Koningaap - India

Vakantie in Mumbai, India

Tips voor een vakantie in Mumbai

Een vakantie in Mumbai beleef je de grootste stad van India en het financiële en economische centrum van het land. Een uitgestrekte, overvolle en chaotische plek met 16 miljoen inwoners waarop het cliché ‘stad van contrasten’ meer van toepassing is dan op enige andere plaats in deze wereld. De hoofdstad van de staat Maharashtra is de thuisbasis van grote rijkdom, met glinsterende wolkenkrabbers en modebewuste Bombayiten. De enorme metropool die we nog altijd Bombay blijven noemen, is de stuwende kracht van het Indiase bedrijfsleven, de industrie en de handel. Je vindt er het duurste huis ter wereld, het Antilia Building, met een geschatte waarde van 1 miljard dollar. Er werkt 600 man personeel om de huisbaas en zakentycoon van dienst te zijn.

Mumbai is echter ook een verstikkende stad van extreme ongelijkheid, waar extravagante welvaart en armoede direct naast elkaar bestaan. Mumbai heeft de grootste sloppenwijk van Azië – meer dan de helft van de inwoners woont dicht op elkaar in armoedig gebouwde hutjes van golfplaat, bordkarton en houten planken. Door het hoge geboortecijfer en de toestroom van migranten van het platteland zal het aantal sloppenwijken alleen maar verder toenemen. Voor de inwoners is het lastig om je hieraan te ontworstelen, zoals je kunt zien in de beroemde film Slumdog Millionaire.

Je passeert de eindeloze sloppenwijken als je met de trein naar Mumbai reist en arriveert in Victoria Terminus, het treinstation dat een prachtig voorbeeld is van Victoriaans-neogotische Indiase architectuur en zelfs een plek heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dan zie je dat de city of dreams eigenlijk ook mooi en boeiend genoeg is om een paar dagen van je vakantie te doden. De drukke straten zijn vol met grootse koloniale architectuur, oude bazaars, adembenemende bezienswaardigheden en een vele tempels, moskeeën, kerken en synagogen. Mumbai heeft ook een verrassend groot aantal art deco gebouwen, en laat voor deze bouwstijl eigenlijk alleen het Amerikaanse Miami aan zich voor gaan.

Mumbai heeft enkele van de beste restaurants van India. Je kunt een ijskoud biertje pakken in een van de backpackerscafés of dansen tot het ochtendgloren in een van de chique clubs. Daar kom je mogelijk een van de Bollywood-sterren tegen, want Mumbai is ook de hoofdstad van de Indiase filmindustrie. Als je echt onder de huid van de stad wilt kruipen, pak je een keer de bioscoop waar verrukte bioscoopgangers enthousiast klappen, juichen en fluiten naar hun Bollywood helden en heldinnen. En je zou het niet zeggen als je er bent, maar de ligging van de metropolis is fenomenaal. Mumbai is gebouwd op zeven eilanden aan de westkust van India en heeft een kustlijn van 149 kilometer. Langs deze kust vind je stranden, prachtige zwarte rotspartijen, lommerrijke mangroven, moerassen, rivieren en kreken.

Een eerste bezoek aan de stad zal zelfs voor een Nederlander even wennen zijn, als je het chronische tekort aan ruimte ervaart. Met 1,1 vierkante meter ruimte per inwoner is Mumbai een van de dichtstbevolkte steden ter wereld, nog dichter bevolkt dan bijvoorbeeld Hongkong, Mexico Stad of Tokyo. Na aankomst op de luchthaven wordt je meteen onderworpen aan een krankzinnige taxirit door schijnbaar wetteloze straten. Een verkeersopstopping betekent een symfonie van getoeter en blootsvoetse kinderen, soms met zuigelingen in hun armen, die bij je raampje komen bedelen. Als de taxi aan de verkeerde kant van de weg rijdt: probeer kalm te blijven! Maar zodra je tijdens je vakantie de grote horde hebt overwonnen om wat ruimte voor jezelf te vinden, kun je beginnen met het genieten van Mumbai’s waanzinnige tempo en haar drukke, kosmopolitische uitstraling.

Bezienswaardigheden in Mumbai

De grootste stad van India heeft misschien niet zoveel historische monumenten als elders in het land, maar genoeg andere bezienswaardigheden die dit ruimschoots compenseren. Bezoek bij de haven de Gateway of India en breng een bezoek aan het imposante Prince of Wales Museum. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Mumbai

Voor het laatst bijgewerkt op 2 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Mumbai, India, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam