Op zoek naar de roots van wereldleiders

Amsterdam, 23 maart 2014 – Dezer dagen komen bijna 60 wereldleiders naar Nederland voor topoverleg over nucleair terrorisme. Veel van ons land zullen ze niet zien, ze verblijven vooral in hun conferentieoord in Den Haag. Veel van de wereldleiders zullen we ook niet zien, daarvoor zijn de veiligheidsmaatregelen te streng. Je kunt wel op zoek naar de ‘roots’ van de wereldleiders. Hieronder enkele toeristische hotspots van enkele recente groten der aarde .

Schets van het Obama Cultural Centre
Schets van het Obama Cultural Centre

Obama

De roots van de Amerikaanse president Barack Obama liggen in Kenia. In het kleine dorpje Nyangoma-Kogelo in het westen van zijn land is zijn vader geboren. Sinds het presidentschap van Obama is het stoffige, armoedige dorpje op de toeristische kaart gezet. Er is een nieuwe asfaltweg naartoe aangelegd, een Obama Museum geopend en een gloednieuw hotel neergezet: het Kogelo Village Resort. Door de familie van Obama wordt nog gewerkt aan de bouw van het Obama Cultural Centre.

Mandela

Mandela was al vroeg in zijn leven een legende, waardoor er in Zuid-Afrika vele plekken zijn om het leven van ‘Madiba’ te ontdekken. Vooral in Johannesburg kun je in zijn voetsporen treden. Je kunt het huis bezoeken waar hij woonde, het Mandela Museum, het advocatenkantoor waar hij werkte en de gevangenis waar hij vast zat. In Kaapstad is er natuurlijk Robben Eiland, waar de latere president van Zuid-Afrika de meeste jaren zat opgesloten.

National Gandhi Museum in New Delhi, India
National Gandhi Museum in New Delhi

Gandhi

Mahatma Gandhi leeft al een halve eeuw niet meer, maar er is in India bijna geen plek waar de beroemde Indiase leider níet wordt gememoreerd. Je kunt er maanden aan kwijt zijn om alle Gandhi-plekken te bezoeken. Om echt álles over zijn leven te weten te komen, kun je terecht in het National Gandhi Museum in de hoofdstad New Delhi. Voorts zijn er Gandhi musea in onder meer Madurai, Mumbai, Patna, Pune, Kolkata en Kerala.

Churchill

De Britse staatsman Sir Winston Churchill is toch een beetje de man die de agressie van Hitler weerstond en daarmee een belangrijke bijdrage leverde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dan is het dus ook niet zo gek dat de premier een paar musea op zijn naam heeft staan. In de Britse hoofdstad heb je het Churchill Museum and Cabinet War Rooms, het ondergrondse complex waar hij tijdens de oorlog verbleef. In Londen kun je een Winston Churchill Tour boeken en in Fulton in de Amerikaanse staat Missouri heb je het National Churchill Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!