Laat je woning energiezuinig achter tijdens je wereldreis!

Ga je voor langere tijd op (wereld)reis, maar kies je ervoor je woning wel te behouden? Dan is het belangrijk dat je je woning energiezuinig achterlaat. Want het is natuurlijk zonde als er in je woning tijdens jouw afwezigheid nog onnodig energie wordt verbruikt. Wij vertellen je welke voorzorgsmaatregelen je allemaal kunt nemen om je woning zo energiezuinig mogelijk achter te laten.

Voorkom sluipverbruik

Zet alle apparaten in huis helemaal uit door alle stekkers uit het stopcontact te halen. Als apparaten uit of op stand-by staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit, kan er namelijk nog steeds energie verbruikt worden. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Daarnaast is het ook veiliger om je stekkers uit het stopcontact te halen als je lang weg bent; zo voorkom je brand door kortsluiting.

Koelkast en vriezer uitruimen

De koelkast en vriezer vreten behoorlijk veel energie. Als jij op reis gaat, en beide apparaten dus voor langere tijd niet gebruikt, is het verstandig om deze ook uit het stopcontact te halen. Haal de koelkast en vriezer eerst helemaal leeg. Waarschijnlijk is dit sowieso verstandig, aangezien de meeste producten niet meer goed zijn wanneer je terugkomt.

Haal de stekkers van de apparaten vervolgens uit het stopcontact en laat de deuren openstaan, doe dit ook als je weg bent zodat er geen schimmel ontstaat. Leg handdoeken in de vriezer om het ontdooide water op te vangen. Het is hoe dan ook verstandig om je vriezer regelmatig te ontdooien. Een ijslaag in de vriezer zorg namelijk voor een hoger energieverbruik.

Zet de lampen uit

Het lijkt vanzelfsprekend, alle lampen uitzetten voordat je weggaat. Toch laten sommige mensen een lamp in huis of in de tuin aan om inbrekers af te schikken. Doe jij dit ook? Kies dan voor een lamp met een timer, die elke dag rond een bepaalde tijd aan- en uitgaat. Overdag heb je toch niks aan een brandende lamp. Dit kost alleen maar onnodig energie. Nog een tip: ga voor led-lampen, die zijn een stuk energiezuiniger dan gloeilampen en halogeenlampen.

Temperatuur omlaag

Zet je thermostaat lager voordat je weggaat. Als je er niet bent, hoef je huis toch geen aangename temperatuur te hebben. Ben je ’s winters weg, zorg er dan voor dat de thermostaat op minimaal 15 graden staat. Doe je dit niet, dan kunnen je leidingen bevriezen en daardoor kapotgaan. Ga je in de zomer op reis, dan kun je de verwarming zelfs helemaal uitzetten. Er zijn tegenwoordig ook veel thermostaten die je op afstand kunt bedienen. Je kunt de thermostaat dan via een app hoger zetten vlak voordat je weer thuis bent, zodat je wel in een warm huis thuiskomt.

Vergelijken en overstappen

De makkelijkste en snelste manier om te besparen op de energierekening is energie vergelijken. Als je al voor lange tijd bij dezelfde energieleverancier zit, is de kans groot dat je veel te veel betaalt. Door over te stappen kun je dan al snel een paar honderd euro besparen. Ook doe je er goed aan om energie aanbiedingen naast elkaar te leggen, om te kijken hoe je maximaal kunt profiteren. En dat geld kun je natuurlijk goed gebruiken voor je wereldreis.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 december 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het energiezuinig achterlaten van je woning, laat het dan weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; depositphotos.com/santypan.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam