Eten dat je gezond houdt op reis

Gezond eten op reisAmsterdam, 2 mei 2016 – Ons lichaam heeft vaak flink wat te verduren op reis. Lange en verstikkende vluchten en een jetlag brengen de stoelgang op hol en vreemd, pittig en exotisch eten doet een beroep op ons spijsverteringskanaal. Om je lichaam te sparen op reis luidt de eerste regel: vermijd junk food! Maar er is gelukkig ook nog ander eten waar je op terug kunt vallen tijdens je vakantie. Met deze acht superfoods kun je er weer een beetje tegenaan op reis.

Citroenen

Het kan iedereen overkomen, maar ziek worden tijdens je vakantie is wel heel frustrerend. Dat verklaart misschien waarom zoveel reizigers een schijfje citroen bij hun glas water willen hebben. Citroenen zijn rijk aan vitamine C, waarmee je immuniteit opbouwt om koorts en verkoudheid af te weren.

Pepermunt

Pepermunt is een geweldig natuurlijk middel om terug te vechten als je lichaam kampt met spijsverteringsproblemen of als je je misselijk voelt. Bestel in het café een kopje pepermuntthee of kauw op pepermuntblaadjes.

Quinoa

Quinoa is momenteel een van de populairste superfoods, zelfs voor mensen die niet op reis zijn. Tot enkele jaren was het een obscure graansoort uit Peru, maar nu wordt het verslonden en is het zelfs handig voedsel als je last hebt van hoogteziekte. Bij hoogteziekte maakt je lichaam meer rode bloedcellen aan om het tekort aan zuurstof te compenseren. Quinoa is rijk aan zuurstof-dragend ijzer, dus ideaal om toe te voegen aan je dieet als je op grote hoogte verkeert. Daarnaast bevat het graan veel vezels, dus ook voor problemen met het poepen kan het een handje helpen. Quinoa is als graan verwerkt in onder meer crackers en brood, dus handig mee te nemen.

Bieten

Je weet pas hoe vermoeiend het reizen is als je een hele dag bezienswaardigheden afloopt en onderwijl strijd voert tegen een jetlag na een lange intercontinentale vlucht. Ter voorbereiding op een lange en vermoeiende reis kun je wat bieten op je bord scheppen. Het helpt om je uithoudingsvermogen te vergroten.

Bananen

Bananen zijn in de ochtend een grote bron van energie, maar helpen ook om je spieren te verslappen. Ze zijn rijk aan kalium en magnesium en helpen daardoor bij de productie van melatonine, dat een relaxende werking heeft. Ook voor het ontspannen voor het slapen gaan is een banaan de perfecte snack.

Goji bessenGoji bessen

Op reis is het altijd handig een voorraadje Goji bessen bij je te hebben, vooral als je een paar lange en vermoeiende dagen voor de boeg hebt. De bessen gelden als de gezondste en meest voedzame ter wereld die je immuniteitssysteem versterken, je bloedsomloop versterken en minder vatbaar maken voor ziektes. Voor actieve reizigers zijn Goji bessen een natuurlijke bron van energie. Bij een jetlag verhogen de bessen de kwaliteit van je slaap. Kortom, deze vruchten zouden standaard tot je reisuitrusting moeten behoren.

Gember

Gember is nog zo’n wondermiddel voor reizigers. Het helpt je spieren te ontspannen, het vermindert hoofdpijn, het bevordert de stoelgang, het verlicht je maag en het helpt tegen keelpijn en verstopping van de neus. Gemalen als pasta helpt het zelfs tegen zonnebrand. Tenslotte is het zelfs de beste natuurlijke remedie tegen reisziekte. Neem wat gember bij je maaltijd of trakteer jezelf op een kopje gemberthee voor het slapengaan (of als je op de boot stapt).

Yoghurt

Ervaren reizigers weten inmiddels dat een ongelukkige maag nooit ver weg is bij het proeven van voedsel in den vreemde. Yoghurt is daarvoor een goed bestrijdingsmiddel – vooral de probiotische variant die vol zit met goede bacteriën en een gezonde spijsvertering ondersteunt. Ook bij een zonverbrande huid kan het helpen om op de ergste plekken wat yoghurt te smeren. De lactose en levende microben in de yoghurt versnellen de genezing van de huid.

Foto © depositphotos.com/anerix.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!