te besparen. Zomaar naar het vliegveld rijden en je auto parkeren is niet aan te raden. Na terugkomst krijg je dan een gigantische rekening van de parkeerkosten onder ogen. Er zijn talloze opties om je auto goedkoper kwijt te kunnen bij een luchthaven, maar sommigen zijn praktischer dan andere. Rij je met je eigen auto naar het vliegveld? Hier vind je 8 tips voor het parkeren bij een luchthaven!

Vergelijk de Europese vliegvelden

Parkeren op de ene luchthaven is goedkoper dan de andere. Je betaalt meestal meer parkeerkosten op een grote internationale luchthaven dan op een kleiner regionaal vliegveld. Afhankelijk van je woonplaats kan het gunstig zijn om te vliegen vanaf een ander vliegveld. Zo is parkeren bij de luchthaven van Eindhoven of Groningen goedkoper dan op Amsterdam Schiphol. Ook vliegvelden net over de grens in Duitsland kunnen voordeliger zijn als het om parkeren gaat. Veel vluchten naar populaire vakantiebestemmingen vertrekken vanaf kleinere luchthavens.

Parkeren luchthaven

Vergelijk de parkeertarieven

Dit is een van de handigste tips: vergelijk de parkeertarieven op een luchthaven. Je krijgt een overzicht van alle opties om te parkeren in de buurt van een vliegveld. In één oogopslag zie je hoeveel je kwijt bent aan parkeerkosten voor de periode dat je op reis bent. Wil je bijvoorbeeld op Schiphol parkeren? Dan krijg je zeker een stuk of tien mogelijkheden te zien, met prijzen en beoordelingen. Ook kun je filteren op oplaadpunten voor een elektrische auto. Je kunt je parkeerplek via een vergelijkssite meteen reserveren.

Boek tijdig je parkeerplek

Zoals alles rond je vakantie: boek tijdig! Net zoals met vliegtickets ben je goedkoper uit als je ruim van tevoren je parkeerplaats bij een luchthaven reserveert. Het kan wel zo’n 30 procent in de kosten schelen als je een paar maanden voor vertrek boekt. Sowieso zijn de goedkoopste opties altijd als eerste volgeboekt, dus je hebt meer keuze uit lage tarieven als je er vroeg bij bent. Bij last minute parkeren betaal je de volle mep. Ook is online boeken altijd goedkoper dan ter plekke betalen.

Parkeren luchthaven plek

Vermijd de schoolvakanties

Parkeren op een luchthaven is het duurst tijdens de zomermaanden juli en augustus. Ook tijdens schoolvakanties liggen de parkeertarieven in het algemeen wat hoger. Hou hier rekening mee als je je vakantie boekt en met je eigen auto naar het vliegveld gaat rijden. Als je flexibel bent en geen schoolgaande kinderen hebt, ben je goedkoper uit buiten de vakantieperiodes. Luchthavens hebben dan vaak speciale aanbiedingen waarmee ze het parkeren promoten.

Zoek alternatieve aanbieders

Je betaalt altijd het meest voor een officiële parkeerplek bij een luchthaven. Schiphol heeft bijvoorbeeld vier parkeerterreinen, op loopafstand van de passagiersterminal en iets verder weg. De laatste jaren zijn er echter talloze commerciële aanbieders bijgekomen die parkeerplaatsen in de buurt van een vliegveld aanbieden. Parkeren bij deze alternatieve aanbieders is goedkoper dan bij de officiële parkings. Deze parkeerterreinen liggen buiten het luchthaventerrein, waarbij je met een shuttlebus naar de terminal wordt gebracht. Parkeren kost dus wel extra tijd, dus plan dit in voor je vlucht vertrekt.

Parkeren luchthaven auto's

Park, Sleep & Fly

Voor een vroege vlucht of een relaxt begin van je vakantie is Park, Sleep & Fly een idee. Je boekt een nacht in een hotel in de buurt van een luchthaven en je mag je auto daar laten staan. Voor een overnachting van zo’n € 100 voor twee personen mag je je auto bijvoorbeeld twee weken gratis parkeren. Het hotel regelt een gratis shuttledienst voor je naar het vliegveld. Nabij Schiphol vind je in plaatsen als Aalsmeer en Zwanenburg hotels die deze arrangementen aanbieden. Na de landing brengt een shuttlebus je weer terug naar het hotel om je auto op te pikken.

Gebruik een valet service

Hou je van gemak, dan kun je gebruikmaken van een valet service. Je parkeert even kort voor de ingang van de vertrekterminal, waarna je je autosleutels afgeeft aan een chauffeur. Hij of zij rijdt je auto naar een verder weg gelegen parkeerterrein. Na terugkomst neem je weer telefonisch contact op met de aanbieder, waarna een chauffeur je auto klaarzet voor de aankomsthal.

Parkeren luchthaven vrouw

Deze optie is duurder dan het reguliere parkeren, maar het scheelt gehannes met bagage in een shuttlebus. Ook voor een vakantie met kleine kinderen en kinderwagens is dit ideaal. Wees wel voorzichtig met deze service als je net een spiksplinternieuwe auto hebt aangeschaft. Niet alle chauffeurs gaan even zorgvuldig met je auto om.

Parkeer in een straat rondom de luchthaven

Wil je echt helemaal niets betalen en toch je auto bij een luchthaven parkeren? Dan kun je een parkeerplek zoeken in een straat in een woonwijk of op een bedrijventerrein in de buurt van het vliegveld. Je hebt meer kans op een gratis parkeerplaats in de buurt van kleinere regionale luchthavens. Maar ook bij Schiphol kun je parkeren zonder te betalen.

In het nabijgelegen Hoofddorp zijn bijvoorbeeld woonwijken waar je je auto gratis kunt parkeren. Met de taxi is het dan nog zo’n 12 minuten naar de vertrekhal. In Amsterdam Nieuw-West heeft Tuincentrum Osdorp een enorm groot parkeerterrein waar je gratis je auto kwijt kunt. De taxirit naar Schiphol duurt slechts 11 minuten. Let wel op de veiligheid, want niemand houdt je auto in de gaten. Ook bewoners zitten niet te wachten op een ‘vreemde auto’ die een paar weken voor de deur staat.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het parkeren bij een luchthaven, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam