Vliegvelden in de wereld

VliegveldenVoor sommige reizigers is het inmiddels een sport geworden: het afstrepen van alle vliegvelden in de wereld. Reis je veel en vaak, dan breng je heel wat tijd door op de verschillende luchthavens. Voor kleinere plaatsen en bestemmingen die wat verder weg liggen, moet je bijna altijd overstappen op een vliegveld. Gelukkig doen de luchthavens steeds meer hun best om het de reizigers naar de zin te maken, gedwongen als ze zijn om soms urenlang te wachten en rond te hangen. Soms moet je in de vertrekhal zelfs een slaapplaats zien te vinden.

Met de groei van het vliegverkeer is de hele wereld inmiddels bezaaid met vliegvelden. Er zijn er al meer dan 44.000, van hele grote tot hele kleine die eigenlijk nauwelijks de titel ‘vliegveld’ mogen krijgen. Sommige luchthavens hebben vele vertrek- en landingsbanen en verstouwen in de terminals vele miljoenen passagiers per jaar. Dat zijn bijna kleine steden geworden. In bepaalde uithoeken bestaat een vliegveld uit niet meer dan een simpele strook zand of gras (airstrip) waar één keer per week een piepklein tweemotorig vliegtuigje landt. Hoe intensiever het vliegverkeer is in een land, hoe meer luchthavens je er vindt. De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld ruim 13.500 vliegvelden (waarvan een deel bestemd is voor militair gebruik). Landen als Barbados en Tuvalu moeten het doen met één luchthaven.

Om een beetje orde te scheppen in de chaos, heeft elke luchthaven een eigen code van drie hoofdletters. Die worden bepaald door de International Air Transport Association (IATA), de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen. Meestal zitten de letters in de naam van de stad. Zo wordt Amsterdam in de luchtvaartwereld afgekort tot AMS en staat BCN voor Barcelona. Bij het kopen van een vliegticket kun je op sommige websites simpelweg de luchthavencode intoetsen om vluchten van de ene luchthaven naar de andere te zoeken. Je komt de luchthavencodes ook tegen op de labels tegen die op een vliegveld aan je bagage komt te hangen, nadat je deze hebt ingecheckt. Zo weten de afhandelaars op een vliegveld precies waar je koffer, rugzak of reistas naartoe moet. Bij de informatie over vliegvelden op onze website vermelden we voor het gemak altijd de luchthavencode.

Overzicht van vliegvelden

Op internet is inmiddels uitgebreide informatie te vinden over de vliegvelden, met plattegronden, tips over voorzieningen, een overzicht van de luchtvaartmaatschappijen die de luchthavens aandoen en handige informatie over het vervoer van het vliegveld naar de stad. Op de site van de Wereldreizigersclub hebben we uitgebreid overzicht samengesteld met links naar alle vliegvelden in de wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegvelden in de wereld, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/3dmentat.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam