De multigeneratievakantie: vakantietrend voor 2014

DE MULTIGENERATIEVAKANTIE: VAKANTIETREND VOOR 2014

Amsterdam, 9 januari 2014 – De multigeneratievakantie, de natuur in, cruisevakanties, social travel en transforcation: dat zijn in het kort de vijf vakantietrends voor 2014. Trendbureau Cherry Picker heeft de nieuwste trends op een rijtje gezet.

MultigeneratievakantieVakantietrend 1: De multigeneratievakantie

Bij multigeneratievakanties draait het om vakanties met de hele familie: kleinkinderen, ouders en grootouders. Grootouders hebben tegenwoordig een goede gezondheid, zijn reislustig, hebben tijd en energie én betalen meestal de rekening. Het samenzijn op vakantie is vaak een compensatie voor het gebrek aan contact gedurende de rest van het jaar. Tegelijkertijd kan iedereen alleen of samen zijn ‘eigen ding’ doen: vader en zoon of moeder en dochter beleven gezamenlijke momenten. De jongere generatie die opgegroeid is met het internet en de weg weet op vakantiewebsites gaat steeds meer bepalen, de oudere financieel krachtige generatie gaat daarentegen betalen.

Vakantietrend 2. Cruisen: zowel op zee als op de rivieren

CruisevakantieDe populariteit van de cruisevakantie kent zijn weerga niet in 2014. Het afgelopen jaar heeft de cruise-industrie hard gewerkt aan het ombuigen van het imago van cruisen door zowel korte als lange cruisevakanties aan te bieden die passen bij elke leeftijd en lifestyle. Van breicruises tot stedentripcruises. De cruises hebben hun stoffige imago verloren en worden nu ook door jongere generaties omarmd. Was cruisen vroeger iets voor voornamelijk ouderen, in 2014 wordt cruisen de nieuwe drijvende all inclusive vakantie voor iedereen. In vaak korte tijd zie je verschillende steden en landen, aan boord is er voor ieder wat wils en je weet van tevoren wat de vakantie kost.

Vakantietrend 3. Transforcations: digitale detox en ‘expertcation’

Wie in deze drukke tijden op ‘transforcation’ gaat doet dat om te reflecteren, nieuwe plannen te maken of om iets te leren van, óf bij te dragen aan het vakantieadres. De ‘braincation’ is er voor wie geestelijke rust nodig heeft in de vorm van een digitale detox zonder telefoon en internet. Wie tijdens zijn vakantie juist iets wil opsteken gaat op ‘expertcation’. Deze expert-vacations sluiten vaak aan bij persoonlijke passies en draaien om iets leren, bijvoorbeeld over de lokale bevolking, gastronomie, geschiedenis of natuur. Tot slot is er de vakantietrend ‘voluntourism’ voor wie vrijwilligerswerk en vakantie combineert en zo iets bijdraagt aan de plaatselijke cultuur of natuur.

Vakantietrend 4. Social travel: voordelig én ‘local’

In 2014 zullen steeds meer Nederlanders hun heil zoeken bij social travel. Enerzijds zoeken ze via bemiddelingswebsites als AirBnB en Wimdu naar een voordelige slaapplek waarbij persoonlijke tips van de gastheer of –vrouw hun vakantie uniek en ‘local’ maken. Ook stellen we zelf online via onze eigen social media netwerken of websites met lokale insiderstips een bijzonder vakantieprogramma samen. In 2014 wordt de reiziger tegelijkertijd kritischer door het stellen van hogere eisen aan de kwaliteit van de accommodatie, privacy en de authenticiteit van social travel bij locals thuis.

NatuurvakantieVakantietrend 5. De natuur in

Vakantie is een manier om te ontsnappen uit de dagelijkse gedigitaliseerde maatschappij. We kiezen dit jaar nog meer voor lichamelijk én geestelijke gezondheid en trekken ze er steeds vaker op uit in de natuur. In de natuur waan je je in een andere wereld, vol rust en balans. Buitensportactiviteiten groeien in populariteit, net als overnachten op natuurlijke plekken in een ‘glamping-accommodatie’ of boomhut. Back to basic in de natuur, maar dan wel met enige vorm van luxe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!