Reizen naar Brussel, België

Reizen met de trein naar Brussel

Brussel reizenBrussel ligt zeer centraal in Europa en is daarom uitstekend met de trein te bereiken. Meer dan 60 miljoen Europeanen kunnen binnen twee uur met de trein in de Belgische hoofdstad zijn. Het belangrijkste treinstation voor de hogesnelheidstreinen is Brussel-Zuid (in het Frans Gare de Bruxelles-Midi) in het zuiden van de stad. Het station is verbonden met de vier andere belangrijke treinstations in Brussel. Je kunt met de hogesnelheidstreinen Thalys, TGV, Eurostar en ICE naar de hoofdstad van België.

Thalys

Ook vanuit Nederland kun je binnen twee uur met de trein in Brussel zijn. De snelle Thalys rijdt tot veertien keer per dag rechtstreeks van Amsterdam naar Brussel. Onderweg stop je op Schiphol, in Rotterdam en in Antwerpen. De treinreis duurt 1 uur en 49 minuten. Dat is sneller dan met het vliegtuig, omdat je minder tijd kwijt bent met gedoe en wachten op de luchthaven.

Thalys van Amsterdam naar BrusselHoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het treinkaartje. Je kan de Thalys alleen nemen met een reservering, waarop je een vaste zitplaats krijgt toegewezen. De Thalys kent een 1e en 2e klasse. In de 1e klasse komt een steward of stewardess langs voor een drankje en soms een ontbijt of lichte maaltijd (als de reis langer duurt dan 50 minuten). Ook heb je in de 1e klasse gratis wifi. In de 2e klasse moet je betalen voor wifi, en is er een bar waar je eten en drinken kunt kopen. Sinds de aanslagen in Parijs in het najaar van 2015 moet je op het station door veiligheidspoortjes voordat je kunt instappen in de Thalys. Wees er op tijd bij om de trein niet te missen. Meer informatie vind je op www.thalys.com

Intercity

Veel goedkoper is de ‘gewone’ trein van Amsterdam naar Brussel, maar deze doet er ook veel langer over. Met de intercity ben je bijna 3½ uur onderweg. De eindbestemming is ook Brussel-Zuid. Onderweg stopt de trein op Schiphol, Den Haag HS, Rotterdam, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussel Luchthaven, Brussel-Noord en Brussel-Centraal. Voor de intercity heb je geen reservering nodig. Je kunt dus een kaartje kopen en meteen instappen. Let er wel op dat in de spits vele forensen gebruikmaken van deze internationale trein. Dan is het erg druk en heb je een kleine kans op een zitplaats, voor het eerste traject in Nederland. De intercity van Amsterdam naar Brussel vertrekt elk uur.

Je kunt niet rechtstreeks met de trein van Maastricht naar Brussel reizen. Je moet daarvoor overstappen in Luik. De totale reistijd is ongeveer 2 uur.

Reizen met de auto naar Brussel

Ringweg BrusselMocht je veel bagage bij je hebben, dan is het praktischer om vanuit Nederland met de auto naar Brussel te rijden. De afstand van Amsterdam naar de Belgische hoofdstad is ruim 200 kilometer, zonder files en drukte op de wegen zo’n 2½ uur rijden. De snelste weg is de A27 via Utrecht en Breda. Een iets langzamere route is de A4 via Den Haag en Rotterdam. Via beide autosnelwegen kom je uiteindelijk bij Antwerpen, waar het behoorlijk druk is op de weg.

De snelste route vanaf Antwerpen is vervolgens de snelweg E19. Bij Brussel kom je aan de noordkant van de Grote Ring, waar het meestal nog drukker is dan bij Antwerpen. Niet zelden krijg je te maken met files en vertraging. Een Amerikaans onderzoek heeft ooit uitgewezen dat de files in Brussel en Antwerpen erger zijn dan die in bijvoorbeeld Londen, Parijs en New York. Vanaf Antwerpen kun je ook de westelijker gelegen A12 nemen, alleen rij je hier ook over een hoofdweg met kruispunten en stoplichten.

Door verkeersdrukte doe je er met de auto dus waarschijnlijker langer over dan de aangegeven reistijd via Google Maps en de navigatiesystemen. Ben je van plan met de auto naar Brussel te rijden, vermijd dan in ieder geval de spits. Heb je weinig bagage bij je, dan is de trein sneller en comfortabeler. Onderweg kun je je benen strekken, slapen, lezen, internetten, relaxen of werken.

Vliegen naar Brussel

Vliegen naar BrusselHet is niet ver, maar toch kun je vanuit Nederland vliegen naar Brussel. Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt een paar keer per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Brussel. De vliegtijd is 45 minuten.

De vluchten komen aan op Brussels Airport (BRU), de grootste en belangrijkste internationale luchthaven van België. Het vliegveld ligt 12 kilometer ten noordoosten van Brussel en bestaat uit één terminal. Op verschillende plekken in het gebouw vind je banken, geldautomaten, bars, cafés, restaurants en duty free-winkels.

De luchthaven beschikt over eigen gebedsruimtes voor zowel islamitische, joodse, katholieke, orthodoxe als protestantse passagiers. Er zijn faciliteiten voor het verschonen van baby’s en er is een apotheek, een kapper, een postkantoor en een medische post die 24 uur per dag is bemand. Wifi is het eerste uur gratis. Website: www.brusselsairport.be

Van de luchthaven naar Brussel

Trein

De trein is de makkelijkste optie om van de luchthaven in het centrum van Brussel te komen. In het souterrain van het vliegveld is het treinstation. De Brussels Airport Express vertrekt vier keer per uur naar de stad en stopt op de stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. De rit naar het centrum duurt ongeveer 20 minuten. Vanaf de treinstations in Brussel kun je de trein nemen naar elke andere stad in België.

Bus

Vanaf de luchthaven rijden verschillende bussen naar Brussel en andere steden in België. Het busstation bevindt zich op niveau 0, één verdieping lager dan de aankomsthal. Lees hier meer informatie over het reizen met de bus in België

Vervoersbedrijf De Lijn heeft bussen rijden van het vliegveld naar treinstation Brussel Noord, het hoofdkwartier van de NAVO en naar het Brusselse metrostation Roodebeek. Daarnaast zijn er regionale busverbindingen naar steden in Vlaanderen, zoals Mechelen, Leuven en Vilvoorde. Voor informatie over de routes en de dienstregeling kun je kijken op de website: www.delijn.be

Bus in Brussel, BelgiëEr rijdt ook een bus van de luchthaven rechtstreeks naar de Europese wijk in Brussel. De Airport Line rijdt overdag op doordeweekse dagen als expresbus met nummer 12. Deze busrit duurt een halfuur. In de avonduren en in de weekenden is het een gewone lijndienst, met buslijn 21, waarbij op alle tussengelegen bushaltes wordt gestopt. Een kaartje kun je kopen bij automaten op het busstation. Je kunt ook in de bus bij de buschauffeur een kaartje kopen, maar dan ben je meer geld kwijt. De Airport Line wordt verzorgd door vervoersbedrijf MIVB. Voor informatie over de dienstregeling: www.stib-mivb.be

De Airport Express rijdt rechtstreeks van Brussels Airport naar het centrum van Antwerpen. De eindhalte is het Koningin Astridplein voor het Centraal Station in Antwerpen. De bus vertrekt één keer per uur en de reistijd is 45 minuten. Kaartjes kun je kopen bij de buschauffeur. Website: www.airportexpress.be

Taxi

Buiten de aankomsthal vind je een taxistandplaats. Officiële taxi’s met een vergunning zijn herkenbaar aan een geel-blauw bord op het dak en hebben een meter. Je kunt ook benaderd worden door malafide chauffeurs die je met een eigen auto willen vervoeren, maar doe dat niet! Het tarief voor een taxirit naar het centrum van Brussel ligt tussen de € 40 en € 50. De rit duurt 20 tot 30 minuten.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Thalys/Jean-Jacques D’Angelo; STIB/MIVB; depositphotos.com/Kartouchken/Bombaert.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam