Tien tips om je door de drukte van de luchthaven te worstelen

Door de luchthavenrompslomp in 13 minutenDruk, drukker, drukst: het toerisme is booming en ook op vliegvelden worden de rijen steeds langer. Voordat je het weet, ben je bij aankomst op een vliegveld minstens een uur bezig voordat je eindelijk buiten de aankomsthal staat. Hier hebben we een handleiding van tien stappen voor je opgesteld om je binnen 13 minuten door de rompslomp van de luchthaven heen te worstelen. Nou ja, bij wijze van spreken dan….

Stap 1: Neem alleen handbagage mee

Als je veel bagage met je mee torst, zal je nooit binnen 13 minuten buiten kunnen staan. Koffers, grote rugzakken en – erger nog – fietsen, surfplanken, kinderwagens of golftassen werken enorm vertragend bij aankomst op een vliegveld. Niet zelden sta je een halfuur naar een lege ronddraaiende bagageband te staren voordat de eerste koffers en reistassen in zicht komen. Neem dus alleen handbagage mee, zodat je dit obstakel kunt vermijden.

Stap 2: Ga strategisch in het vliegtuig zitten

Mocht je het kunnen veroorloven, koop dan een vliegticket voor de businessclass als je binnen 13 minuten over het vliegveld wilt sjezen. Maar ook met een gewoon economyclass ticket kun je alvast strategisch vooraan in het vliegticket gaan zitten. Ga zo snel mogelijk online inchecken zodra dat mogelijk is en kies een stoel op de eerste de beste rij die beschikbaar is. Kies uiteraard een stoel aan het gangpad. Je hebt dan al een enorme voorsprong op alle reizigers achter je.

Handbagage vliegtuigStap 3: Verberg je handbagage boven je

Het zou zo maar een onverwachte belemmering kunnen opleveren. Stap je in het vliegtuig, blijkt het compartiment boven jouw stoel al vol te zitten met de tassen en trolleys van andere passagiers. In het ergste geval is er achterin het vliegtuig nog een plaatsje waar je jouw rolkoffer kwijt kunt. Volgens dit nachtmerriescenario moet je wachten totdat alle reizigers zijn uitgestapt, voordat je bij jouw handbagage kunt. Stap dus meteen in zodat dat mogelijk is. Dan kun je in ieder geval de bagageruimte boven je stoel claimen.

Stap 4: Verzamel je spullen voor de landing

Ga niet zitten wachten tot het vliegtuig naar de gate is gesukkeld voordat je je spullen pakt. Verzamel je bagage zodra het toestel gaat landen. Zorg dat de handgreep van je handbagage in het compartiment naar jouw kant uitsteekt, zodat je dat meteen kunt vastpakken als het compartiment open mag. Maak het vak in de stoel voor je leeg, stop de tijdschriften, puzzelboekjes en iPhone in je tas. Trek je schoenen aan en maak je veters vast.

Stap 5: Maak je klaar voor vertrek

Niet wegsukkelen bij aankomst, maar alert blijven! Maak je klaar voor vertrek uit het vliegtuig. Doe je rugzakje op je rug of hou je reistas vast. Hou je paspoort alvast binnen handbereik. Ga rechtop zitten zodat je meteen op kunt staan als het lampje ‘stoelriemen vast’ niet mee brandt. Het geklungel van medepassagiers bij het pakken van hun spullen en handbagage zorgt voor onnodige oponthoud.

Stap 6: Spoed je naar de uitgang

Rennen is misschien wat overdreven, maar een snelle tred is zeker aan te raden zodra je de veiligheidsgordel los mag maken. Ga zo snel als mogelijk vooruit in het gangpad, om anderen voor te zijn. Het is misschien niet zo beleefd en de stewardessen vinden je misschien wat ongeduldig, maar die zie je toch nooit meer. En je vermijdt het getreuzel waar de andere passagiers last van hebben en je blokkeert niet het gangpad.

Stap 7: Wandel stevig door

Ben je eenmaal in de terminal, gedraag je dan niet als een koe die zich naar slachtbank begeeft of een shopper in de Kalverstraat die niet weet wat hij moet kopen. Wandel stevig door richting de paspoortcontrole. Blijf de hele tijd aan één kant lopen om de doorstroming niet te belemmeren en niet de hele tijd tegen andere mensen aan te lopen. Ga niet bellen, appen, plassen of sms’en, dat werkt vertragend en komt allemaal later wel.

StepkofferStap 8: Gebruik een stepkoffer of zelfrijdende koffer

Je benenwagen is cruciaal, maar er zijn ook nog wat hulpmiddelen waarmee je zo een halfuur kunt besparen. Zo is er de stepkoffer: een koffer waar je in een handomdraai een step uit kunt klappen. Je houdt je vast aan het handvat en bent klaar om naar de exit te racen, mits er niet teveel andere reizigers voor je voeten lopen natuurlijk. Ook kun je een Modobag aanschaffen, een koffer met ingebouwd elektromotortje waarmee je met 13 kilometer per uur door de terminal kunt crossen.

Stap 9: Gebruik rolbanden en roltrappen

Zie je een rolband of een roltrap: profiteer ervan en spring erop en eraf. En blijf in beweging. Hou je niet vast aan de armleuning, maar blijf lopen en haal de andere reizigers in die dagdromend en met een jetlag de aankomsthal aan zich voorbij zien glijden. Met rolbanden en roltrappen kun je enorme tijdwinsten bereiken. De hele brutale reizigers vragen overigens of ze achterop een vliegveldkarretje mogen zitten, een soort golfkarretje met een personeelslid dat met volle vaart langs iedereen scheurt.

Stap 10: Overwin de paspoortcontrole

Ben je bij de paspoortcontrole aangekomen, reserveer dan enkele seconden om een strategische wachtrij te kiezen. Kies voor de rij ‘Europese Unie’, het levert meestal minder gedoe op. Immigratieambtenaren lijken minder problemen te hebben met Europeanen dan iemand uit pakweg Afghanistan. Ga in een rij staan met mensen zoals jij, reizigers die op vakantie gaan om het land te ontdekken, niet om zich op te laten houden door een vliegveld. Daarna hangt het van de grillen af van de immigratieambtenaar of je binnen 13 minuten de buitenlucht kunt opsnuiven.

Foto's © depositphotos.com/Liufuyu; Pixabay.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 september 2016. Als je nog meer tips hebt om je door de drukte van de luchthaven heen te worstelen, kun je dat aan ons laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam